Suunnistuksen Viestiliiga jatkuu Lahden sprinttiviestillä

Aleksi Niemi on valmiina tulevaan Viestiliigan kisaan. Kuva Kangasala-Jukolasta. Kuva: Touho Häkkinen

Aleksi Niemi on valmiina tulevaan Viestiliigan kisaan. Kuva Kangasala-Jukolasta. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistuksen viestiliiga jatkuu sunnuntaina 6. syyskuuta Lahdessa kilpailtavalla sprinttiviestillä.

Kilpailupaikkana toimii Launeen Perhepuisto aivan keskustan tuntumassa Radiomäen eteläpuolella.

Lahden sprinttiviestissä käydään erilliset miesten ja naisten kilpailut. Kussakin joukkueessa on kaksi jäsentä, ja kumpikin suunnistaja juoksee kaksi vajaan kolmen kilometrin mittaista osuutta. Viestiliigan sprinttiviesti eroaa siis kansainvälisestä formaatista, jossa kilpaillaan neljän henkilön sekajoukkuein, ja jossa kukin suunnistajaa kilpailee vain yhden osuuden.

Tapahtumaa isännöi Lahden Suunnistajat, jolla on pitkä kokemus suurtenkin suunnistuskilpailujen järjestelyistä. Ratamestari Teemu Niskanen kertoo, että Launeen perhepuiston alue on ihanteellinen ympäristö sprinttiin. Sunnuntaina alueella suunnistetaan ensimmäistä kertaa kilpaa.

– Alue sopii erityisesti sprinttiviestiin, sillä puistossa on tilaa juosta ryhmässä, mutta myös pienipiirteisempiä alueita, joissa kilpailijoiden suunnistustaitoa koetellaan kunnolla, Niskanen kertoo Viestiliigan tiedotteessa.

Radoilta löytyy myös keinotekoisia aitoja, joita ei saa ylittää. Tämä lisää ratojen vaativuutta. Teknisten osioiden välissä mennään myös helpompia pätkiä, joissa äärimmäisen juoksuvauhdin merkitys korostuu.

– Viesti tuo mukanaan tietenkin myös hajonnat, eikä hajontojen suhteen ole säästelty. Tästä syystä pelkkä letkassa juokseminen ei ole mahdollista vaan suunnistajien pitää olla koko ajan kartalla ja tehdä omia ratkaisuja, ratamestari lisää.

Naisten viestiin on ilmoittautunut 35 joukkuetta. Miesten viestissä kilpailee maksimimäärä eli 50 joukkuetta.

Radalta vauhtia hakenut Niemi avaa viestiliigakautensa

Yksi miesten sprinttiviestin ennakkosuosikeista on Tampereen Pyrintö, jonka väreissä viestiliigakautensa avaa Aleksi Niemi. Viime vuoden maastomatkojen MM-viestin hopeamitalisti on nähty kesän ajan yleisurheiluradoilla. Uudet rataennätykset ovat syntyneet muun muassa 3000 metrillä (8.29,87) ja 5000 metrillä (14.38,11).

Niemi kertoo, että ajoissa olisi vielä parantamisen varaa, mutta kehittynyt juoksuvauhti on tuonut itseluottamusta myös sprinttisuunnistukseen.

– Riittävä juoksuvauhti on tuonut mielenrauhaa. Kilpailun aikana ei tarvitse stressata vauhdin riittämisestä, eikä pakottaa itseään juoksemaan kovaa helpommilla pätkillä, Niemi kertoo.

Loppukaudesta Niemi antaa oman panoksensa Viestiliigassa Tampereen Pyrinnön hyväksi, jotta pistetilanteen kärjessä oleva Helsingin Suunnistajat jäisi viimeistään lokakuussa taakse.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri