Kaikkien kiinalaissuunnistajien tulokset mitätöity sotilaiden MM-kisoissa – ”Laaja-alainen huijaus”

Miesten keskimatkan kartta sunnuntailta. Kuva: Josh O'S-Hourihan/Twitter

Miesten keskimatkan kartta sunnuntailta. Kuva: Josh O'S-Hourihan/Twitter

Kiinalaissuunnistajien tulokset paraikaa käynnissä olevien sotilaiden MM-kisoissa on mitätöity. Lisäksi kiinalaiset on suljettu kilpailusta.

Kansainvälinen suunnistusliitto IOF on julkaissut sivuillaan tiedotteen asiasta. IOF:n mukaan kilpailun tuomaristo tutki kiinalaisten poikkeuksellista ylivoimaa ja ilmi tulleiden todisteiden valossa se on mitätöinyt maan urheilijoiden kaikki tulokset.

- Keskimatkaa varjosti Kiinan joukkueen laaja-alainen huijaus, tiivistetään sunnuntain tapahtumat IOF:n tiedotteessa.

Sunnuntain naisten keskimatkalla suunnistusmaailmalle täysin tuntemattomat kiinalaiset ottivat kisassa sijat 1, 2 ja 4. Voittaja oli peräti kuusi minuuttia nopeampi kuin nelinkertainen lajin venäläinen MM-mitalisti Anastasija Rudnaja, vaikka kilpailu kesti vain reilut puoli tuntia. Miesten kilpailussa tuntematon kiinalainen otti hopeaa kivenkovien sveitsiläisten ja venäläisten tahdittamassa kilpailussa.

- Tulokset olivat uskomattomia. Kilpailun jälkeen kävi ilmi, että urheilijat olivat saaneet sääntöjen vastaista apua sekä yleisöltä että maastoon tehtyjen merkintöjen sekä polkujen avulla, joista vain kiinalaiset urheilijat olivat tietoisia, tiedotteessa kerrotaan.

Kiinalaiset pihalle omista kisoistaan

Venäjä, Sveitsi, Ranska, Belgia ja Puola tekivät keskimatkan tuloksista protestin ja tuomaristo päätti hylätä kiinalaiset. Kiina valitti päätöksestä CISM:n tuomaristolle, mutta hylkäys pysyi voimassa. Samalla kiinalaiset suljettiin kokonaan kilpailusta.

Kiinalaisjärjestäjät mitä ilmeisemmin suivaantuivat päätöksestä sen verran, että he uhkasivat peruuttaa loput matkat, mutta CISM päätti pitää maanantain pitkän matkan ja keskiviikon viestin ohjelmassa ilman kiinalaisia.

Sotilaiden MM-kisat järjestetään maailman sotilasurheiluliiton CISM:n alaisuudessa, eikä IOF:llä ole suoraan tekemistä kilpailujen kanssa. Kisat kuitenkin järjestetään IOF:n säännöillä ja sen valvonnassa.

IOF ja CISM pohtivat vielä, mitä seurauksia huijauksessa mukana olleille kiinalaisille on myöhemmin luvassa. Samalla IOF kertoo, että viikonloppuna käytävien maailmancupin finaaliosakilpailujen järjestämistä valvotaan erityisen tarkkaan. Liitto haluaa taata kaikille tasapuoliset menestysmahdollisuudet.

Suunnistuksella on ollut historian saatossa sangen puhdas maine, eikä lajissa ole nähty suuria dopingskandaaleja. Sääntöjen vastaiselta toiminnalta sekään ei ole säästynyt. Edellisen kerran kohu nousi vuonna 2016, jolloin suomalainen ikämies yritti menestyä Ruotsin rastiviikolla. Kahden vuoden kilpailukiellon saanut suunnistaja juoksi oman ratansa ensin valenimellä, jonka jälkeen hän menestyi yllättävän hyvin juostuaan saman radan uudestaan omalla nimellään.

-Juho-Veikko Hytönen

Sotilaiden MM-kisojen päivitetyt tulokset

Keskimatka, miehet

1. Matthias Kyburz (SUI)
2. Florian Howald (SUI)
3. Jonas Egger (SUI)

Keskimatka naiset

1. Anastasija Rudnaja (RUS)
2. Julia Novikova (RUS)
3. Aleksandra Hornik (POL)

Pitkä matka miehet

1. Dmitry Tvetkov (RUS)
2. Frederic Tranchand (FRA)
3. Ionut Zinca (ROM)

Pitkä matka, naiset

1. Anastasia Rudnaja (RUS)
2. Ursula Kadan (AUT)
3. Elena Roos (SUI)

Kaikki tulokset

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri