Tulossa kesäkuussa: Kerava-Sipoo Jukolan uudelleenjuoksu

Kerava-Sipoo Jukolan ankkuriosuutta.

Kerava-Sipoo Jukolan ankkuriosuutta.

Napapiiri-Jukolan peruunnuttua Oikeareitti Oy ja OK Trian päättivät repäistä ja järjestää vuoden 1995 Kerava-Sipoon Jukolan uudelleenjuoksun. Kyseessä on kutsukilpailu alkuperäisillä radoilla, rastipisteillä ja vain joiltakin oleellisilta osilta päivitettyllä vuoden 1995 kartalla.

– Kerava-Sipoo Jukolasta on 25-vuotta, joten juhlavuoden kunniaksi meillä oli tarkoitus juosta vanhoja ratoja oman seuran porukalla. Ajatus meni kuitenkin pidemmälle ja päätimme järjestää kutsukilpailun, kun vielä useampi kumppani lähti tähän mukaan rakkaudesta lajiin, kertoo idean isä Mikko Reitti.

Kerava-Sipoon Jukola juostiin erittäin hienolla ja suunnistuksellisesti vaativalla Gillerbergetin alueella, joka kuuluu nykyisin Sipoonkorven kansallispuistoon. Kilpailukeskus oli Hindsbyn kylässä Sipoossa.

Koronapandemian takia uudelleenjuoksun joukkuemäärä on tarkkaan rajattu. Mukaan on kutsuttu Suomen kymmenen kärkiseuraa ja naisten maajoukkue. Vallitsevat suositukset on otettu muutenkin huomioon.

– Yleisöllä ei ole pääsyä kilpailukeskukseen eikä paikalla ole palveluja, kertoo Reitti.

Kilpailu juostaan kuten Jukola oikeastikin – viestinä läpi yön. Kilpailu alkaa yhteislähdöllä lauantaina 13. kesäkuuta kello 23.00. Kerava-Sipoo Jukolassa viestin kokonaispituus oli 74,8 kilometriä. Voittajajoukkue norjalainen NTHI käytti viestiin aikaa 8:56:55.

Uskallatko veikata uudelleenjuoksun loppuaikaa kärjen osalta?

– Vaikea sanoa. Toki vanha ja mittakaavassa 1:15 000 oleva kartta voi aiheuttaa jotain haasteita, mutta sanotaan, että kyllä se edellisen voittoajan alle menee, uskoo Reitti. Siinä painetta ja tavoitetta osallistujille.

Kilpailuun on kutsuttu seuraavat seurat: Helsingin Suunnistajat, Tampereen Pyrintö, Paimion Rasti, Kalevan rasti, Hiidenkiertäjät, Turun Metsänkävijät, Lahden Suunnistajat -37, Koovee, Ikaalisten Nouseva-Voima, MS Parma, Angelniemen Ankkuri, Lynx sekä naisten maajoukkue.

Kotona tai mökillään kesäiltaa viettävälle yleisölle tarjoutuu mahdollisuus seurata kilpailua Iltasanomien ISTV:ssä ja GPS-seurannan parissa.

Lisäys 20.5.: Yleisön pyynnöstä myös Venlojen uudelleenjuoksu järjestetään. Startti on lauantaina kello 13.
Lisätiedot Oikeareitin sivuilla: www.oikeareitti.net

-Petri Ikävalko

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri