Ruotsalainen 1970-luvun viisinkertainen suunnistuksen MM-mitalisti Bernt Frilén on kuollut

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Ruotsalaissuunnistaja Bernt Frilén on kuollut. Koko 1970-luvun alkupuolen maailman suunnistuskärkeen kuulunut Frilen menehtyi viime viikolla Varbergissa.

Kaikkiaan Frilén saavutti urallaan viisi MM-mitalia, jotka ovat melkoinen saavutus aikana, jolloin käytiin vain kaksi MM-matkaa joka toinen vuosi.
Vuonna 1974 Tanskan Silkeborgissa Frilén voitti henkilökohtaisen kilpailun maailmanmestaruuden 4 minuutin ja 57 sekunnin marginaalilla, mikä on ruotsalaisen Skogsport-lehden mukaan edelleen suurin voittomarginaali suunnistuksen MM-matkoilla.

- Suunnistuksen pitäisi olla leikkiä, mutta olen ehkä ollut ankarampi itseäni kohtaan kuin monet muut huiput. Sitä vaaditaan, jotta onnistuu. On oltava oikeanlainen asenne kovaan harjoitteluun, Frilén kertoi MM-kisojen jälkeen Skogstport-lehden haastattelussa vuonna 1974.

Vuonna 1972 Frilén oli henkilökohtaisessa kilpailussa pronssilla. Lisäksi hän otti kolme viestimitalia, joista yksi oli hopeinen ja kaksi kultaista. Jokaisessa suunnistamassaan MM-viestissä hän vei ankkuriosuutta. Frilénin kerrotaan onnistuneen erityisesti tärkeissä kilpailuissa, kuten MM-starteissa.

- Hän oli ylivoimaisesti paras Ruotsissa ja koko suunnistusmaailmassa muutaman vuoden ajan. Hänet oli vaikea voittaa ja hän teki aina parhaansa suunnistuskilpailuissa. Hän oli myös pidetty henkilö, joka auliisti jakoi kaiken tietämyksensä harjoitusmetodeista ja suunnistustekniikasta, muistelee 1970-luvulla maajoukkueessa suunnistanut Gunnar Öhlund Ruotsin suunnistusliiton mukaan Borås Tidningin haastattelussa.

Frilén oli kuollessaan 73-vuotias.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri