Kalevan Rasti putsasi pöydän FinnSpringin viestissä

KR miehet290412Kalevan Rasti voitti sekä miesten että naisten pääsarjat FinnSpring-viestissä Sipoonkorvessa. Miesten voitto tuli näytöstyylin, naisten kilpailu ratkesi ankkuriosuudella jännittävien vaiheiden jälkeen.

KR miehet290412Kalevan Rastin miehet ovat tottuneet juhlimaan viesteissä. Kuvassa SP Fincken paikan on korvannut seuran valmennuspäällikkö Antti Harju (oik.) Kuva: Hevoskuuri.fiKalevan Rasti voitti sekä miesten että naisten pääsarjat FinnSpring-viestissä Sipoonkorvessa. Miesten voitto tuli näytöstyylin, naisten kilpailu ratkesi ankkuriosuudella jännittävien vaiheiden jälkeen.

Miesten viestiin starttasi mukavasti vajaat 80 joukkuetta, joka on varsin komea määrä kotimaisissa viesteissä ja hyväksytyn lopputuloksenkin sai 62 joukkuetta. Toki kaukana takana ovat ne ajat, jolloin FinnSpringin edeltäjässä Isotonic-viestissä oli mukana jopa 150 joukkuetta. Maasto oli kilpailukeskuksen itäpuolella huomattavasti eilistä päivää kuivempaa ja vähälumisempaa ja näin samalla vauhdikkaampaa ja miellyttävämpää.

Miesten kilpailussa Kalevan Rasti nappasi voiton ylivoimaiseen tyyliin ennen Kooveeta, joka on lähtenyt rakentamaan uutta nousua miesten joukkueeseen Topi Anjalan johdolla. Paimion Rastin ankkuri Markus Lindeqvist joutui lopussa taipumaan Anjalalle ja näin Paimio nappasi kolmannen sijan.

Avausosuudella Kalevan Rastin Antti Nurmonen näytti heti muille joukkueille, että mikä joukkue viestiä tulee hallitsemaan. Nurmonen karkasi yhdessä Nouskin Dmitriy Tsvetkovin kanssa muilta ja vaihtoon Tsvetkov tuli kaksi sekuntia ennen Nurmosta. Muut joukkueet olivat jääneet jo yli 1,5 minuutin päähän. Koska Ikaalinen ei ollut parhaalla miehistöllä liikkeellä, oli tuoreella tyttölapsen isällä, Simo-Pekka Finckellä ratkaisun kortit käsissään, jotka hän myös käytti hyväkseen. SP teki osuuden nopeimman ajan ja karkasi perässä tulevilta joukkueilta yli kolmen minuutin päähän.

SPFincke290412Tuore tyttölapsen isä Simo-Pekka Fincke karkasi muilta ja ratkaisi voiton KR:lle. Kuva: Hevoskuuri.fi– Ajattelin olevani kärjessä, kun en nähnyt enää Nouskin kaveria. Suunnistus sujui hyvin, eikä virheitä juuri tullut tuumi Simo Pekka kenttäkuulutuksen haastattelussa, jonka jälkeen mies kiirehtikin kotiin perheen ja pikkuprinsessan luo.

Kun Kalevan Rastilla oli kahdelle viimeiselle osuudelle heittää viestidebyyttinsä KR:n paidassa tehnyt Jarkko Huovila sekä eilinen kakkonen Hannu Airila, peli näytti selvältä, eivätkä kokeneet miehet pettäneetkään. Huovila lisäsi vaan johtoa ja näin Airila sai rauhassa tuoda Kalevan Rastin viestivoittoon reilulla neljän minuutin erolla Kooveeseen, jonka ankkuri Topi Anjala nosti siis seuransa pitkästä pitkästä aikaan kärkikolmikkoon miesten viesteissä ankkuriosuuden nopeimmalla ajalla. Paimio oli siis kolmas, Delta tuli neljänneksi ja Turun Metsänkävijät viidenneksi ja Kangasala SK kuudenneksi.

Kalevan Rastin miehet olivat luonnollisesti tyytyväisiä hyvästä kenraaliviikonlopusta ennen kevään pääviestikilpailua, viikon päästä käytävää Tiomilaa.

– Kyllä viikonloppu osoitti, että oikealla tiellä ollaan ja luottavaisin mielin voidaan lähteä Tiomilaan, tuumi KR:n valmennuspäällikkö Antti Harju tyytyväisenä.

– Hyvä rata oli, jolla joutui tosissaan pohtimaan reitinvalintoja. Ykkösellä tuli pieni koukku, mutta muuten sai mennä aika rauhassa. Pojat petasivat niin hyvin tilanteen ja tällä joukkueella on mukava lähteä Tiomilaan, totesi puolestaan KR:n ankkuri Hannu Airila.

Kooveen toiseksi nostanut Topi Anjala oli tyytyväinen sekä joukkueensa hienoon menestykseen että omaan suoritukseensa.

– Suunnistus sujui paljon paremmin kuin eilen. Tänään oli paljon juoksuvoittoisempi rata ja yllättävän hyvin jaksoi, kun eilisessä "rämpimisessä" ei joutunut aivan suorituskyvyn ylärajoille, tuumi Anjala ja kiitteli samalla ratamestaria hyvistä radoista.

Naisten viestissä jännittävä ankkuriosuus

Naisten viestin aloitusosuudelta tuli ensimmäisenä suunnistaja, joka on viime vuosina tottunut juhlimaan voittaja-ankkurina. Tampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincke kokeili jalan toimimista suunnistuksessa jouluisen akillesjänneleikkauksen jäljiltä ja Fincke on selvästi kuntoutumassa vähitellen taas täyteen terään, sillä komeasti hän tuli vaihtoon keulapaikalla Pyrinnön kakkosjoukkueessa. Mikäli jalka ei liikaa tästä kipeydy, niin hyvin todennäköisesti Fincke nähdään myös Pyrinnön Tvåmila-joukkueessa viikon kuluttua. Toisena vaihtoon tuli Haldenia nykyään edustava Bodil Holmström, jääden Finckelle reilun minuutin. Kolmantena vaihtoon tuli täksi kaudeksi Pyrinnön punanuttuihin vaihtanut kokenut Mervi Pesu reilut kolme minuuttia Fincken jälkeen. Tulevat kärkikolmikon joukkueet Kalevan Rastin Mari Väänänen ja Deltan Jenny Paulin tulivat aivan Pesun perässä vaihtoon.

Toisella osuudella Pyrinnön kokenut Heidi Haapasalo nosti seuransa tutulle paikalle johtoasemaan. Kalevan Rastin Marika Airila jäi 34 sekuntia ja Asikkalan Raikas oli tässä vaiheessa kolmantena. Deltan nuori Anna Närhi pääsi ankkuriosuudelle 1.20 ensimmäistä vuotta naisten sarjassa juoksevan Sonja Kyrölän perään.

Kokemus ratkaisi lopussa

Pitkään näytti siltä, että Pyrinnön Kyrölä pystyy tuomaan punanutut voittajana maaliin, sillä hän johti pitkään noin minuutilla perässä vaanivia Kalevan Rastin Mari Väisästä ja Deltan Närheä. Kyrölän tehdessä huonon reitinvalinnan Deltan Närhi pääsee aivan tuntumaan, mutta ajautuu harmikseen sivuun seuraavalla välillä rinteessä ja juoksee näin hetken väärää polkua ennen kuin huomaa virheensä. Näin Delta menettää pelin voittoon ensimmäisenä kolmikosta.

Väisänen haparoidessa myöskin on Kyrölä jo juoksemassa kohti voittoa, mutta kolmanneksi viimeinen varoitusrasti koituu hänen kohtaloksi ja näin kokenut Väisänen pääsee kuittaamaan myös naisten viestin voiton Kalevan Rastille nuorten naisten nenän edestä.

Sen verran tilanne vaihteli ankkuriosuudella, ettei Väisänen tiennyt kuin vasta viitoituksella tulevansa voittajana maaliin.

– En tiennyt missään vaiheessa tilannetta ja sen verran tuli häröiltyä, että ajattelin että jos joku on tullut puhtaasti, niin on varmasti edellä. Deltan Närheä toki matkalla näin muutamaan otteeseen, mutta lopullinen tilanne selvisi vasta maalialueella, kertoi KR:n voittoisa ankkuri Mari Väisänen ankkuriosuuden vaiheita.

KR naiset290412Myös KR:n naiset pääsivät juhlimaan viestivoittoa. Kuva: Hevoskuuri.fiKR:n voittajajoukkue juoksee Tvåmilassa osuudet 1-3 ja tavoite ensi viikonlopulle on selvä.

– Viime vuoden sijoitusta lähdetään parantamaan eli tavoite on kymppisakissa. Viime vuonnahan meidän ankkuri lähti metsään neljäntenä, mutta hänelle sattui huono päivä. Kyllä meillä kaikki edellytykset on pärjätä ja tuo viime vuosi olisi nyt kiva paikata, tuumii KR:n voittajakolmikko.

Muuten hienosti juossut Pyrinnön Sonja Kyrölä harmitteli tuota lopun virhettään.

– Siinä oli kaksi kiviryhmää ja tulin niiden väliin. Päätin mennä katsomaan oikealta, mutta se oli väärä. Tajusin heti virheeni, mutta ei siinä enää mitään ollut enää tehtävissä, harmitteli Kyrölä.

Mutta kyllä hopeasijakin kelpasi hieman totuttua vieraammalla Pyrinnön kokoonpanolle.

– Meidät veteraanithan tässä vasta kaivettiin naftaliinista vasta viikko sitten ja pyyhittiin pölyt, naureskeli Heidi Haapasalo viestin kakkossijan varmistuttua.

Kevään viestihuipentuma Tiomila suunnistetaan viikon kuluttua Ruotsissa ja Hevoskuuri välittää lukijoilleen tiedon siitä, kuinka suomalaisjoukkueet tuossa klassikkokilpailussa oikein pärjäävät.

>> Tulokset

>> GPS-seuranta

- Tero Viljanen

ulvang banneri