Johan Runesson ja Ida Bobach vakuutivat Danish Springissä - Bäckman Måsenstafettenissa

Suunnistuskausi polkaistiin kunnolla käyntiin Skandinaviassa.

Danish Spring alkoi lauantaina yhteislähdöllä käydyllä keskimatkalla, josta ei säpinää puuttunut. 150 miehen kilpailussa parasta vauhtia piti Göteborg-Majornan Johan Runesson, joka kukisti Tanskan Tue Lassenin kymmenellä sekunnilla. Runessonin seurakaveri Ola Martner oli kolmas ennen Turun Metsänkävijöiden Edgars Bertuksia. Ennakko-odotuksista poiketen miesten välille saatiin eroja vaikka kilpailun voittoaika olikin 35 minuuttia.

Naisten yhteislähtökisassa Ida Bobach oli pitelemätön ja näin voitto pysyi järjestäjämaassa. IFK Lidingön Annica Gustafsson oli toinen. Kakkossijasta käytiin ankara kamppailu, sillä sijat 2-8 tulivat maaliin puolen minuutin sisällä.

Muutamaa tuntia myöhemmin käynnistyivät yöviestit. Ida Bobach otti jo päivän toisen voiton OK Pan Århusin viedessä naisten viestin voiton vartin erolla kakkoseen. Bobach oli kaksiosuuksisen viestin ankkuriosuuden nopein kahdeksan minuutin erolla muihin, joten jossiteltavaa ei muille jäänyt. Avausosuuden joukkueessa juoksi Signe Klinting.

Miehissä taisto oli erittäin tiukkaa. Lopulta voittoon ylsi NTNUI:n joukkue, jonka toi maaliin Anders Einum. Joukkueen aloittajana toimi Vegard Brun Saga, joka tuli kärjessä avausosuudelta viime vuoden Jukolan Viestissä. Kakkososuuden juoksi Thomas Natvig Årstad. Norjan juniorimaajoukkue oli toinen ja OK Skogsfalken kolmas. Vajaan kahden tunnin viestissä kaksitoista joukkuetta saapui maaliin vajaan kahden minuutin sisällä. Suomalaisjoukkueista tarkimman yösilmän omasi kahdeksanneksi juossut Turun Metsänkävijöiden kolmikko Manu Mutka, Martins Sirmais ja Esa Huttunen.

Tanskan viikonlopun viimeinen mittelö käytiin sunnuntaina päiväviestin merkeissä. Miesten puolella kamppailu voitosta käytiin göteborgilaisten välillä kun IFK:n ja Majornan nelikot repivät lähes vartin eron muihin. Vahvin oli lopulta Göteborg-Majorna, jonka ankkuri Johan Runesson tykitti kahdeksan sekunnin eron IFK Göteborgin Jonas Pilbladiin. Majornan voittojoukkueessa ensimmäiset osuudet juoksivat Johan Strand, Andreas Høye ja Ola Martner. IFK:n raitapaitojen värejä kiikuttivat Francois Gonon, Audun Weltzien ja Eskil Kinneberg. Polish Military Team oli kolmas. Turun Metsänkävijät oli viides parhaana suomalaisjoukkueena.

Naisten viestissä Göteborg-Marjornan Jennie Runesson sekä täksi kaudeksi seuraan vaihtanut Anna Forsberg petasivat kärkipaikan maajoukkuesuunnistaja Lina Strandille ankkuriosuudelle. OK Pan Århusin Ida Bobach lähti puoli minuuttia perään, mutta tanskalaisen paukut eivät riittäneet kolmanteen voittoon vuorokauden sisällä. Strand piti paikkansa ja näin Majorna pääsi tuulettamaan voittoa myös naisten sarjassa. OK Panin joukkueet ottivat kaksi seuraavaa sijaa.

Yö- ja päiväviestien yhteistulosten voittajat saivat rahapalkinnot. Naisten sarjassa 5000 kruunua meni Aarhusiin ja miehissä 7000 kruunua IFK Göteborgille.

Ensimmäinen Danish Spring on takanapäin ja järjestäjät tähyävät jo ensi vuoteen. Tarkoituksena on järjestää kolmen startin intensiivinen vuorokausi yhdestä kilpailukeskuksesta läheltä Kastrupin lentokenttää, jonne suunnistajat Pohjoismaista voisivat lentää lauantaiaamuna ja olla kotona sunnuntai-iltana.

Bäckman ankkuroi voiton Måsenstafettenissa

Kilpailukausi käynnistettiin myös Nyköpingissä Ruotsissa, jossa käytiin perinteinen Måsenstafetten.

Miesten neljäosuuksisen viestin lopussa nähtiin iloista suomalaisväriä kun täksi kaudeksi OK Orientista Malungs OK Skogsmårdarnaan vaihtanut Johan Bäckman toi voiton malungilaisille. Voitto oli lopulta selkä, sillä eroa kakkoseksi sijoittuneeseen OK Linné kakkosjoukkueeseen tuli kolme minuuttia. Bäckmanin voiton petasivat Tomas Carlsson, Mattias Karlsson ja William Lind. OK Linné näytti laajaa tasoaan, sillä kakkosjoukkueen takana ykkösjoukkue sijoittui kolmanneksi.

Hevoskuurin uutisoi lauantaina, ettei Måsenstafettenissa olisi ollut mukana suomalaisjoukkueita, mutta tämä ei pitänyt paikkansa. Paimion Rastin nelikko Daniel Stenlund, Jonathan Fröjdö, Fredric Portin ja Janne Virtanen oli 17. Hevoskuuri pahoittelee lipsahdusta.

Kaiken kaikkiaan miesten sarjassa oli mukana 70 joukkuetta. Kuriositeettina mainittakoon, että Måsenstafettenin avausosuuden vei nimiinsä OK Linnén viitosjoukkueen sekä Kalevan Rastin yhdistelmäjoukkue. Viestinviejänä toimi muuan Thierry Gueorgiou.

Viime vuoden voittajajoukkue Järla Orientering ei pystynyt puolustamaan voittoaan. Sen sijaan seuran naiset vetivät pisimmän korren kolmiosuuksisessa naisten viestissä. Elsa Janssonin ja Karolin Ohlssonin osuuksien jälkeen joukkue oli vielä kuudentena, mutta viime syksyllä maailmancupin osakilpailussa maailman kärkivauhtia juossut Linnea Martinsson nosti joukkueen lopulta kolmen minuutin voittoon. OK Kolmården oli toinen ja OK Linné kolmas. Paimion Rastin naiset olivat sijalla 14.

Suunnistuskausi 2012 on nyt käynnissä kovaa vauhtia ja toukokuun alun 10MILAn spekulaatiot kiihtyvät. Suomessa suunnistuskauden alkua saadaan vielä odottaa vajaa kaksi viikkoa. Ensimmäinen kilpailu on Billnäsin keskimatka Karjaan Uran järjestämänä.

Danish Spring

Måsenstafetten


ulvang banneri