Päivän suomalainen Sianoja: "Suoritukseen nähden sijoitus oli hyvä"

Maija Sianoja SM-pitkällämatkalla 2018. Kuva: Touho Häkkinen

Maija Sianoja SM-pitkällämatkalla 2018. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistuksen maailmancupin päätöskierroksen ensimmäinen osakilpailu juostiin keskimatkalla Kiinan Xiqiao vuoristossa Guanzhoun alueella. Kilpailu oli historian ensimmäinen maailmancupin suunnistuskilpailu Kiinassa.

Maasto oli suunnistajille uudenlainen kokemus, joka tarjosi runsaasti korkeuseroja, tiheitä metsäalueita, kivettyjä tai betonoituja pikkupolkuja sekä erilaisia historiallisia monumentteja.

Naisten kilpailussa nähtiin useita pieniä virheitä, joita kilpailun voittaja, Ruotsin Tove Alexanderssonkin teki matkalla useita. Toiseksi suunnistanut Venäjän Natalia Gemberle jäi Alexanderssonille vain puoli minuuttia ja kolmanneksi juossut Sveitsin Julia Jakob vajaan minuutin. Alexandersson on voittanut kaikki kahdeksan tähän mennessä käytyä maailmacupin henkilökohtaista osakilpailua.

Suomalaisista parhaiten Kiinan eksoottiset maastot hallitsi kahdeksanneksi suunnistanut Maija Sianoja.

- Alussa meno oli todella tökkivää, ja olin hämmentynyt kaikesta. Loppu meni huomattavasti paremmin. Fyysisesti tunne ei ollut hyvä, ja kuumuus sekä kosteus tuntuivat rankalta. Suoritukseen nähden sijoitus oli hyvä, kertoi Sianoja Suomen suunnistusliiton lehdistötiedotteessa.

Maailmancupin ensikertalainen Veera Klemettinen sijoittui ilahduttavasti kahdenneksitoista.

- Rata oli suurin piirtein sitä mitä odotin, ja etenin rauhassa rastilta rastille. Tästä jäi hyvä mieli, iloitsi Klemettinen.

Miesten kilpailu oli Ruotsin Gustav Bergmanin ylivoimaa, ja hän voitti toiseksi tulleen Sveitsin Joey Hadornin yli minuutilla. Suoraviivaisella ja hieman rämäpäisellä tyylillään edennyt Bergman varmisti tällä voitollaan myös maailmancupin kokonaiskilpailun voiton.

Suomen miehet jäivät ulos kärkikamppailuista. Aleksi Niemen ero voittaja Bergmaniin oli vajaa kuusi minuuttia, mutta sijoitus vasta 25:s. Miika Kirmulan sijoitus oli 42:s.

Kisan kartta oli maaston monimuotoisuuteen nähden monin paikoin erittäin pelkistetty, ja se aiheutti suunnistajille hämmentäviä tilanteita. Miesten kilpailussa yhdellä rastivälillä oli vaikeasti havaittavat kielletyllä oliivinvihreällä merkityt kaistaleet, ja ne aiheuttivat hankaluuksia myös Aleksi Niemelle.

- Jäin siinä pussiin, kun huomasin liian myöhään ne oliivinvihreät kaistaleet, joista ei saanut mennä läpi. Kiersin ne, ja hävisin sillä rastivälillä varmaan puolitoista minuuttia. Muutenkin päivä oli fyysisesti tahmea ja tein virheitä, kertoi Niemi.

Suunnistuksen maailmancup Kiinassa jatkuu sunnuntaina sprinttiviesteillä ja päättyy tiistaina henkilökohtaisiin sprinttikilpailuihin.

Tulokset

KRV20 Kestavyysurheilu Marraskuu 2019 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri