Tove Alexandersson on vuoden 2019 urheilija Ruotsissa – Stina Nilsson ja Daniel Ståhl jäivät selvästi taakse yleisöäänestyksessä

Kuva: Touho Häkkinen

Kuva: Touho Häkkinen

Tove Alexandersson on Ruotsin vuoden paras urheilija 2019.

Suunnistaja palkittiin maanantaina Ruotsin Urheilugaalassa parhaan naisurheilijan palkinnolla. Lisäksi hän voitti ylivoimaisesti Ruotsin radion jakaman Jerringprisetin, jonka saaja valitaan yleisöäänestyksellä.

Alexandersson voitti viime kesän Norjan MM-kisoissa molemmat henkilökohtaiset matkat ja juhli viestimaailmanmestaruutta. Lisäksi hän voitti kaikki maailmancupin startit viimeistä lukuun ottamatta ja juhli täysin ylivoimaista kokonaiskilpailun voittoa. Hiihtosuunnistuksessa hän voitti kaksi MM-kultaa ja kaksi hopeaa.

- Lämmittää todella paljon, kun osoittaa arvostusta saavutusilleni, Alexandersson totesi voitto puheessa.

Lisäksi hän kiitti kaikkia Ruotsin suunnsitusihmisiä, jotka jaksavat tehdä työtä lajin parissa.

Puhelinäänestyksessä Alexandersson keräsi kaikkiaan 207 000 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai hiihtäjä Stina Nilsson (141 000) ja kolmanneksi eniten kiekonheittäjä Daniel Ståhl (62 000), joka palkittiin vuoden parhaana miesurheilijana.

KarlssonFridaMedalsNFFrida Karlsson palkittiin vuoden tulokkaana. Lisäksi hän oli mukana MM-kultaa voittaneessa viestinelikossa, joka palkittiin vuoden 2019 parhaana joukkueena. Kuva: NordicFocus

Yleisöäänestyksessä seitsemäs oli maastohiihtäjä Frida Karlsson ja kymmenenneksi ylsi ampumahiihtäjä Hanna Öberg.

Eri palkintokategorioissa palkinnon saajan valitsi tuomarista. Ruotsin parhaaksi naisurheilijaksi ehdolla olivat myös Stina Nilsson, Hanna Öberg ja uimari Sarah Sjöström. Ruotsin parhaaksi miesurheilijaksi ehdolla olivat Ståhlin lisäksi seiväshyppääjä Armand Duplantis, suunnistaja Gustav Bergman ja rullalautailija Oskar Rozenberg Hallberg.

Jerringprisetin ja parhaan naisurheilijan palkinnon lisäksi Alexanderssonille jaettiin urheilugaalassa myös Svenska Dagbladetin Bragdguldet-mitali, joka hänelle myönnettiin jo aiemmin.

Vuoden tulokkaaksi valittiin Seefeldin MM-kisoissa hurjan arvokisadebyyttinsä aikuisten tasolla tehnyt Frida Karlsson. Vuoden joukkue oli naisten maastohiihdon MM-kultaa Seefeldissä voittanut viestijoukkue. Vuoden valmentaja oli naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Peter Gerhardsson.

Urheiluvuoden parhaasta suorituksesta palkittiin pöytätennispelaaja Mattias Falck.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri