Suunnistajien MM-leiri sujunut suunnitelmien mukaan

IkonenII intro170811Suomen Suunnistusmaajoukkue on parhaillaan Sveitsin Neuchãtelissa MM-kisoihin valmistavalla leirillään. Hevoskuuri soitteli maajoukkuevalmentaja Antti Harjulle ja kyseli leirin kuulumisia.

 

Ikonen170811Juhliiko Pasi Ikonen myös Sveitsin MM-kisoissa? Kuva: Hevoskuuri.fiSuomen Suunnistusmaajoukkue on parhaillaan Sveitsin Neuchãtelissa MM-kisoihin valmistavalla leirillään. Hevoskuuri soitteli maajoukkuevalmentaja Antti Harjulle ja kyseli leirin kuulumisia.

Kaiken kaikkiaan mukana MM-leirillä on hiukan toistakymmentä maajoukkuesuunnistajaa. Lisäksi sprinttiryhmä on parhaillaan Zürichin pohjoispuolella omalla leirillään muiden maiden sprinttimaajoukkueiden kanssa. Maajoukkueurheilijoista Anni-Maija Fincke kuntouttaa vielä jalkaansa kotimaassa jouluisen akillesjänneleikkauksen jäljiltä eikä osallistu vielä tälle MM-leirille.

Antti Harju kertoo, että toistaiseksi leiri on sujunut aivan suunnitelmien mukaan.

– Leiri on sujunut ihan suunnitelmien mukaan, sellaista Unkarin leirin aikaista vatsaepidemiaa ei ole onneksi ollut tällä kertaa. Eikä sitäkään silloin olisi oikein voinut mitenkään välttää. Ainahan jotain pikku probleemeja urheilijoilla on, kun tällä tasolla harjoitellaan siellä äärirajoilla, mutta pääosin kaikki on ollut ok ja mitään isompia ongelmia ei ole ollut, maajoukkuevalmentaja Antti Harju kertoo leirin sujumisesta.

Tällä huhtikuun leirillä painotus on ollut keskimatkalla ja sen hallitsemisessa vuodenajasta johtuen.

– Nyt on ollut keskimatkan maastotyyppi leirin painopisteenä. Tämä johtuu ihan vuodenajoista. Pitkän matkan maastotyypin kasvillisuus kun kasvaa kevään ja kesän aikana, niin se vaikuttaa kulkukelpoisuuteen ja sitä kautta reitinvalintoihin. Meidän ei nyt kannata harjoitella vääränlaisia reitinvalintoja pitkälle matkalle, vaan olemme suosiolla keskittyneet keskimatkalle. Vuoden ajat sanelevat aika hyvin leirien painopisteet. Syksyllä harjoittelimme pitkää matkaa ja nyt keväällä keskimatkaa ja myöhemmin kesällä taas pitkää matkaa, Harju selventää leirin painotusta keskimatkalle ja jatkaa.

– Leirin alussa maanantaina ollut kilpailu ja nyt sunnuntain kilpailu käydään pitkän matkan maastotyypillä, joten sitä kautta saadaan tuntumaa pitkälle matkalle myös tällä leirillä.

Mitä sitten on luvassa MM-kisoissa näillä matkoilla?

– Keskimatka käydään Jura-vuorilla ja on siis rinnesuunnistusta. Siellä on paikoin kivikkoinen pohja ja metsä on pääosin sekametsää. Suomalaisittain se on jopa hiukan "köyhää" maastoa eli rinteistä ei löydy niin hirveästi luettavaa. Ihan selkäytimestä tällainen maastotyypin hallinta ei suomalaisilla vielä tule. Kilometrivauhti tulee olemaan ehkä hiukan alle kuuden minuutin vauhtia miesten osalta. Pitkä matka tulee olemaan sitten sitä perussveitsiläistä mannermaista suunnistusta, jota täällä on totuttu menemään. Siinä ei ole mitään ihmeellistä ja kilometrivauhdit ovat siinä viiden minuutin luokkaa, Antti "Pipo" Harju sanoo tulevista MM-kisojen maastotyypeistä.

Maajoukkue tulee Sveitsiin vielä pari kertaa ennen heinäkuun Lausannen MM-kisoja.

– Toukokuun lopussa on ohjelmassa kisaviikonloppu Jura-vuorilla, joten se on taas keskimatkapainotteinen. Sitten juhannuksen jälkeen on MM-katsastukset aivan kisamaastojen vieressä ja ne ovat kaikkein relevanteimmat kilpailut MM-kisoja ajatellen.

Meneillään olevan MM-leirin aikana suomalaiset ovat osallistuneet pariin kilpailuun leirin ohessa. Ihan kärkisijoja ei näissä tullut, mutta se ei Antti Harjua tässä vaiheessa vielä kauheasti huoleta.

– Kisoissa tuli vielä jonkun verran takkiin, mutta toisaalta se osoitti sen, ettei me nyt ihan hirveän kaukana vauhtipuolella olla tällä hetkellä. Enemmän takkiin tuli reitinvalinnoissa, jotka eivät vielä olleet täysin hallussa ja ehkä turhaan kierreltiin "kesäreitinvalinnoilla" kun olisi voinut mennä suorempaan. Keskiviikon viestiharjoitus antoi hyvää palautetta ja näytti, että vauhtipotentiaalia löytyy. Miehissä Topi Anjala ei jäänyt hirveästi ja naisten puolella Minna Kauppi on mennyt sairastelujen jälkeen hurjaa vauhtia eteenpäin kunnon suhteen ja alkaa taas olemaan ihan kärkinaisten vauhdissa.

Millainen muuten tilanne on joukkueissa tällä hetkellä?

– Miehissä meidän kokeneimmat urheilijat ovat sen verran kokeneita kettuja, etteivät he siitä hätkähdä, vaikkeivät vielä tässä vaiheessa ihan kärkivauhtiin yltäisikään, vaan he osaavat virittää kuntonsa huippuunsa silloin kun pitääkin. Ja ihan hyvä tilanne miehissä on tällä hetkellä. Naisten puolella meillä on nyt ollut jonkun vuoden se meidän kärkikaarti ja nuoremmat urheilijat tulevat perässä ja yrittävät haastaa huippunaisiamme. Heidän pitää vain olla kärsivällisiä ja pikku hiljaa nostaa tasoaan. Ja kyllä näyttäisi siltä, että esimerkiksi Sofia Haajanen, Venla Niemi ja Saila Kinni ovat taas menneet pienen askeleen eteenpäin, Harju kertoo.

Sveitsin leirillä on ohjelmassa vielä sprinttikilpailu lauantaina ja sunnuntaina pitkän matkan kilpailu. Hevoskuuri toivottaa onnea suunnistusmaajoukkueellemme matkalla kohti Sveitsin MM-kisoja.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri