Kauden 2019 loppuhuipennus lähestyy - Jämi suunnistusmaratonilla 800 suunnistajaa säntää yhtä aikaa maastoon

Jämin kankaat ovat nopeakulkuisia. Kuva: Ikaalisten Nouseva-Voima

Jämin kankaat ovat nopeakulkuisia. Kuva: Ikaalisten Nouseva-Voima

Jämillä suunnistetaan 27. lokakuuta. Järjestäjä lupaa fyysistä hajontaa ja perhosia.

(Kaupallinen yhteistyö, Jämi Suunnistusmaraton)

Jämi Suunnistusmaraton järjestetään Jämijärven huippunopeissa kangasmaastoissa sunnuntaina 27. lokakuuta. Jo 13. kertaa järjestettävä tapahtuma on kasvanut vajaan 100 hengen pikkukilpailusta lähes 800 suunnistajan kauden päätöstapahtumaksi. Jämillä on tarjolla ratoja sekä aloittelijoille että huippusuunnistajille.

Jämi Suunnistusmaratonin ratamestari Jukka Pohjonen luettelee muutamia syitä matkata Jämille suunnistamaan:

1. Ei räpelletä puskissa

Jämin maasto on tuttua monelle kilpasuunnistajalle kaikkien aikojen nopeimmasta Jukolan viestistä vuodelta 2004. Tällä kertaa radat kulkevat pääosin Jämi-Jukolan Venlojen viestin kartan alueella. Jämin kartta on poikkeuksellisen valkoinen, jossa näkyvyys on hyvä.

- Maastossa ei ole tiheikköjä käytännössä lainkaan, eikä ratoja viedä niille harvoille tiheille alueille, ratamestari lupaa.

 

 

 

 

2. Suunnistus on nautinnollista kelillä kuin kelillä

- Pusikon puuttuminen tekee suunnistamisen mukavaksi siksi, ettei suunnistaja kastu kasvillisuudesta tulevasta kosteudesta. Joskus on Jämillä satanut, ja sadehan kastelee aina ulkona liikkuvan. Mutta Jämi Areenan sisätilat lämmittävät suunnistajan ja pitävät varusteet kuivina, ratamestari perustelee.

Jami4SuunnistusmaratonNouskiKuva: Ikaalisten Nouseva-Voima

3. Suunnistustaitoja ei tarvita

Jämin maastossa ei tarvitse olla Oleksandr Kratov tai Marika Teini löytääkseen rastit. Jos on joskus selvinnyt iltarasteilta hengissä, selviää myös Jämin haasteista. Lisäksi usean sadan suunnistajan joukko helpottaa suunnistamista aivan kuten Jukolassa ja Venlojen viestissä. Omaa vauhtia voi säädellä kunto- ja taitotason mukaan.

- Suunnistus muuttuu vaikeammaksi vauhdin kasvaessa. Riittävän reippaassa vauhdissa virheitä on mahdollista tehdä Jämilläkin, Pohjonen muistuttaa.

 

4. Pelkkä peesaaminen ei onnistu. Hajontaa on, etenkin fyysistä

Jotta toisten peesaaminen kartta käteen rullattuna ei olisi täysin mahdollista, tarjotaan Jämi suunnistusmaratonilla hajontaa. Käytössä on niin sanottu perhoshajonta, jossa keskusrastilta kierretään lenkkejä kukin kilpailija omassa järjestyksessään. Kuntosarjojen kahdella lyhimmällä radalla ei ole hajontaa.
Mårten Boström suunnisti Jämi-Jukolan viidennellä osuudella jokaisen kilometrin keskimäärin aikaan 3 minuuttia ja 43 sekuntia. Petteri Muukkonen on voittanut Jämi Suunnistusmaratonin 25 kilometriä ajalla 1.46. Vauhtia maastossa saa siis pidettyä, joten suunnistajien fyysinen kunto toimii hajontana.

JamiSuunnistusmaratonNouskiTapahtumapaikkana toimii Jämi Areena. Kuva: Ikaalisten Nouseva-Voima

Yhteislähtö houkuttaa

Kilpailunjohtaja Vesa Taanila muistuttaa, että tapahtuman osallistumiskynnys on perinteisesti ollut matala. Mukaan pääsee myös ilman lisenssiä. Kilpailunjohtajan mukaan Jämi suunnistusmaratonin vetonaula on maaginen yhteislähtö, jossa noin 800 suunnistajaa säntää samaan aikaan maastoon.

- Osa suunnistusihmisistä on kaivannut lisää yhteislähtöjä kilpailukalenteriin ja Jämi Suunnistusmaraton on vastannut kysyntään. Tapahtuman radat noudattelevat usein keskenään samoja suuntia, joten Jämillä saa vastusta ja seuraa myös muiden sarjojen suunnistajista, vaikka oman sarjan kilpailijat olisivatkin karanneet tai jääneet taakse, Taanila sanoo.

Jami5SuunnistusmaratonNouskiKuva: Ikaalisten Nouseva-Voima

Jämi Suunnistusmaraton järjestetään sunnuntaina 27. lokakuuta. Yhteislähtö kaikissa sarjoissa tapahtuu kello 11.00

Matkavaihtoehdot: 5km, 7,5km, 10km, 15km, 20km ja 25km. Perhoshajonta. Kuntosarjojen lyhimmillä radoilla ei ole hajontaa.

Ilmoittautuminen: Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta tai sähköpostilla (kts. tapahtuman sivut) viimeistään 20. lokakuuta. Jälki-ilmoittautuminen 1,5-kertaisin osanottomaksuin 21.-23. lokakuuta. Kuntosarjoihin voi jälki-ilmoittautua paikan päällä.

Hinta: Aikuiset 25 euroa, 18-sarjalaiset ja nuoremmat 10 euroa. Jälki-ilmoittautuminen 1,5-kertaisin maksuin.

Lisätietoja tapahtumasta, ilmoittautumisesta ja majoituksesta Jämi Suunnistusmaratonin sivuilta
Venlojen viestin 2004 kartta
Vuoden 2018 tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri