Vanhat vammat eivät kaataneet Marika Teinin MM-unelmaa, mutta viimeinen viestitreeni 10 päivää ennen kisoja pilasi mitalihaaveet Norjassa

Marika Teini (vas.) taisteli toisen osuuden loppuun asti lauantain MM-viestissä. Merja Rantanen lähti jatkamaan. Kuva: Pirjo Valjanen/SSL

Marika Teini (vas.) taisteli toisen osuuden loppuun asti lauantain MM-viestissä. Merja Rantanen lähti jatkamaan. Kuva: Pirjo Valjanen/SSL

Ilman vihoitellutta nilkkaa keskimatka olisi saattanut tuoda mitalin, jopa kultaisen.

Norjan MM-kisat sujuivat suomalaisittain vähintäänkin kohtalaisesti Venla Harjun keskimatkan pronssin ja miesten viestihopean myötä.

Suurimmat suomalaisodotukset kohdistuivat kuitenkin Marika Teiniin, jolle kisat eivät tuoneet sellaisia tuloksia kuin toivottiin. Viime kaudella keskimatkan EM-kultaa ja MM-hopeaa suunnistanut Teini on kärsinyt paljon loukkaantumisista viimeisen vuoden aikana.

Suomen naisten osalta kehnoon tulokseen päättyneen viestin tv-lähetyksessä Teini ei suostunut avaamaan vammatilannettaan, sillä sitä kertoessaan ”lähetysaika olisi loppunut kesken”. Nyt Teini on kuitenkin julkaissut pitkän kirjoituksen Instagram-tilillään, jossa hän kertoo kuluvan vuoden vaikeuksistaan.

Suomalaissuunnistajan viimeisin vammakierre lähti käyntiin vuoden 2018 EM-kisojen keskimatkalta, joka päättyi Teinin voittoon, mutta samalla myös kantakalvon repeämiseen. Vammat vaikeuttivat harjoittelua, mutta Teini onnistui viime vuoden MM-kisoissa Latviassa hopeamitalin arvoisesti keskimatkalla.
Ennen kuluvaa kautta hänyritti saada vammat kuntoon, mutta tammikuu oli heti ongelmallinen.

- Ensimmäisen kerran laitoin kauden pakettiin tammikuussa joutuessani keskeyttämään Etelä-Afrikan leirin viime vuonna EM-kilpailuissa tapaturmaisesti revenneen kantakalvon ottaman takapakin vuoksi, hän kirjoittaa.

 TeiniMarikaMiddleQualPVSSLKuva: Pirjo Valjanen/SSL

Kantakalvo saatiin kuntoon, mutta kuukauden juoksuharjoittelun jälkeen tulehtui peroneus-jänne.

- Jänne ei parantunut levolla ja kilpailukausi alkoi, joten riskillä juoksemaan pari-kolme kertaa viikossa. Parhaimmillaan pystyin juoksemaan melkein joka toinen päivä ja peroneuksen tilanne pysyi hallinnassa, 30-vuotias suunnistaja kertoo.

Kesäkuussa kiusasi vanha sesamluuvamma, mutta heinäkuussa kunto oli nousussa. Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen tilanne alkoi vihdoin näyttää hyvältä, sillä viimeisellä MM-leirillä vauhti oli erittäin kilpailukykyistä.

- Viimeisessä viestitreenissä 10 päivää ennen MM-kisoja mukana olivat muun muassa ruotsalaiset ja sveitsiläiset. Vedin letkaa helposti, kunnes viimeisessä jyrkässä ja kivisessä alamäessä nyrjäytin terveen nilkan teippauksesta huolimatta, hän kertasi viimeisintä takapakkia.

Sen jälkeen Teini taisteli nilkan kuntouttamisen kanssa. Norjassa tuloksena pitkän matkan neljäs sija, keskimatkan yhdeksäs sija ja viestin kuutossija.
Teinin mukaan viimeisin nilkan nyrjähdys vei todennäköisesti mitalin tai jopa mitaleja.

- Joka tapauksessa keskimatkalla jäi jalkaongelmien vuoksi realisoitumatta todellinen kunto, joka olisi uskoakseni riittänyt perustasolla mitaliin ja hyvällä suorituksella kultataisteluun. Eivätkä jalat ihmeparantuneet viestiin, jossa kyse oli vain selviytymisestä maaliin.

Teini halusi julkaisussaan myös kiittää kaikkia, jotka auttoivat häntä vammakierteessä.

- Taustaan nähden olen tyytyväinen tasoon, jolla pystyin kisaamaan. Ainakin yritin, hän kirjoitti.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri