Ruotsissa saa järjestää alle 300 osanottajan suunnistuskilpailuja, mutta niihin ei saa tulla kaukaa – Tiomilasta päätös maaliskuun loppupuolella

Tiomilan miesten viestin lähtö vuonna 2018. Kuva: Touho Häkkinen

Tiomilan miesten viestin lähtö vuonna 2018. Kuva: Touho Häkkinen

Ruotsin suunnistusliitto on linjannut kevään kilpailutoimintaa. Liiton sivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että vain alle 300 osanottajan kansallisia kilpailuja saa järjestää kevään aikana.

Näihin kilpailuihin saavat osallistua vain kisapaikkakunnan suunnistusalueen seuraa edustavat urheilijat tai kilpailupaikan lähellä asuvat henkilöt, joten kilpailupaikalle ei saisi tulla kaukaa. Liitto kehottaa seuroja pohtimaan, voivatko seurat järjestää useampia, mutta osanottajamäärältään huomattavan pieniä tapahtumia. Joka tapauksessa kaikessa toiminnassa on minimoitava kaikenlainen tartuntariski.

Tiomilasta päätöksiä kuun lopussa

Ruotsin Huippuliiga Swedish League on peruttu kevään osalta, samoin kaikki kevään kansalliset mestaruuskilpailut niin kauan kuin Ruotsin terveysviranomaisten kielto yli 500 henkilöä kokoavien tapahtumien järjestämiseen on voimassa.

Kevään klassikkoviesti Tiomila on määrä järjestää 1.-3. toukokuuta Upplands-Brossa. Tiomilaföreningen, järjestävät seurat ja Ruotsin suunnistusliitto keskustelevat tapahtuman järjestelyistä ensi viikolla, joten päätöksiä tapahtuman perumisen tai siirtämisen suhteen on odotettavissa maaliskuun lopussa.

Tiomila on siirretty keväältä loppukesään viimeksi vuonna 1993, jolloin suunnistustoiminta pysäytettiin Ruotsissa ns. suunnistajakuolemien vuoksi.

Monella mittarilla maailman suurimmaksi suunnistustapahtumaksi luokiteltu viisipäiväinen Oringen on myös vaarassa. Parhaimmillaan yli 20 000 suunnistajaa keräävä tapahtuma on tarkoitus järjestää Uppsalassa heinäkuun lopussa. Ruotsin liitto kertoo, että tähän tapahtumaan on paljon aikaa, eikä sen tiimoilta olla vielä tekemässä päätöksiä.

Tanskassa järjestettävän Danish Springin järjestäjät ilmoittivat alkuviikosta mittavista toimenpiteistä reilun viikon päästä järjestettävässä tapahtumassaan, mutta nyt Danish Spring on kokonaan peruttu.

-Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri