Suomen suunnistusmiehet nousivat ykkösdivisioonaan – vuoden 2021 MM-kisoihin kolme paikkaa pitkälle matkalle

Suomen  miehet suunnistivat hopealle Norjan MM-viestissä. Kuva: Pirjo Valjanen/SSL

Suomen miehet suunnistivat hopealle Norjan MM-viestissä. Kuva: Pirjo Valjanen/SSL

Sekä naisilla että miehillä kolme maapaikkaa pitkälle matkalle.

Suomalaiset suunnistajamiehet menestyivät reilu viikko sitten päättyneissä Norjan MM-kilpailuissa paremmin kuin muutamana aiempana vuonna. Aleksi Niemen, Miika Kirmulan ja Elias Kuukan suoritukset maastomatkoilla ja viestissä takaavat sen, että vuoden 2021 MM-kisoihin Suomi saa asettaa kolme miestä. Norjan kisoissa Suomella oli vain kaksi maapaikkaa miesten pitkällä matkalla.

Urheilijoiden suoritukset pisteytetään MM-kisoissa tiettyä kaavaa käyttäen. Mukaan otetaan molemmat henkilökohtaiset matkat sekä viesti. Ykkösdivisioonassa on kahdeksan menestyneintä suunnistusmaata ja heillä on kolme henkilökohtaista paikkaa pitkälle matkalle. Kakkosdivisioonassa on 14 maata, joilla on kaksi paikkaa. Kolmosdivisioonassa on muut maat, joilla on oikeus asettaa yksi urheilija pitkälle matkalle.

Itävalta Suomen mukana ykkösdivisioonaan - Viro ja Venäjä putosivat

Suomalaiset miehet putosivat kakkosdivisioonaan viime vuoden Latvian kisojen jälkeen ja menettivät kolmannen urheilijapaikan. Nyt pisteet riittivät nostamaan Suomen takaisin ykkösdivisioonaan. Suomalaisten ohella kakkosdivisioonasta ykköseen nousi Itävalta. Putoajina olivat Viro ja Venäjä, joilla on kahden vuoden kuluttua vain kaksi paikkaa pitkälle matkalle.

Kakkosdivisioonaan eli kaksi miesten maapaikkaa saavat seuraaviin maastomatkojen kisoihin Saksa ja Italia. Toisen kahdesta maapaikastaan menettivät kakkosdivisioonassa heikoiten pärjänneet Bulgaria ja Slovakia.

HarjuVenlaMiddleQualPVSSLSuomen naiset pysyivät ykkösdivisioonassa. Kuvassa Venla Harju keskimatkan karsinnassa. Kuva: Pirjo Valjanen/SSL

Naisissa ykkösdivisioonaan nousi Iso-Britannia, joka otti maapaikan Latvialta. Kakkosdivisioonaan nousivat Kanada ja Yhdysvallat. Heille maapaikan menettivät Unkari ja Italia. Suomen naiset pysyivät odotetusti ykkösdivisioonassa ja näin ollen heillä on seuraavissakin kisoissa kolme maapaikkaa.

Maapaikkoja ja henkilökohtaisia paikkoja

MM-tulosten lisäksi joka maan urheilijamäärään vaikuttavat henkilökohtaisilla paikoilla kisoihin pääsevät. MM-kisoihin henkilökohtaisen paikkamäärän saavat maanosien mestarit kulloisellekin matkalle. Muun muassa Euroopan mestari Marika Teinillä oli täten henkilökohtainen paikka keskimatkalle. Lisäksi Norjan kisoissa oli mukana brasilialaisia, japanilaisia sekä yhdysvaltalaisia maanosan mestareita. Muun muassa Yhdysvalloilla oli keskimatkan karsinnassa neljä miestä, sillä hallitseva Pohjois-Amerikan keskimatkan mestari, Helsingin Suunnistajien Anton Salmenkylä kilpaili henkilökohtaisella paikalla.

Seuraavat maastomatkojen MM-kilpailut käydään Tsekissä heinäkuussa 2021.

Lisää tietoja ja pistetaulukko on luettavissa kansainvälisen suunnistusliiton sivuilta.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri