Lynx ja Vaajakosken Terä Kevätyönviestin valtiaat

Kotimaan suunnistuskauden avauskilpailu viestien osalta juostiin Kaarinassa aivan kaupungin keskustan kupeessa. Vuotta aiemmin Kevätyönviestissä kahlattiin paikoin puolimetrisessä lumihangessa, mutta tämän vuoden kilpailu saatiin juosta käytännössä lumettomissa olosuhteissa.

Kotimaan suunnistuskauden avauskilpailu viestien osalta juostiin Kaarinassa aivan kaupungin keskustan kupeessa. Vuotta aiemmin Kevätyönviestissä kahlattiin paikoin puolimetrisessä lumihangessa, mutta tämän vuoden kilpailu saatiin juosta käytännössä lumettomissa olosuhteissa. Kovin keväiset olosuhteet eivät silti olleet, kun lämpötila painui lähelle nollaa ja vettä vihmoi taivaalta. Huolimatta tiheähköstä polkuverkosta, maaston peitteisyys ja pienipiirteisyys pitivät huolen siitä, että maastokaan ei päästänyt kilpailijoita helpolla. Molemmissa sarjoissa nähtiinkin jännittävä kilpailu, jossa vahvimmiksi lopussa osoittautuivat Kirkkonummen Lynx naisissa ja Vaajakosken Terä miehissä.

Aiemmin illalla juostuun naisten viestiin starttasi parisenkymmentä joukkuetta. Ensimmäisellä osuudella parasta vauhtia piti Parman Maija Sianoja – tosin yhden väärän rastin kautta. Hyväksytysti ensimmäisenä vaihtoon ennätti muilta joukkueilta jo alkumatkasta karannut Kalevan Rastin Mari Väänänen. Lähimpänä jo liki kolmen minuutin päässä seurasivat Hiisirasti ja Delta. Lynxin Taru Ikäheimonen pummasi lopussa sen verran, että eroa kärkeen tuli jo yli 6 minuuttia.

Toisella osuudella parasta tahtia piti Paimion latvialaisvahvistus Inga Dambe, joka nosti joukkueensa liki viiden minuutin takamatkalta parin minuutin keulaan. Delta vaihtoi seuraavana ja Kalevan Rasti kolmantena. Lynxin Anna Koponen paranteli hieman joukkueensa asemia, mutta eroa kärkeen oli edelleen 5,5 minuuttia.

Ankkuriosuudelle kärjessä lähteneellä Paimion Salla Fageruddilla ei pysynyt paketti niin sanotusti kasassa. Alkumatkan isot virheet pudottivat Paimion kärkitaistosta. Anne-Mari Leskisellä oli lopulta varsin helppo työ ohitella muutkin edellään lähteneet, ja näin Lynx otti Kevätyönviestin naisten sarjan voiton selvällä marginaalilla seuraaviin. Kalevan Rastin Henna Höglund pystyi pitämään joukkueensa kakkosena. Helsingin Suunnistajien Anu Åkerman kukisti loppukirissä Kooveen Miia Niittysen ja nosti osuuden nopeimmalla ajalla HS:n kolmanneksi.

Terä viiltää miehissä

Illan jo pikku hiljaa hämärtyessä, miesten viestin lähtöalueelle ryhmittyi tasan viidenkymmenen joukkueen lamppupäiset aloittajat. Yhtään rohkeaa ei tainnut matkaan lähteä ilman kunnollista yölamppua. Avausosuuden aikana Terän Jani Lakanen pääsi jo noin minuutin verran muilta karkuun, mutta koukki sen verran viimeistä hajontarastia, että pääletka ajoi hänet kiinni, ja vaihtoon saapui yhtenäinen 11 miehen kärkiletka. Letkan kärjessä maalileiman suoritti Nouskin Mikko Patana ennen Lakasta ja Turun Metsänkävijöiden Esa Huttusta. Ennakkoon kärkipäähän odotetuista joukkueista kärkiletkasta puuttuivat lähinnä Rajamäen Rykmentti (+2.47) ja Vehkalahden Veikot (+2.57).

Toisella osuudella kärkiletkasta vain Terän Lasse Kautto ja HS:n Tommi Oksanen osuivat suoraan ykkösrastille ja pääsivät muilta karkuun. Samat hajonnat kiertämällä miehet tekivät tasaista työtä ja pitävät kärkiasemat loppuun saakka. Toiseksi viimeiselle rastille tulee sen verran koukkua, että Kangasalan Petteri Laitinen saa kärkikaksikon kiinni. Muilla joukkueilla on ongelmia sen verran, että eroa kärkeen tulee jo viitisen minuuttia. Kymmenes joukkue (VeVe) on jäljessä jo +6.44. Muut ovat jo kärkitaiston nähden toivottoman kaukana.

Huhtanen tekee paluuta

Kolmas osuus on lyhyt, vain 4,5 kilometriä. Yhdelläkään kärkiseuralla ei ole viestissä aivan ykkösketjua mukana ja lyhyellä väliosuudella nähdään niin ikämiehiä, junioreita kuin "lopettaneita" urheilijoitakin. HS ja Kangasala putoavat kauas kärjestä ja ilmeisen onnistunutta paluuta rasteille tekevä Juha-Matti Huhtanen tuo Terän selvässä kärjessä vaihtoon, vaikka matka ei aivan virheittä taitukaan. Rykmentin nuori Miika Suominen on tekemässä loistojuoksua ja ajaa Huhtasen jo liki kiinni, mutta suttaa lopussa sen verran, että eroa tulee +2.50. Edellä vaihtoon ennättää lopun sujuvammin tullut Lynxin Niklas Saramäki (+2.23). Paimion Rastin Sami Valkama tekee uudessa seurassa onnistuneen debyytin ja vaihtaa heti RR:n perässä. Parma, TuMe, IkNV ja VeVe lähettävät ankkurit takaa-ajoon viitisen minuuttia Terän Timo Joensuun perään.

Ankkuriosuudella nähdään loppuun asti jännittävä taisto. Rykmentin Vili Niemi menettää pelin jo kolmosrastille. Lynxin Antti Parjanne ja Paimion Janne Nieminen saavuttavat Joensuun ja tämä kärkikolmikko tekee matkaa enemmän tai vähemmän yhdessä. Hajontarastitkaan eivät tuo ratkaisua eikä Parjanne pääse paremmasta vauhdista huolimatta vaikeasti juostavassa maastossa muista irti. Kärkikolmikko tulee yhdessä vielä rastille 20, joka on hajonta ja vain Terän Joensuulle oikea rasti. Nieminen leimaa silti ja tulee maalissa hylätyksi. Parjanne korjaa oikealle hajonnalle mutta menettää siinä pari minuuttia. Tätä ei maalialueella GPS-seurantaa seuraava yleisö tiedä ja peli näyttää jännältä loppuun saakka. Parjanne saavuttaa kärkikaksikkoa ja yleisö kohahtaa, kun Nieminen ajautuu pahasti vihreään pummaamaan kolmanneksi viimeistä rastia. Vaajakosken Terälle siis seurahistorian ensimmäinen Kevätyönviestin voitto. Lynx tulee kakkosena maaliin vaikka vielä viimeinen väli tuottaa tuskaa (+1.46). Kolmannesta sijasta käydään myös tiukka taisto. Viimeisen välin suoraviivaisemmalla reitinvalinnalla Turun Metsäkävijöiden Jussi Suna nappaa seuralleen kolmannen sijan (+3.01) ja Ikaalisten Nouskin Vesa Taanilan on tyytyminen neljänteen sijaan (+3.12). Vehkalahden Tuomas Mattila jää lopussa kaksikosta hieman (+3.41).

Kärjen takana erot muodostuvat suuriksi. Esimerkiksi 11. joukkue häviää Terälle jo yli puoli tuntia. Hyväksytyn tuloksen saa 34 joukkuetta. Kaikki kunnia mukana olleille, mutta viestisuunnistuksen ystävänä en voi olla ihmettelemättä, että missä olivat kaikki muut. Toki viesteissä oli joukkueita mukana edellisvuoden hankirallia enemmän, mutta kaukana ovat ne ajat, kun kevätyössä kirmasi pitkästi toistasataa viisimiehistä joukkuetta. Vaikka onhan se toisaalta mukavampaa seurata suunnistusviihdettä kotisohvan lämmössä GPS-seurannan, kuulutuksen, videokuvan ja online-tulospalvelun välityksellä, nauttia hieman virvoitusjuomaa lauantai-illan ratoksi ja kommentoida kisan kulkua Facebookissa...

>>Tulokset

>> GPS-seuranta

- Tero Mamia

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri