Suunnistaja Marika Teini vaihtaa SK Pohjantähdestä norjalaisseuraan – ensi kauden päätavoite sijoitusparannus MM-keskimatkalla

Marika Teini Latvian MM-kisojen pitkällä matkalla. Kuva: Touho Häkkinen/SSL

Marika Teini Latvian MM-kisojen pitkällä matkalla. Kuva: Touho Häkkinen/SSL

Suomen tämän hetken ykkössuunnistaja Marika Teini vaihtaa SK Pohjantähdestä norjalaisen Halden SK:n väreihin. Syynä vaihtoon on ensi kesänä Haldenin lähellä käytävät suunnistuksen MM-kilpailut.

Kestävyysurheilu.fi tavoitti Teinin Norjasta, jossa hän osallistuu uuden seuransa kauden avausleiriin. Teinin mukaan seuranvaihto ei tullut hetken mielijohteesta.

- Tämä oli pidemmän aikavälin ajatus oikeastaan siitä asti, kun kisat Norjalle myönnettiin. Lopullisesti asia lyötiin lukkoon Norjan maailmancupissa elo-syyskuussa, hän taustoittaa.

MM-kisat järjestetään Östfoldin läänissä, jossa myös Halden SK:n seuramaja sijaitsee.

- Aikomuksena on viettää kaikki liikenevä aika Norjassa maaliskuusta alkaen ja seuranvaihto helpottaa tätä huomattavasti, Teini perustelee.

Joensuussa ja Helsingissä majaansa vielä tässä vaiheessa pitävä Teini on tähän mennessä harjoitellut pääosin yksin, mutta norjalainen ryhmäharjoittelu kovassa seurassa kiinnostaa.

- Norja on kestävyysurheilun suurmaa, joten on mielenkiintoista nähdä, miten asiat siellä tehdään.

Harjoitusseurana Teinillä on muun muassa sveitsiläinen kolminkertainen MM-mitalisti Elena Roos, vammojen jälkeen paluuta tekevä norjalainen Ida Marie Näss Björgul sekä brittiläiset maajoukkuesuunnistajat Hollie Orr ja Jo Shepherd.

Sijoitusparannus tavoitteena

Pitkään Suomen suunnistusmaajoukkueen vakiokalustoon kuulunut Teini nousi päättyneellä kaudella lajin aivan terävimpään kärkeen voittamalla EM-kultaa ja MM-hopeaa keskimatkalla. Ensi kauden päätavoite on MM-kisojen keskimatkalla ja se on kunnianhimoinen: sijoitusparannus.

- Jos MM-kisoissa on ollut kakkonen, siitä voi sijoituksellisesti vielä vähän parantaa. Lisäksi menestys maailmancupin kokonaiskilpailussa ja etenkin Suomen osakilpailuissa kiinnostavat.

TeiniMarikaTouhoKuva: Touho Häkkinen

Maailmancup käynnistyy Suomesta kesäkuun alussa, jolloin Helsingissä ja Länsi-Uudellamaalla järjestetään keskimatka, takaa-ajo sekä sprinttiviesti.

Tulevan viikonlopun teemana Teinillä on uuden seuran jäseniin tutustuminen, leirikalenterin suunnittelu sekä kevään kuvioiden selkeyttäminen. Oman työnsä Puolustusvoimien Urheilukoulussa liikunta-aliupseerina Teini pyrkii järjestämään niin, että töitä olisi mahdollisimman paljon talvella ja syksyllä, jolloin keväällä ja kesällä MM-valmistautumien Norjassa sujuisi optimaalisemmin.

Tammikuun ajan hän leireilee Etelä-Afrikassa kestävyysjuoksijoiden mukana ja helmikuu täyttyy Urheilukoulun leiristä sekä seuran suunnistusleiristä jossain päin Etelä-Eurooppaa. Sen jälkeen kompassi osoittaa kohti Haldenia.

EM-kisojen jalkavamma haittaa edelleen

Teinin alkukauden harjoittelu on sujunut nousujohteisesti. EM-kultaan päättyneen keskimatkan aikana toukokuussa loukattu jalkapohja vaivaa edelleen, eikä juokseminen ole mahdollista joka päivä.

- Se on sellainen vamma, joka paranee todella hitaasti. Toipuminen on aaltoliikettä ja oikeastaan jokainen harjoitus oikeastaan opettaa, mistä jalka ottaa itseensä. Mutta kokonaisuutena jalan kuntoutuksessa on menty eteenpäin, Teini vakuuttaa.

-Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri