Kainuun Rastiviikko ratkesi Sotkamossa

Kainuun Rastiviikon miesten kärkikolmikko. Kuva: Touho Häkkinen

Kainuun Rastiviikon miesten kärkikolmikko. Kuva: Touho Häkkinen

Kainuun Rastiviikon viimeinen osakilpailu kilpailtiin auringonpaisteessa iloisen suunnistusväen täyttäessä kilpailukeskuksen viimeisen kerran. Rastiviikko saatiin vietyä läpi ihanteellisissa sääolosuhteissa. Rastiviikko on saanut kiitosta toimivista järjestelyistä sekä viihtyisästä kilpailukeskuksesta. Myös suunnistusmaasto ja -radat saivat kehuja pitkin viikkoa. Kaikkiaan Rastiviikolla suunnisti noin 4500 osallistujaa kilpa- ja kuntosarjoissa.

Tipasojan kankailla vauhdikasta suunnistusta

Rastiviikon eliittisarjojen ratamestari Jyrki Uotila on tyytyväinen mies.

– Palaute radoista on ollut hyvää. Porukka tykkää suunnistaa tällaisessa maastossa. On ollut kiva tehdä ratoja ja suunnitella erilaista teemaa eri osakilpailuihin.

Ennen Rastiviikon alkua ukkosmyrsky kaatoi puita kilpailumaastosta, mutta Uotilan mukaan suunnistajat eivät tästä hätkähtäneet.

–Todennäköisesti tästä oli tiedotettu hyvin etukäteen ja suunnistajat osasivat varautua, Uotila toteaa.

Rastiviikon Tipasojan maasto on tarjonnut mahdollisuuden kovavauhtiseen suunnistamiseen, joka tuo varsinkin nuorille suunnistajille hyvää kokemusta.

Glebov ja Haajanen kruunattiin Kainuun Rastiviikon voittajiksi

52. Kainuun Rastiviikon miesten ja naisten eliittisarjojen voittajiksi suunnistivat koko viikon kärjessä olleet Ruslan Glebov (OK Ravinen, SWE) ja Sofia Haajanen (SK Pohjantähti). He eivät antaneet viimeisessä osakilpailussa takaa-ajajilleen mitään mahdollisuuksia mennä ohi.

Maalissa Glebov oli +3.34 ennen Kooveen Oleksandr Kratovia. Hienosti koko viikon suunnistanut Aki Saari (LS-37) ohitti viimeisen päivän takaa-ajossa Joni Hirvikallion (Koovee) nousten kolmanneksi (+5.24). Hirvikallio jäi Saaresta vain 16 sekuntia.

haajanen krv thSofia Haajanen piti paikkansa viimeisenä päivänä. Kuva: Tohuo Häkkinen

Naisten D21E-sarjan kärkikolmikko pysyi viimeisen päivän takaa-ajon jälkeen samana. Voittaja Sofia Haajanen oli maalissa +3.13 ennen Paimion Rastin Inga Dambea. Rastikarhujen Mira Kaskinen jäi voittajalle lopulta +4.10. Suomussalmelainen Kalevan Rastia edustava Silja Kauppinen nousi takaa-ajokilpailussa hienosti kokonaiskilpailun neljänneksi jääden päivän radalla Haajaselle vain 24 sekuntia.

Kaikkien eliittisarjojen voittajien kommentit maalihaastattelusta:

Hilda Kukonlehto (Kangasala SK), D20E​ voittaja kommentoi maalissa:

– Kilpailu oli raju, täysillä piti lähteä alusta alkaen. Eroa seuraaviin vain n. minuutti. Lähdössä kyllä jännitti, mutta matkaan lähtiessä ei enää. Maasto sopi hyvin, on hyvävauhtista eikä liian pikkutarkkaa. Muutama kisa vielä jäljellä, hiihtoharjoittelulla jatkuu.

H20E-sarjan voittaja Ville Mannonen, HS,​ kertoi kisan ratkenneen tasaisiin suorituksiin. Virhesumma kaikkiaan alle 2 min. Erityisesti tasainen suoritus eilisellä vaikealla radalla oli ratkaiseva.

– Nyt lepoa, ei muuta ennen syksyä, Ville totesi.

D16E-sarja​n tyttöjen kamppailu oli yksi tiukimmista. ​Suvi Heikkilä​ ja Silva Kemppi tavoittivat Henna Rantalan jo ensimmäisellä rastilla. Sitten juostiinkin vauhdikkaasti kolmikkona. Melkolailla samaa reittiä kuljettiin. Voittajakolmikon yhteinen kommentti:

– Maasto on tosi mukavaa ja tosi erilaista kuin pääkaupunkiseudulla. Saa juosta kovaa.

Suvi kertoi lepäävänsä jatkossa ja pitävänsä hiukan taukoa suunnistuksesta.

H16E-sarjan voitti Anton Packalen, Lynx.:

– Voiton salaisuus oli tasaisuus, ei isoja pummeja. Tämä on paras maasto, missä ikinä olen suunnistanut, näkee pitkälle.

H18E-sarjan voittaja Olli Koivumäki, Kokkolan Suunnistajat,​ koki tänään pientä painetta lähdössä, mutta pystyi rauhoittamaan mielensä. Ei tullut virheitä, hiukan oli suuntaa haettava kuutosrastilla.

– Viikko oli yllättävän hyvä, tarpeeksi hyvin on kulkenut. Jatkossa teen virittäviä treenejä tarpeeksi rauhallisesti. Ruotsin rastiviikko on seuraava kisa, ja syksyllä sitten SM pitkä, Olli totesi maalissa.

D18E -sarjan voittajan Liisa Raasakan, Espoon Suunta,​ mielestä suunnistus oli semi-OK, pysyi kasassa. Tosin taakse tuli vilkuiltua melko usein, kun ero Lynxin Aino Aklöfiin oli lähdössä vain noin 2 min. Liisa kiitteli maastoa ihanaksi, mieleen jääväksi.

– Nyt lepoa, kesäkalenteri melko tyhjä.

D21E-sarjan voittajalle Sofia Haajaselle, SK Pohjantähti, t​uli neljäs osakilpailuvoitto. “Perjantaina pannaan kroppa koville” oli Sofia todennut jo eilen.

– Kivaa oli! Kovaa piti mennä, kun oli niin avointa. Paras rata, mitä on ollut, vaativaa. Kunnossa ollaan, tulevasta ei tiedä. Jäätelölle mennään, lomaa jatketaan, iloitsi Sofia haastattelun lopuksi.

H21E-sarjan voittaja Ruslan Glebov (Swe, OK Ravinen) ​heitteli iloisia ylävitosia loppusuoralla. Haastattelusta poimittua:

– Iso ero seuraavaan tänään, pientä painetta alussa, mutta loppu helpompi. Nyt harjoitteluleirille Norjaan ensi viikoksi, vähän suunnistusta Ruotsissa. Sitten hieman lepoa ja sen jälkeen kohti suunnistuksen MM-kilpailuja.

Poimintoja k​olmanneksi tulleen Aki Saaren (LS-37) kommenteista:​

– Vähän tuurillakin yritin saada Joni Hirvikalliota (Koovee) kiinni. Sain kiinni Hirvikallion ja siinä rupesi tuntumaan hyvältä ratkaista peli. 14. rastin jyrkkä rinne lopulta ratkaisi ja otin siitä riskillä ihan täysillä. Loppumatka oli sitten varmistelua. Loppusuoralla en olisi enää voittanut.

Rastiviikosta Saari toteaa:

– Kulku ei minään päivänä hyvää ja palautuminen starttien välillä vaikeaa. Mutta ei isoja virheitä, ja eilen jopa varmistelin Kratovin jäljessä. Todella yllättynyt olen tuloksestani.

Tulokset

ulvang banneri