Rentoa joukkuesuunnistusta nopeassa kangasmaastossa - Kesäillan Rogaining heinäkuun viimeisenä tiistaina Jämillä

Kesäillan Rogaining kutsuu Jämille heinäkuun lopussa. Kuva: Nouski

Kesäillan Rogaining kutsuu Jämille heinäkuun lopussa. Kuva: Nouski

(Kaupallinen yhteistyö - Ikaalisten Nousevan-Voima) 
Pitkästyttääkö yksin suunnistaminen? Tykkäätkö käydä iltarasteilla tai kisoissa, mutta haluaisit kokeilla jotain vähän erilaista? Ota kaveri tai useampi mukaan ja suuntaa heinäkuun lopussa Hämeen ja Satakunnan rajalle!

Kesäillan Rogaining järjestetään tiistai-iltana 28. heinäkuuta 2020 jo kymmenettä kertaa. Kilpailumaastona toimii tällä kertaa Jämijärven ja Ikaalisten väliset erittäin nopeakulkuiset kankaat. Kilpailuareena on Jämillä ja maaston länsiraja ulottuu Jylliin.

Kerrataanpa lyhyesti mistä rogainingissa on kyse:

1. Joukkuekilpailu, jossa suunnistetaan 2-5 hengen voimin. Joukkueen on pysyttävä koko ajan yhdessä.
2. Järjestäjät ovat vieneet maastoon lukuisia rasteja, joilla käymisestä saa pisteitä.
3. Rastin tuoma pistemäärä on merkitty rastiympyrän viereen.
4. Rasteja saa kiertää vapaassa järjestyksessä niin monta kuin ehtii.
5. Järjestäjä on ilmoittanut kilpailukutsussa ja ohjeissa maksimiajan (Kesäillan Rogainingissa 2 ja 3 tuntia). Jos joukkue ei tule maksimiajan puitteissa maaliin, se saa sakkopisteitä jokaiselta myöhästyvältä minuutilta.
6. Eniten pisteitä saanut joukkue voittaa. Joukkue ei yleensä ehdi kiertää kaikkia rasteja, joten reitti on optimoitava etukäteen (kartta jaetaan hyvissä ajoin ennen starttia) mahdollisimman suuren pistemäärän saamiseksi.
7. Rogaining on suunnistuksen tapaan kestävyyslaji. Rastipisteet ovat usein helpompia kuin tavallisessa suunnistuksessa, mutta reitin huolellinen suunnittelu etukäteen on oleellinen osa lajissa menestymistä. Rogaining on yleensä vielä suunnistustakin rennonhenkisempi ja sosiaalisempi.

Lisätietoa lajista löytyy esimerkiksi Googlesta.

Rentoa rastienhakua kesäillassa

Jami2SuunnistusmaratonNouskiJämin vauhdikasta maastoa. Kuva: Nouski

Suunnistuksessa osallistujien välinen yhteistyö on lajisääntöjen mukaan kielletty, mutta rogaining on joukkuelaji, jossa joukkueen jäsenten kannattaa suunnitella reitti ja taktiikka yhdessä.

Kilpailunjohtaja Tero Linnainmaan mukaan Kesäillan Rogainingin tarkoitus on ollut tarjota rennonhenkinen tapahtuma kaiken tasoisille rogainingin ystäville. Edellisen yhdeksän kerran aikana osallistujina onkin ollut kirjava joukko ihmisiä.

Mukana on ollut niin vaihtelua hakevia kilpasuunnistajia ja iltarastikävijöitä kuin myös ensimmäisiä askeleita suunnistuslajeissa hakevia ihmisiä. Osallistujien joukossa on ollut myös hiihtäjiä ja ampumahiihtäjiä. Totisemmin rogainingissa kilpailevat ovat tehneet tapahtumassa hyvän harjoituksen, vaikka lajin arvokisoissa painetaankin usein 12 tai 24 tuntia.

Tapahtuma on turvallinen kokeilu myös niille, jotka eivät ole vielä löytäneet syvemmin suunnistuksen pariin. Vähän suunnistaneiden on mukavampi etsiä rasteja yhdessä, sillä kilpailun suoritusaika on etukäteen tiedossa ja suunnistettavat rastit saa valita vapaasti. Kooltaan 2-5 hengen joukkueen voi koota vaikkapa yhden enemmän suunnistusta harrastaneen ympärille. Muille tiimin jäsenille riittää, että pysyy suunnistajan mukana.

– Tapahtumassa on ollut myös perhejoukkueita, jossa vanhemmat ovat opettaneet lapsilleen suunnistusta. Tai toisinpäin, kertoo kilpailunjohtaja.

Kesäillan Rogainingissa yhteishenkeä on haettu myös työporukoissa. Lisäksi pariskunnat ja kaveriporukat ovat haastaneet toisiaan: jännitystä riittää aina siihen asti, kun kaikki ovat maalissa ja pisteitä ryhdytään laskemaan.

Valtaosa tapahtuman osallistujista tulee Pirkanmaalta, Satakunnasta tai Pohjanmaalta, mutta on innokkaita nähty Lapista asti.

– Jämillä riittää kyllä majoitusta kauempaa tuleville kesälomalaisille, Linnainmaa sanoo.

Erittäin nopeaa kangasmaastoa

Ja koska Kesäillan Rogaining ei ole lajin arvokilpailu, on kaksi tai kolme tuntia edetty juuri niin kovaa tai hiljaa kuin on tuntunut hyvältä. Kangasmaastossa eteneminen on helppoa.

- Suurin osa rasteista on kankaalla, joten kahden tunnin sarjalaiset sekä suurin osa kolmen tunnin sarjalaisista pärjää kuivin jaloin. Mikäli meinaa voittaa kolmen tunnin sarjan, pitää suollakin käydä rasteja hakemassa, Linnainmaa uskoo.

Rogaining on ollut monen pariskunnan laatuaikaa.

- Kymmenvuotisen historian saatossa tämän tapahtuman avulla on juhlistettu ainakin yhden henkilön 60-vuotissyntymäpäivää sekä yhden pariskunnan 30-vuotishääpäivää. Mukana on ollut paljon nuoria ja kokeneempia pariskuntia testaamassa suhteensa kestävyyden. Voin kertoa, ettei yksikään parisuhde ole kaatunut Kesäillan Rogainingiin, Linnainmaa toteaa.

Kesäillan Rogaining järjestetään tiistaina 28. heinäkuuta Jämin hiihtostadionilta:

• Kaksi sarjaa: 2h ja 3h.
• Lähdöt kello 18.00 (3h sarja) ja 18.15 (2h sarja).
• Kilpailukartat jaetaan joukkueille suunnittelua varten kello 16.30.
• Osallistumismaksut: 40 euroa per joukkue (2h sarja) ja 50 euroa per joukkue (3h sarja)
• Viimeinen ilmoittautumispäivä 21. heinäkuuta
• Tapahtumaan otetaan maksimissaan 460 henkilöä ja tapahtumassa noudatetaan Suunnistusliiton sekä viranomaisten koronaohjeistuksia.
• Lisätietoa tapahtuman sivuilta: http://www.iknv.fi/tapahtumat/kesaillanrogaining

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri