Sotilaiden suunnistuksen MM-kisoissa paljastumassa huijaus – Lajin vuosi sitten aloittanut kiinalainen päihitti mm-mitalistit keskimatkalla yli 6 minuutilla

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Naisten neljän kärjessä kolme tuntematonta kiinalaista. Miesten hopeamitalisti täysin tuntematon suuruus.

Sotilaiden maailmanmestaruuksista mitellään maailmankisoissa Kiinan Wuhanissa. CISM Military World Games -tapahtuma järjestetään seitsemättä kertaa ja maailmanmestaruuksia jaetaan kymmenissä eri lajeissa.

Naisten voittaja aloitti lajin viime vuonna

Suunnistuskisojen puolella sunnuntain keskimatka oli tulosten suhteen todella yllätyksellinen. Maastot suosivat usein isäntämaan urheilijoita, mutta tällä kertaa kiinalaisurheilijoilla oli huomattava kotikenttäetu.

Venäjän Anastasija Rudnaja otti naisten kilpailussa pronssia. Vuoden 2016 viestimaailmanmestari ja nelinkertainen MM-mitalisti kellotti keskimatkalla ajan 39.28. MM-kisoista tutut Julia Novikova, Elena Roos, Svetlana Mironova ja Natalia Efimova jäivät Rudnajalle puolesta minuutista pariin minuuttiin suunnistaen kymmenen parhaan joukkoon.

Yllättävää oli kuitenkin se, että Kiina otti kisassa sensaatiomaisen kaksoisvoiton. Voittaja Li Meizhen päihitti Rudnajan keskimatkalla peräti yli kuudella ja puolella minuutilla! Hopealle suunnistanut Yang Qian jäi voittajalle pari minuuttia eli voitti Rudnajaa reilut neljä minuuttia.

Aika hyvin suunnistajille, jotka eivät ole koskaan kilpailleet kansainvälisissä kilpailuissa ennen sotilaiden MM-kisoja.

Voittomarginaalin lisäksi erikoisen tapauksesta tekee se, että voittaja Li Meizhen aloitti lajin alle vuosi sitten. Näin kirjoittaa uutisia Kiinasta tuottava CGTN. Jutun mukaan Li Meizhen on Kiinan yleisurheilumestari junioreiden 800 ja 1500 metriltä vuodelta 2017. Suunnistuksen hän aloitti viime vuoden lopulla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Apuja maastossa?

CGTN:n jutussa esitellään suunnistusta urheilulajina. Jutun mukaan suunnistajan on edettävä reittiä, joka on merkitty karttaan. Kiinalaisten tapauksessa näyttää siltä, että rata oli merkitty myös maastoon.

Paikalla olleet eurooppalaiset suunnistajat ovat sosiaalisen median kanavissa äimistelleet ylivoimaa. Muiden kilpailijoiden havaintojen mukaan kiinalaiset eivät kilpailun aikana juuri katsoneet karttaa. Lisäksi maastossa oli erikoisia viitoitettuja reittejä, jotka johtivat rasteille. Kisa-alueella oli ilmeisesti myös toimitsijoita, jotka antoivat isäntämaan urheilijoille käsimerkkejä oikealla reitillä pysymiseen.

Kisamaasto on paikoin melko tiheää viidakkoa. Paikalta tihkuneiden tietojen mukaan viidakon keskelle oli raivattu käytäviä, joita ei ollut merkitty karttaan. Jostain syystä kiinalaisurheilijat osasivat löytää nämäkin karttaan merkitsemättömät kulkureitit.

On myös pidetty mahdollisena, että kiinalaissuunnistajat ovat käyneet juoksemassa kisaradan ennakkoon. Mahdollisesti useamman kerran.

Yllä mainitut syyt saattavat paljastaa huomattavan osan kiinalaisten ylivoimasta. Rudanajan takana kisassa neljänneksi sijoittui Li Zuesha, joka on yhtä tuntematon urheilija kuin maanaisensa.

Kiinalaiset poissa maanantain pitkältä matkalta

Miesten keskimatkalla sotilaiden maailmanmestariksi suunnisti nelinkertainen maailmanmestari Matthias Kyrburz. Hopeaa otti sensaatiomaisesti Kiinan Yang Changzhong. Suunnistusta seuraaville täysin tuntematon mies. Pronssia otti Sveitsin Florian Howald ja neljäs oli niin ikään sveitsiläinen Jonas Egger

Myöhemmin kilpailun tuomaristo päätti mitätöidä kaikki kiinalaissuunnistajien tulokset. Yksikään kiinalainen startannut maanantain pitkälle matkalle. Pitkällä matkalla voiton veivät Venäjän Rudanaja naisissa ja Dmitry Tsvetkov miehissä.

Sotilaiden MM-suunnistukset päättyvät keskiviikkona viesteihin. Lajin kansainväliset kilpailut jatkuvat samassa maassa, kun maailmancupin loppuratkaisut käydään viikonloppuna ja ensi viikolla Kiinan Woshanissa.

 -Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Juttua muokattu. Kiinalaiset on hylätty ja suljettu kisoista.

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri