Kangasala-Jukolan radat ja kartat valmiina suunnistusjuhlaan

Jukolan viestin lähtö 2018. Kuva: Antti Harkko

Jukolan viestin lähtö 2018. Kuva: Antti Harkko

Kangasala-Jukolan järjestelyissä saavutettiin taas yksi merkkipaalu, kun kilpailukartat saapuivat painosta ja saatiin järjestettyä valmiiksi joukkueita varten.

 

Samalla saatiin päätökseen ratamestareiden lähes parivuotinen urakka ratasuunnittelun parissa. Nyt voidaan vain jännityksellä odottaa, millaisia suunnistushaasteita Kangasalan kesäyöhön on laadittu.

– Olihan tuo jännä hetki, kun kartat lähtivät painoon. Lähes kaksi vuotta on spekuloitu ratoja, linjauksia ja välejä. Nyt kun kartat on painettu, tämä hupi on ohi – enää niitä ei muutella, ratamestari Petteri Laitinen kuvailee karttojen painamisen jälkeisiä tunnelmia Kangasala-Jukolan tiedotteessa.

Laitinen on laatinut radat yhdessä seurakaveri Jarkko Liuhan kanssa. Liuha on toiminut aiemmin ratamestarina vuonna 2011 Salpa-Jukolan Venlojen viestissä. Liuhan meriittilistalta löytyy myös Jukolan viestin voitto Vehkalahden Veikkojen väreissä vuodelta 2006. Laitinen puolestaan suunnisti urallaan parhaimmillaan MM-sprintissä kahdeksanneksi.

Nyt takana on satoja tunteja yhteistyötä. Ratamestarit ovat viettäneet aikaa niin maastossa ratalinjauksia ja rastipisteitä pohtien kuin tietokoneen äärellä erilaisia ratavaihtoehtoja pyöritellen. Myös koejuoksijat ovat testanneet reitinvalintoja ja rastinottoja useaan otteeseen. Omana lukunaan ratamestarityössä ovat tietysti palaverit, sähköpostit sekä muu yhteydenpito muun muassa eri valiokuntien ja tv-tuotannon kanssa.

– On ollut innostavaa olla mukana tässä projektissa. Avainhenkilöt ovat kaikki olleet todella sitoutuneita tehtäviinsä! Yhdessä on saatu jo nyt hienoja juttuja aikaiseksi, ratamestari Jarkko Liuha kertoo ratasuunnittelun kokonaisuudesta.

Tarkempia yksityiskohtia ratamestarit eivät vielä suostu radoista paljastamaan, mutta selvää on, että tarkkana kannattaa maastossa jokaisen suunnistajan olla. Suunnittelun lähtökohdaksi kaksikko mainitsee sellaiset radat, joita olisi itsekin mukava juosta.

– Helpoiksi ei ole kukaan koejuoksija ratoja tai maastoa kehunut ja hienoakin on reiteillä kuulemma ollut. Se lämmittää mieltä, Liuha toteaa.

Jukolan ja Venlojen viestit suunnistetaan Kangasalla 15.‒16.6.2019.

ulvang banneri