Miksei Jukolan viestissä jaeta palkintorahoja?

Koovee tuuletti Lahti-Hollola Jukolan voittoa. Kuva Touho Häkkinen

Koovee tuuletti Lahti-Hollola Jukolan voittoa. Kuva Touho Häkkinen

Jukolan viesti on Suomen suurin urheilutapahtuma. Monen muun vastaavan lajin ja tapahtuman tapaan Jukolassa ei kuitenkaan jaeta palkintorahoja. Kestävyyurheilu.fi selvitti miksi ei, sekä Suomen kärkiseurojen suunnistajien mielipidettä asiaan.

Maailman suurimmassa hiihtopahtumassa Vasaloppetissa palkintorahoja jaetaan yli 50 000 euroa. Suomessa Finntriathlon jakaa Joroisten puolimatkalla palkintorahoja yli 10 000 euroa. Jukola on Suomen suurin urheilutapahtuma, mutta vuosien varrella palkintorahoja ei ole jaettu. Jukolan viestin omistajan ja taustayhteisön Kaukametsäläisten puheenjohtaja Juhani Sihvonen vastaa miksei: 

– Asiasta on keskusteltu. Olemme kuitenkin todenneet, että Jukolaan viestiin osallistuminen ja pärjääminen ei voi olla rahapalkinnoista kiinni. Aina kun johonkin lajiin on tuotu rahaa mukaan, on syntynyt lieveilmiöitä, vastaa Sihvonen.

Sihvonen näkee myös, että uusi tuloverolaki hankaloittaa asiaa.

– Ilmoitetaanhan nytkin palkinnot verottajalle, mutta mikä olisi sitten oikea ja sopiva summa, jotta se olisi kohtuullinen saavutukseen nähden.

Näetkö, että Kaukametsäläisillä ja Jukolan viestillä olisi jokin vastuu näyttää esimerkkiä, jotta suunnistus menisi ammattimaisempaan ja uskottavampaan suuntaan.

– Palaan näihin lieveilmiöihin. Nyt ei esimerkiksi tarvitse maksaa starttirahoja yleisurheilun tapaan. Jukolassa on kaikki maailman huput paikalla ilman palkintorahojakin, vastaa Sihvonen.

Kestävyysurheilu.fi sai 33:lta Suomen kärkiseuroihin kuuluvalta suunnistajalta vastauksen kysymykseen pitäisikö Jukolassa jakaa palkintorahoja ja myös perusteluja vastauksille.

33:sta vastanneesta kuusi oli sitä mieltä, että palkintorahat eivät ole tarpeellisia tai hyväksi tapahtumalle. Muutaman kyllä-vastauksen perusteluissa kirjoitettiin, että jos palkintorahoja jaettaisiin, niiden pitäisi kerralla olla kunnolliset ja uskottavat. Alla joitakin poimittuja perusteluja.

Perusteluja palkintorahojen puolesta:

  • Jukola on huippu-urheilua, missä parhaat pitäisi palkita myös rahallisesti.
  • Jukola ja venlat arvostetaan niinhuippu kuin kansainvälisellä tasolla korkealle. En usko että rahapalkinnot toisivat lisäarvostusta tai lisäpanostusta huipuilta. Mutta suunnistuksen arvostusta ja ammattimaisuutta muiden silmissä se saattaisi lisätä. Huiput tekevät tätä kuitenkin työkseen ja työstä maksetaan palkkaa. Jos ulkopuolisetkin näkevät lajin houkuttelevana muös taloudelliselta kantilta, saattaa se tuoda lisää harrastajia lajin pariin. Lisäksi se kannustaa niitä, jotka epäröivät täyssatsauksen ja puolittaisen panostuksen välillä, yrittämään suunnistuksessa huipulle pääsyä.
  • Asia sekavasti selitetty mutta lisäämällä rahapalkinnot saamme kovempaa kilpailua. Kovempi kilpailu lusää mielenkiintoa ja tämä lisää sponsorirahoja.
  • Jos tarpeeksi suuri summa (yli 10 000 euroa), niin kyllä, koska media ja lajin kuva ulospäin. Jos joku nimellinen pari tonnia, niin ei, koska media ja lajin kuva ulospäin.
  • Jukolan (ja suunnistuksen ylipäätään) olisi aika astua ammattimaisenpaan suuntaan ja ottaa rahapalkinnot käyttöön. Rahapalkinnot henkisivät ammattimaisuutta (vrt pyöräily, ampumahiihto). Tämän hetken suunnistuksen imago on enemmän tai vähemmän amatöörien puuhastelua ja tähän kaipaisin muutosta.
  • Huippujoukkuieden urheilijat ovat tehneet töitä menestyksen eteen niin paljon, että se ansaitsisi myös rahallisen korvauksen.

Maailmanmestarit ja Jukola-voittaja Jani Lakanen antoi kommentin omalla nimellään:

”Mielestäni ajan henki on, että parhaat palkitaan kunnolla. Muutenkin kuin pelkästään kunnialla. Kun ajatellaan parhaiden panostusta ja valmistautumista Jukolaan, sitä ei tehdä ilman rahaa. Panostus vaatii rahaa ja siksi rahapalkinnotkin olisivat oikeudenmukaisia.

Mikä sitten olisi kohtuullinen palkinto? Mielestäni kolmelle parhaalle: 8000€, 5000€ ja 3000€. Venloissa pienemmät, koska juoksijoita vähemmän: 5000€, 3000€, 2000€.
Eihän näillä rahoilla kateta huippujoukkueiden valmistautumiskuluja, mutta olisi kättä pidempää.

Olisiko rahapalkinnoista huonoja seurauksia? En usko, että näillä kohtuullisilla rahapalkinnoilla olisi mitään. Jos palkinnot olisivat suuret, houkutus vilppiin voisi kasvaa. Näinhän on kansainvälisesti lajin sisällä puhuttu.

Hienoa on, että suunnistusta arvostetaan ilman rahaa, mutta rahaa tämäkin harrastus vaatii huipputasolla paljon.”

Perusteluja palkintorahoja vastaan

  • Parhaat ovat jo nyt mukana viestissä ilmankin rahapalkintoja. Rahapalkintojen lisääminen ei paranna kisan tasoa millään tavalla. Sen sijaan raha tuo aina mukanaan lieveilmiöitä kuten huijaaminen, doping jne. Jukolassa taistellaan maineesta ja kunniasta ja näin sen tulisi olla myös jatkossa.
  • Vie mielestäni hohtoa pois, kun tavoitellaan muutakin kuin Jukolan viestin voittoa.

Asia kehittyvät

Kestävyysurheilu.fi kertoi Sihvoselle kyselystä ja sen tuloksista. Hän korostaa, että mitään ei ole kiveen hakattu.

– Mitään ei ole koskaan poissuljettu. Asiat kehittyvät, Jukola kehittyy ja elämme siinä mukana. Mutta tällä hetkellä ei ole suunnitelmaa palkintorahoista eikä sellaista ole esitetty aikaisempien järjestäjien puolesta.

-Petri Ikävalko

ulvang banneri