10MILA-viestiä halutaan uudistaa kovalla kädellä

Naisille suunnitellaan yöosuuksia ja miehille yhteislähtöä loppuosuuksille.

Jo yli vuosi sitten keskustelua herättänyt ehdotus 10MILAn naisten viestin siirtämiseksi yölle on nostettu uudelleen esiin Ruotsin suunnistusmedioissa. Orienterare.nu-sivuston mukaan 10MILAn taustaorganisaatio on edelleen valmis muutoksiin. Ainoastaan yksi asia puuttuu: naisten oma aktiivisuus muutoksen ajamisessa.

10MILAn naisten viestin siirtämistä yölle on perusteltu muun muassa tasa-arvon kautta. Miesten kymmenosuuksinen viesti on niin matkoiltaan kuin vuorokaudenajoiltaankin 10MILAn "hengen" kaltainen. Sen sijaan naisten viestin osuudet ovat liian lyhyitä ja osuuksia on liian vähän.

-Tiomilan johtoryhmä suhtautuu positiivisesti naisten viestin muuttamiseksi seitsemän osuuden viestiksi, jossa on myös yöosuuksia, kertoo Lars Gerhardsson, 10MILAn taustaorganisaation päällikkö.

Gerhardssonin mukaan uudistuksia ei ole vielä kuitenkaan toteutettu, sillä naiset itse eivät ole näyttäneet juuri lainkaan mielenkiintoa naisten viestin muuttamiseksi.

-Suurin osa mielipiteitänsä ilmaisseista henkilöistä oli miehiä, joita mahdolliset muutokset eivät edes koske, Gerhardsson jatkaa.

Muutamat seurat tukivat viime vuoden ehdotuksia vaativammasta naisten viestistä. Lisäksi yksittäiset henkilöt antoivat tukensa ehdotukselle. Suuri massa pysyi kuitenkin hiljaisena.

Orienteraren artikkelissa haastateltu Tukholman alueen huippusuunnistustoiminnasta vastaava Ann Bergman on huolissaan naisten vähäisestä kiinnostuksesta. Hänen mukaansa ainoa oikea tie naisten viestin kehittämisessä on tehdä siitä samanlainen kuin miesten viestistä: kymmenen osuutta ja ajallisesti yhtä pitkä kuin miesten kilpailu.

Lars Gerhardsson on samaa mieltä. Hänen mukaansa naisten viestin on oltava vaativampi, vaikka se vähentäisikin joukkueiden määrää. Viestin sisältöä ei voi ohjata yksittäisen juoksijan halut vaan se, mikä on parasta koko ryhmälle, tässä tapauksessa naisille. Yhä tasa-arvoisempaa 10MILAa vaaditaan ruotsalaisen suunnistuksen parhaaksi.

Tylsät osuudet vähentävät spekulaatiota

Orienterare.nu-sivuston artikkelissa ei haastatella huippunaisia heidän näkemyksistään 10MILAn naisten viestistä. Sen sijaan maajoukkuesuunnistaja Gustav Bergman arvelee naisten olevan vähemmän kiinnostuneita naisten viestistä sen osuusrakenteen takia.

-Naisten viestin osuusjako on tylsä, kun vastaavasti miesten viesti antaa loputtoman määrän vaihtoehtoja juoksujärjestyksille. Sekoitus lyhyitä ja pitkiä osuuksia viestin eri vaiheissa, yö- ja päiväosuudet, sekä kymmenenneksi parhaan juoksijaan iso rooli viestisuorituksessa tekee siitä taktisesti kiinnostavan. Naisten puolella kyse on lähinnä siitä, että laitetaan seuran viisi parasta juoksijaa jossakin järjestyksessä osuuksille siten, että paras on ankkuri, Bergman kertoo.

Artikkelin mukaan jopa nuorten viesti on etukäteispekulaatioiltaan jännittävämpi, sillä siinä erilaiset ikä- ja sukupuolirajoitukset antavat taktisille valinnoille sijaa. Naisten viesti voisi muuttua jännittävämmäksi, mikäli viestin alkupuolella olisi erittäin pitkä osuus.

Muutoksia koko tapahtumaan – myös miehille?

Muutoksia kevään klassikkoviestissä nähdään jo vuonna 2013, jolloin viesti järjestetään Tukholman pohjoispuolella. Tällöin mukana on muun muassa maastojuoksukilpailu iltahämärässä samasta kilpailukeskuksesta kuin itse viesti. Lisäksi mukana on henkilökohtainen kilpailu sekä lauantaina, että sunnuntaina ennen ja jälkeen viestin. Näin 10MILAsta pyritään tekemään 25mannan kaltainen koko viikonlopun tapahtuma.

Myös miesten viestiä on ideoitu toisenlaiseksi. 10MILAsta vastaavan johtoryhmän kokouksissa on keskusteltu muun muassa yhteislähdöstä, jossa esimerkiksi kuudennen osuuden jälkeen kaikki yli puolitoista tuntia kärjen perässä olevat joukkueet lähtisivät metsään yhdessä. Lisäksi on myös keskusteltu uudesta konseptista, jossa kuuden osuuden jälkeen 50 parasta joukkuetta lähtisivät yhteislähdössä loppuosuuksille, jolloin viestin voittoratkaisut menisivät täysin uusiksi riippumatta yön aikana syntyneistä eroista.

Gerhardssonilla riittää myös ehdotuksia esimerkiksi siitä, että juoksujärjestysten sijaan joukkueiden tarvitsisi ilmoittaa vain 11 nimeä, jotka joukkue voisi laittaa yön aikana metsään haluamassaan järjestyksessä tai kokonaiskilpailusta, johon laskettaisiin jokaisen seuran menestys niin miesten, naisten kuin nuortenkin 10MILA-viestissä.

Ainakin joitakin näistä muutoksista Gerhardsson haluaisi nähdä jo ensi vuoden viestissä.

-On vain uskallettava kokeilla, Gerhardsson julistaa.

Ainakin tänä vuonna viesti juostaan vielä entiseen tapaan. Ainoana muutoksena on miesten viestissä juoksevien puhtaasti naisista koostuvien joukkueiden huomioiminen, seuranta sekä mahdollinen palkitseminen.

10MILA juostaan Itägötanmaalla Kvarnissa noin 200 kilometriä Tukholmasta ja 30 kilometriä Linköpingistä 5-6. toukokuuta.

Orienterare.nu: "Utveckling av Tiomila inte långt borta"

10MILA-viralliset kilpailusivut


KRV20 Kestavyysurheilu Marraskuu 2019 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri