"Tiedettiin, että Ida voi milloin tahansa voittaa"

Ida Haapala vauhdissa Tanskassa. Kuva: IOF

Ida Haapala vauhdissa Tanskassa. Kuva: IOF

Suomen Ida Haapala voitti kultaa nuorten MM-kisojen toisena kisapäivänä pitkällä matkalla. Mitali on Haapalan ensimmäinen nuorten MM-kisoista, mutta viime vuotinen nuorten EM-kulta samalta matkalta antoi odottaa hyvää tulosta myös nyt.

Tiukassa kirikamppailussa maalikello pysähtyi Haapalan eduksi vain sekunnin erolla Venäjän Veronika Kalininaan. Venäjän protestin myötä kultamitali meni kuitenkin jakoon. Protestin aiheutti se, ettei Kalininalle saatu ensin loppuaikaa maalissa. Back upina toiminut manuaaliaika ei kelvannut venäläisille ja lopulta Haapalan ja Kalininan aikojen vertailu päätyi siihen, että Haapalan aikaan lisättiin sekunti. Pronssia kisasta otti eiliseen tapaan Britannian Grace Molloy.

Kalinina eteni radan alun vakuuttavassa johdossa, mutta Haapalan rohkeat tiekierrot ja tiukka loppukiri purivat 6,5 kilometrin raskaalla radalla. Enimmillään Haapala oli 2.41 kärkeä perässä kolmannella väliaikarastilla. Päivän kisassa nähtiin reitinvalintaa todella lyhyilläkin väleillä. Pidemmät välit puolestaan antoivat mahdollisuuden isoihin polkukiertoihin ja juoksuvoimainen Haapala käytti sen hyödykseen. Haapalan kovasta fysiikasta kertoo jotain myös se, että nainen kiri vielä viimeiseltä varoitusrastilta yli kahdenkymmenen sekunnin takamatkalta kilpailun kärkeen.

– Tiedettiin, että Ida voi milloin tahansa voittaa. Tänään hän hallitsi suorituksen ja teki hyviä, välillä hyvinkin varman päälle tehtyjä reitinvalintoja. Ida käytti tänään fysiikkaansa hyödyksi. Tämä on hyvä osoitus siitä, että kun pystyy tekemään oman tasoisen suorituksen, se tuo aina sen parhaan lopputuloksen, nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Örn iloitsee Suunnistusliiton tiedotteessa.

Haapalan voitosta tekee vielä erityisemmän se seikka, että vasta 18-vuotiaiden sarjassa kilpaileva nainen, voi ikänsä puolesta osallistua nuorten MM-kisoihin vielä kahtena tulevana vuotena. Örn kehuu nuoren joukkueen kovaa kokonaispanosta vaikka fyysisesti vahva joukkue olisi pystynyt päivän kisassa parempaankin.

Miesten 10 kilometrin kisassa voitto irtosi Norjan Kasper Fosserille täysin ylivoimaisesti yli kolmen minuutin erolla. Norjan kaksoisvoiton varmisti Elias Jonsson ja kolmannelle sijalle suunnisti eilisen sprinttimatkan voittaja, Australian Aston Key. Suomen miehillä oli mahdollisuus hätyyttellä jopa mitaleja, mutta lopulta Mikko Eerola sijoittui parhaana suomalaisena seitsemännelle sijalle.

Eerola sortui harmittavaan virheeseen heti kisan alussa ja oli ensimmäisessä väliajassa sijalla 37. Eerola, joka on Haapalan tapaan viime vuoden nuorten EM-kisojen pitkän matkan kultamitalisti, sai kuitenkin suorituksen takaisin hallintaan ja kiri vahvasti loppua kohden.

– Kisa oli raskas ja maasto tanskalaisittainkin poikkeuksellinen. Moni joukkueestamme onnistui jarruttelemaan kun tuli vaikeat paikat ja oli hankalaa saada kartasta selvää. Tänään piti pystyä rytmittämään suunnistusta ja siinä mielestäni onnistuttiin. Pojat suoriutuivat todella hyvin vaikka fysiikalla jäätiin yllättävän paljon. Joukkueen kokonaispanos oli todella hyvä ja kultamitali kirkasti sen, Örn tiivistää.

Nuorten MM-kilpailut jatkuvat välipäivän jälkeen keskiviikkona keskimatkan karsinnoilla.

Tulokset ja GPS-seuranta

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri