Minna Kauppi tuntee seisovansa alasti näyteikkunassa

Minna Kauppi vuoden 2014 MM-kilpailujen keskimatkalla. Kuva: Suomen Suunnistusliito

Minna Kauppi vuoden 2014 MM-kilpailujen keskimatkalla. Kuva: Suomen Suunnistusliito

Suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari Minna Kauppi ehti jo päättää, että hänestä ei kirjaa kirjoiteta, mutta pitkän harkinnan jälkeen painosta on nyt tulossa yhteistyössä toimittaja-kirjailija Ari Väntäsen kanssa kirjailtu urheilijaelämäkerta Minna Kauppi – Suunta/Vaisto.

Alkusanoissa Kauppi arvelee kirjan julkaisemisen tuntuvan siltä kuin seisoisi alasti näyteikkunassa, sillä kirjassa kerrotaan monista hyvin henkilökohtaisista asioista, joista hän ei uransa aikana julkisuudessa puhunut.

‒ Olen yrittänyt pitää yksityiselämäni mahdollisimman pitkälti itselläni ja tiesin, että jos tähän projektiin lähden, niin moni asia, joista olen aiemmin vaiennut, tulee esiin tai sitten kirjaa ei ole järkevää julkaista ollenkaan. Esimerkiksi omasta sairaudestani en ole halunnut juurikaan puhua, enkä ex-puolisoni Pasin ongelmista, Kauppi sanoo.

‒ Toisten ihmisten yksityisyyden kunnioittamiseksi yritin pitää sellaista ohjenuoraa, että asioista, jotka liittyvät suoraan minuun ja erityisesti urheilu-uraani, voin puhua, mutta muut asiat jäävät kertomatta. Tämä tasapainoilu oli vaikea rasti minulle koko kirjan teon ajan.

Ari Väntäseen Kauppi tutustui puolisonsa Simo Santapukin kautta, kun Väntänen teki kirjan Apulannasta.

‒ Arin kanssa teksti syntyi pitkälti yhteistyössä. Ari teki valtavan pohjatyön kaikkien isäni keräämien lehtileikkeiden ja muiden julkaisujen parissa ja pisti elämäni aikajanalle. Tarinat ja tunnelmat käytiin nauhurille läpi, jonka jälkeen Ari kirjoitti ne kirjaan. Sekaannuin vahvasti kirjan tekoon ja perusleipätekstiin pistin näppini monesti peliin, Kauppi kertoo.

Kirjassa on mukana myös Kaupin itse kirjoittamia katkelmia, joista osa on lainattu päiväkirjoista. Niillä hän halusi tuoda elävästi esille tunnemaailmaansa. Lisäksi kirjaa varten on haastateltu Kaupin perheenjäseniä, ex-puoliso Pasi Ikosta, pahinta kilpakumppania Heli Jukkolaa, maajoukkueen valmentajana toiminutta Janne Salmea ja parasta ystävää Maria Rantalaa.

Kauppi toimii tällä hetkellä osa-aikaisena Lahden Suunnistajat -37:n toiminnanjohtajana ja järjestää yrityksensä kautta erilaisia tapahtumia yrityksille. Koronan vuoksi myös hänellä on työrintamalla hiljaista. Aktiivisuustasoa ylläpitää kotihoidossa oleva vilkas poika, mutta on Kauppi lenkillekin ehtinyt:

‒ Lenkkeily on lapsen ollessa kotihoidossa koronaepidemian vuoksi melko paljon ulkoilua hänen ehdoillaan, mutta muutaman kerran viikossa käyn rentoutumassa poluilla tai metsässä ihan juostenkin.

- Outi Hytönen

Tilaa kirja 22. huhtikuuta mennessä Premiumsport.fistä ja saat kirjan Minnan nimikirjoituksella!

Tilaa nyt

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri