Yhdeksän suomalaista suunnistuksen nuorten MM-kisojen keskimatkan finaaliin

Pitkän matkan maailmanmestari Ida Haapla jahtaa menestystä jälleen huomenna keskimatkan finaalissa. Kuva: kisajärjestäjä

Pitkän matkan maailmanmestari Ida Haapla jahtaa menestystä jälleen huomenna keskimatkan finaalissa. Kuva: kisajärjestäjä

Nuorten MM-kisat Tanskassa jatkuivat välipäivän jälkeen keskimatkan karsinnoilla. Suomen naisista viisi ja miehistä neljä suunnistivat eriensä kahdenkymmenen parhaan joukkoon ja näin ollen torstaina kilpailtavaan keskimatkan finaaliin. Finaalissa nähdään Melina Lahdenperä, Elisa Mattila, Ida Haapala, Inka Nurminen, Siiri Silvennoinen, Aaro Aho, Samuli Peltola, Mikko Eerola ja Teemu Oksanen.

Suomalaisista karsintakisan parhaan sijoituksen nappasi Aaro Aho, joka sijoittui karsintaryhmänsä kolmanneksi. Aho jäi ryhmänsä voittajalle, eilen ylivoimaisen esityksen pitkällä matkalla tehneelle, Norjan Kasper Fosserille vajaan minuutin. Naisten puolella parhaiten onnistui viidenneksi sijoittunut Inka Nurminen.

-Radan profiilin suhteen ei tullut tänään yllätyksiä. Tiedettiin millä alueella tullaan juoksemaan ja mitkä tulevat olemaan haastavat alueet. Vaativuus oli myös tiedossa. Putoamiset tulivat virheillä, mutta valtaosa suoriutui todella hyvin, nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Örn summaa kisan jälkeen.

Päivän sisupuukon Örn antaa Elisa Mattilalle, joka on viimeiset kolme päivää kärsinyt vatsataudista muista eristettynä. Tänään ensimmäisen kerran hotellilta poistunut Mattila suuntasi suoraan karsintaan ja selvitti tiensä MM-kisojen finaaliin. Örn muistelee, että vain yhden kerran hänen historiansa aikana kaikki suomalaiset ovat päässeet keskimatkan finaaliin. Se tapahtui kotikisoissa Tampereella vuonna 2017.

Päivän kisassa Örniä ilahdutti erityisesti havainto siitä, että kansainvälistyminen lisääntyy vuosi vuodelta ja kärkipäähän kampeaa sellaisiakin nimiä, joita sinne ei olisi etukäteen osannut laittaa.

-Ei tämä ole Pohjoismaiden ja Sveitsin dominointia. Tuntuu että joka vuosi kärkipään tulijoiden määrä lisääntyy ja on pakko sanoa, että se on kyllä hieno juttu ja tekee lajille hyvää. Tämä maastotyyppi ei suosi ketään. Se on sekoitus kontinentaalia ja skandinaavista maastotyyppiä ja ehkä se antaa enemmän mahdollisuuksia useammalle maalle pärjätä, Örn pohtii.

-Huomiseen lähdetään hyvällä taistelumielellä. Mitalit ovat tiukassa, niin kuin niiden kuuluukin olla. Meillä on ehdottomasti mahdollisuus mitaliin molemmissa sarjoissa. Tämän päivän kisa oli lupauksia antava.

Mitaleille aikovalla ei ole varaa sortua virheisiin keskimatkan 25 minuutin pituisessa rutistuksessa. Tanskan kisamaastoissa suunnistaminen vaatii suunnitelmallisuutta. Örn uskoo finaalin teknisesti vaikean maaston sopivan Suomen joukkueelle.

-Jos me Suomessa mennään aika isolla pensselillä viivaa pitkin, niin täällä se ei toimi, vaikka aika suoraviivaisesti juostaankin. Etenemisen pitää olla hirveän hyvin suunniteltua. Varmistavien kohteiden puuttuminen tekee täällä sen, että pitää olla koko ajan hyvin kärryillä ja luottaa siihen mitä on tekemässä.

Nuorten MM-kilpailut jatkuvat torstaina keskimatkan finaalilla.

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri