Suunnistuksen kolminkertainen MM-mitalisti juoksi lähelle 9.30 -rajaa 3000 metrillä viime viikolla – täyttää elokuussa 58 vuotta!

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Juoksuvauhti voi hidastua iän karttuessa, mutta joillakin se hidastuu vähemmän kuin toisilla.

Tästä osoituksena ruotsalaissuunnistaja Håkan Erikssonin noteeraus Örebron hallikisoissa 3000 metrillä. Eriksson voitti viime viikolla hallikilpailun B-erän ajalla 9.30,93.

Suunnistajalle moinen rata-aika ei ole vielä kummoinen, jos tavoitteena on kilpailla arvokisoissa. Mutta ensi kesänä 58 vuotta täyttävälle Erikssonille vauhdin voi sanoa riittävän ainakin omassa 55-vuotiaiden ikäsarjassa. Örebron juoksussa viimeinen kilometri kulki noin 3.06 -vauhtia.

Kymppi reilusti alle puolen tunnin

Ruotsin yleisurheiluliitosta selviää, että Håkan Eriksson on juossut radalla 3000 metrin ennätyksekseen 8.14,12. Tämä tapahtui vuonna 1985, joten 34-vuodessa Erikssonin ratavauhti on hidastunut noin minuutin ja 15 sekuntia kolmella kilometrillä. 5000 metriä Eriksson on laputtanut vuonna 1987 aikaan 14.18,77 ja 10 000 metriä aikaan 29.40,22 vuonna 1984.

Tällä hetkellä Erikssonilla on nimissään veteraanien Ruotsin ennätys 55-vuotiaiden ikäluokassa 3000 metrillä ja 5000 metrillä. Viime kesänä tehdyt juoksut kulkivat aikoihin 9.28,45 ja 16.09,89.

Kolme MM-mitalia 15 vuoden aikana

Malungs OK Skogsmårdarnassa suunnistava Håkan Eriksson on saavuttanut lajissa kolme MM-mitalia. Ensimmäisestä tulee kesällä kuluneeksi 30 vuotta, kun Eriksson juhli aikalailla tasan 28-vuotiaana hopeaa Skövden kotikisojen viestissä yhdessä Jörgen Mårtenssonin, Kent Ohlssonin ja Michael Wehlinin kanssa.

Taakse jäivät muun muassa pronssia ottanut Suomen kvartetti Ari Kattainen, Keijo Parkkinen, Peter Ivars ja Reijo Mattinen. Eriksson sai taistella uransa alkupuolella jopa Neuvostoliittoa vastaan, kun nelikko Aigars Leiboms, Leho Haldna, Sixten Sild ja Vladimir Alexejev jätettiin neljänneksi. Mainittakoon, että Sildin pojat Lauri ja Timo taistelevat nykyään kärkisijoista MM-kisoissa ja Leho Haldna on kansainvälisen suunnistusliiton puheenjohtaja.

Seuraavaa MM-mitalia Eriksson sai odottaa 10 vuotta Skotlannin Invernessin MM-kisoihin 1999, jossa viestistä tuli pronssia. Tällä kertaa Eriksson joutui taipuman norjalaisille sekä suomalaisille, jonka viestikvartetti oli muuttunut kymmenessä vuodessa muotoon Jani Lakanen, Janne Salmi, Juha Peltola ja Mikael Boström.

Henkilökohtainen mitali 43-vuotiaana, Gueorgioukin jäi taakse!

Uran ensimmäinen henkilökohtainen MM-mitali tuli vasta vuoden 2004 kotikisoissa Västeråsissa, kun 43-vuotias Eriksson otti hopeaa jaetulla ajalla Ukrainan Juri Omeltsenkon kanssa. Erikssonille sprintissä tappion kokivat muun muassa ranskalaissuunnistaja Thierry Gueorgiou sekä suomalaiset sprinttifinalistit Mårten Boström ja Petteri Muukkonen.

Erikssonin ainakin toistaiseksi viimeinen MM-startti sinikeltaisessa paidassa oli 44-vuotiaana vuonna 2005 Japanissa, jossa hän oli sprintissä sijalla 18. Maailmanmestaruutta juhli maajoukkuetoveri Emil Wingstedt ja pronssia otti Jani Lakanen.

Tämän jälkeen Eriksson on pärjännyt veteraanikisoissa sekä suunnistuksessa että maastojuoksussa.

Jukolan ykkösjoukkueessa vielä 48-vuotiaana, voitto jäänyt alle kymmenen sekunnin päähän

Erikssonin seura Malungs OK Skogsmårdarna kuuluu Ruotsin etulinjan suunnistusseuroihin ja on taistellut suurviestien kärkisijoista jo kauan. Edellisen kerran Eriksson oli seuran ykkösjoukkueessa Jukolassa vuonna 2009 Mikkelissä, jolloin hän tuli viidenneltä osuudelta vaihtoon yhdeksäntenä. Tuolloin Eriksson oli paria kuukautta vaille 48-vuotias. Lähimpänä Jukolan viestin voittoa Eriksson on ollut vuonna 2002 Asikkalassa, kun Malung jäi loppukirissä viidenneksi yhdeksän sekunnin päähän voitosta. Tuolloin hän vaihtoi viidenneltä osuudelta toisena.

Erikssonin esimerkki osoittaa, ettei korkeampi ikä ole kestävyysurheilussa välttämättä este reippaalle vauhdinpidolle. Jos Ruotsissa on tapana antaa reinoja ja kävelykeppejä 50-vuotislahjaksi, ei Erikssonilla näytä olevan niille tarvetta edes kahdeksan vuotta juhlien jälkeen.

-Juho-Veikko Hytönen

Örebron hallikisojen tulokset
Örebron hallikisojen B-erä Youtubessa (Eriksson numerolla 14)
Yleisurheilun Ruotsin veteraanien ennätystaulukko ulkoradoilta
Håkan Erikssonin tilastoja suunnistuksen arvokisoista WorldOfO -sivustolla

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri