Ruotsi: suunnistusmestaruudet vain omille kansalaisille tai maassa pysyvästi asuville?

Uudessa sääntöehdotuksesta ulkomaalaisilta edellytetään pysyvää asumista Ruotsissa.

Viime syksynä Ruotsin mestaruuden viestissä voittanut, mutta myöhemmin hylätyksi tullut Rehns BK teki esityksen sen sääntökohdan poistamisesta, joka johti joukkueen hylkäämiseen jälkikäteen. Bollnäsiläiset hylättiin sen vuoksi, että joukkueessa juossut liettualainen juoksija oli juossut jo oman maansa mestaruusviestissä. Ruotsin säännöt kieltävät osallistumasta toisen maan mestaruusviestiin samana vuonna.

Rehns BK:n mukaan sääntöä on rikottu jo vuosien ajan, jolloin se on tarpeeton. Liittohallitus ei kuitenkaan ollut samalla linjalla seuran kanssa vaan päätti esittää täysin uutta sääntökohtaa, jossa ulkomaalaisten suunnistajien osallistumista tiukennettaisiin huomattavasti.

Uuden säännön mukaan SM-tittelistä Ruotsissa saisi kilpailla ainoastaan ne ulkomaalaiset suunnistajat, jotka edustavat ruotsalaista seuraa ja jotka ovat viimeistään kalenterivuoden alusta asti asuneet virallisesti Ruotsissa pysyvästi. Sääntö koskisi kaikkia matkoja.

Mielenkiintoisen asiasta tekee se, että sääntö koskisi täten myös viestiä. Aikaisemmin Ruotsissa on ollut voimassa Suomestakin tuttu sääntö, jossa joukkueessa saa juosta yksi ulkomaalainen. Mikäli sääntöehdotus menee läpi, nähdään viestissä ainoastaan ruotsalaisia juoksijoita. Tämä on jotain uutta, sillä pohjoismaiset huippuseurat ovat perinteisesti olleet monikansallisia.

Asiasta päätetään liittokokouksessa parin viikon päästä. Nyt suunnistuksesta kiinnostuneilta on pyydetty kommentteja Ruotsin Suunnistusliiton nettisivuilla ja kommentteja on tullut runsaasti. Suurin osa kirjoittajista on samoilla linjoilla liiton ehdotuksen kanssa. Maaliskuun lopulla selviää, ketkä saavat osallistua kamppailuun Ruotsin parhaan suunnistajan tittelistä.

Asiasta on ollut aika ajoin keskustelua myös Suomessa. Viimeksi syksyllä joukko suomalaisia huippusuunnistajia vetosi Suomen Suunnistusliittoon, jotta henkilökohtaisilla matkoilla kilpailisi ainoastaan Suomen kansalaisia. Sääntöjä ei kuitenkaan muutettu.

Orientering.se


ulvang banneri