Tove Alexandersson on maailmanmestari kolmessa lajissa – kokeilee talvella neljättä lajia maailmancupissa

Kuva: Sven Alexandersson

Kuva: Sven Alexandersson

Maailman paras suunnistaja Tove Alexandersson aikoo tehdä uuden aluevaltauksen.

Tulevana talvena 27-vuotias ruotsalaissuunnistaja panostaa hiihtoalppinismiin, joka tunnetaan englanninkielisellä termillä Ski mountaineering.

Hiihtoalppinismissa yhdistyy maastohiihto ja ns. laskettelu. Kilpailija etenee vuoristossa merkittyä reittiä pitkin suksilla, joiden karvat takaavat pidon ylämäkiosuuksilla. Osa ylämäkiosuuksista edetään jopa sukset selässä jalan. Alamäkiosuudella suksen pohjassa olevat karvat otetaan pois ja urheilija laskee mäen alas. Lisää hiihtoalppinismista voi lukea Kestävyysurheilu.fi:n reilut kolme vuotta sitten julkaisemasta jutusta.

- Vuoristot ovat aina kiehtoneet minua harjoitusympäristönä ja siksi aion kokeilla hiihtoalppinismia talvella, Alexandersson kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n sivuilla.

Lajin ohjelmassa on viisi maailmancupin osakilpailua ja yksi on myös EM-kisa.

- En tiedä yhtään, miten tämä tulee sujumaan, joten on vaikea asettaa tavoitteita. En aio missään nimessä lopettaa suunnistusta, vaan tämä on vain lisä harjoitteluuni.

- Tarvitsen uusia haasteita kehittyäkseni, borlängeläissuunnistaja perustelee.

Alexanderssonille ei ole löytynyt suunnistusmaastoissa vastustajia viime vuosina. Leipälajissaan hän on kymmenkertainen maailmanmestari. Kolme viimeisintä kultaa tulivat Norjan MM-kisoista elokuussa. Hiihtosuunnistuksessa hänellä on sama määrä maailmanmestaruuksia. Vuosi sitten kesällä hän voitti MM-kultaa myös skyrunningissa eli vuorijuoksussa.

-Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri