Suunnistuksen moninkertainen MM-mitalisti synnytti lapsen koomassa, eikä herättyään muistanut edes olleensa raskaana

Kuvituskuva. Kuva: SSL

Kuvituskuva. Kuva: SSL

Takavuosien pitkän linjan maajoukkuesuunnistaja ja maailman kärkeen kuulunut Emma Claesson loukkaantui vakavasti polkupyöräonnettomuudessa viime syyskuussa.

Hiljalleen onnettomuudesta toipuva Stora Tuna IK:n suunnistaja kertoi asiasta ensin maakuntalehti Dalarnas Tidningarille (tilaajille) ja myöhemmin Aftonbladetille.

Lapsi oli saatava maailmaan

Claesson oli matkalla töihin syyskuisena aamuna, kun hän kaatui pyörällä. Ei ole tiedossa, miten onnettomuus sattui, mutta Claesson sai vakavia pään alueen vammoja ja hänet toimitettiin sairaalaan. Kaiken lisäksi 42-vuotias nainen oli 30:lla viikolla raskaana.

Hänet kuljetettiin Falunista Uppsalan yliopistolliseen sairaalaan. Claessonin vammat vaativat rajua lääkitystä, joten lapsen pelastamiseksi hänelle jouduttiin tekemään nopea keisarinleikkaus. Hän synnytti tytön ollessaan itse koomassa.

Mies Rikard ei ehtinyt paikalle synnytykseen. Hän oli kotona pariskunnan kahden pojan kanssa.

Sekä Claesson, että hänen tyttärensä Wilma kamppailivat elämän ja kuoleman rajamailla, mutta molempien osalta elämä voitti.

ClaessonEmmaWOC2011LongWoOEmma Claesson vuoden 2011 MM-kisojen pitkällä matkalla. Kuva: WorldofO

Claesson, omaa sukua Engstrand, saavutti suunnistusurallaan neljä MM-mitalia, joista kolme oli viestistä. Uran ainoa henkilökohtainen mitali tuli Trondheimin MM-kilpailuista pitkältä matkalta vuonna 2010. Tuolloin kaulaan ripustettiin pronssi muun muassa 41 sekuntia viidenneksi sijoittunutta Minna Kauppia paremmalla ajalla.

Hän lopetti maajoukkueuransa vuoteen 2012 edustettuaan Ruotsia yhdeksässä eri MM-kilpailussa. Claessonilla on myös viisi EM-mitalia ja 11 palkintosijoitusta maailmancupista.

Ei muistanut olleensa raskaana

Muutaman viikko onnettomuuden jälkeen Claesson tuli hiljalleen tajuihinsa, mutta kaikki ei ollut hyvin. Hän ei nimittäin muistanut lainkaan olleensa raskaana, eikä voinut myöskään käsittää, että oli synnyttänyt tyttären.

- Rikard yritti monta kertaa selittää asiaa, mutta en vain käsittänyt. Kun lopulta ymmärsin asian, se tuntui todella erikoiselta. Minulla ei ollut minkäänlaista muistikuvaa, että olisin ollut raskaana. Makasin sängyssä puoliksi kuolleena, enkä voinut liikkua. Ja olin synnyttänyt lapsen, Claesson kertoo Aftonbladetille.

Claesson kertoo, että ensimmäiset muistissa olevat hetket tyttären kanssa olivat vaikeita. Oma tilanne oli niin vaikea ja käsittämätön, ettei hän pystynyt iloitsemaan uudesta perheenjäsenestä.

- Olimme toivoneet lasta jo pitkään ja lopulta tulinkin raskaaksi. Oli todella ikävää, että asiat menivät lopulta näin huonosti, hän kertoo.

Claesson ei voinut imettää lasta, sillä rintojen maidontuotanto loppui hänen ollessaan koomassa. Joulukuussa Claesson kotiutettiin, ja tämän jälkeen arki on ollut hetkessä elämistä ja kuntoutumista.

Claesson joutui opettelemaan uudelleen kaikki elämän tavalliset asiat syömisestä, puhumisesta ja vessassa käymisestä alkaen. Nyt hän voi jo ulkoilla tyttärensä Wilman kanssa, vaikka muisti ei vieläkään ole palautunut onnettomuutta edeltävälle tasolle.

Claesson yrittää nyt elää hetkessä ja toipua mahdollisimman hyvin. Hän sanoo olevansa jotakuinkin onnellinen siitä, että asiat ovat kääntyneet parempaan päin.

- Aina ei voi olla positiivinen. Ei tällaisessa tilanteessa voi olla pelkästään onnellinen, hän miettii.

-Juho-Veikko Hytönen

Aftonladetin koko jutun melko pysäyttävine kuvineen voi lukea tästä.

ulvang banneri