Fredric Portin suunnisti kuudenneksi SM-pitkällä ja sai seuraavana päivänä tietää olevansa uusi päävalmentaja - ”Pitäähän jonkun jaksaa juosta myös Miika Kirmulan perässä”

Fredric Portin suunnisti vielä Latvian MM-kisoissa vuonna 2018. Kuva: Touho Häkkinen/SSL

Fredric Portin suunnisti vielä Latvian MM-kisoissa vuonna 2018. Kuva: Touho Häkkinen/SSL

Pargas IF:n suunnistajalla on edessä hektisiä viikkoja.

Fredric Portin on uusi Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja. Hän aloittaa tehtävässä lokakuun alusta. Työtä riittää jo sitä ennen, sillä ensi kauden suunnitelmat on saatava päätettyä hyvissä ajoin syksyn aikana. Tällä hetkellä 29-vuotias Portin on leirillä Virossa Suomen Euromeetingissä kilpailleen maajoukkueryhmän kanssa.

Liitto haki Petteri Kähärin seuraajaa kesän aikana ja tiedotti Portinin valinnasta viime torstaina. Portin sai itse tietää tulleensa valituksi maanantaina Fiskarin SM-pitkän jälkeen eli kolme päivää ennen asian virallista julkistusta.

SM-pitkällä hän oli kuudenneksi paras suomalaissuunnistaja miesten pääsarjassa.

- Oli ehkä ihan hyvä, että sain tietää vasta viikonlopun jälkeen, enkä ennen sitä. Fiskarissa oli paljon kyselijöitä, jotka halusivat tietää, onko valinta jo tehty. Pystyin ennen kisaa ihan rehellisesti sanomaan, että en tiedä, Portin kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

Seuratasolla Pargas IF:iä edustava Portin on jo kuluvan kauden aikana nähnyt itsensä enemmän valmentajana kuin urheilijana, vaikka nimi on löytynyt kovissa kisoissa tuloslistan yläreunasta. Huhtikuun FinnSpring-viikonloppuna hän oli maailmancup-näyttökisan kolmas Elias Kuukan ja Eetu Savolaisen takana.

PortinFredricPaavalmentajaSSLKuva: Suomen Suunnistusliitto

SM-pitkän kuudes sija on kunnioitettava saavutus päävalmentajalta. Vastaisuudessa kilpaileminen vähenee, mutta treenaamista tuleva päävalmentaja ei lopeta. Kovia treenejä on myös ohjelmassa, sillä maajoukkuetoiminnassa hyväksi havaittu perässäjuokseminen ja urheilijan tekniikan videointi sekä analysointi on jatkossakin arkipäivää maajoukkueen leireillä.

- Pitäähän jonkun jaksaa juosta myös Miika Kirmulan perässä, eivätkä ihan kaikki siihen pysty. Tulee uusi motivaation lähde fyysiseen harjoitteluun, vaikka omien starttien määrä vähenisi, hän selvittää.

Töitä jo ennen ensimmäistä työpäivää

Suunnistusliitto tiedotti, että Portin siirtyy maajoukkueen peräsimeen pehmeän laskun kautta. Team Kisakallion valmentajana kuluvan kauden toiminut Portin lähtee vajaan kahden viikon kuluttua Sveitsin maailmancupiin.

- Petteri (Kähäri) on järjestänyt sen reissun osalta kaiken, joten minä lähden mukaan katsomaan ja oppimaan päävalmentajan työstä.

Varsinainen työsuhde alkaa 1. lokakuuta, mutta työtä riittää valtavasti ennen sitä: Viron harjoitusleiri on hoidettava loppuun, taustaorganisaatio on kasattava ja ensi kauden kilpailu- ja leirikalenteri on lyötävä lukkoon mahdollisimman aikaisin.

- Tärkeitä linjauksia on edessä ja töihin pitää ryhtyä heti. Ehkä jossain vaiheessa myöhemmin on aikaa hengähtää ja miettiä rauhallisemmin ensi kauden valmennuskuvioita, mutta nyt edessä on hektisiä viikkoja, Portin ennakoi.

-Juho-Veikko Hytönen

Lue Portinin teesejä maajoukkuetoimintaan Kestävyysurheilu.fi Plussan puolelta!

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri