Naisten 10MILA-viestissä on monta voittajakandidaattia

TPvoittajatloppusuora intro300411Tulevana lauantaina suunnistettava naisten viisiosuuksinen 10MILA-viesti on tänä vuonna erityisen mielenkiintoinen.

 

TPvoittajatloppusuora300411Tampereen Pyrintö juhli viime vuonna. Miten käy tällä kertaa? Kuva: Hevoskuuri.fiTulevana lauantaina suunnistettava naisten viisiosuuksinen 10MILA-viesti on tänä vuonna erityisen mielenkiintoinen. Monet viime vuosien kestosuosikit lähtevät viestiin aivan uusista lähtökohdista seuravaihtojen, loukkaantumisten ja muiden syiden takia. Edellisistä syistä johtuen moni aikaisempina vuosina taaempana tuloslistalla majaillut seura voi tavoitella nyt realistisesti naisten viestin voittoa.

Tampereen Pyrintö vei viime vuonna naisten viestin varmojen alkuosuuksien ja Anni-Maija Fincken loistavan ankkuriosuuden johdosta. Tänä vuonna Fincke on kuitenkin kuntouttanut itseään joulukuun akillesjänneleikkauksen jälkeen, eikä ole ratkaisemassa viestiä ankkuriosuudella. Se on harmillista, sillä nimenomaan naisten viestissä luonteeseen kuuluu ankkurin suorituksen vahva vaikutus loppusijaan. Fincken puolikuntoisuudesta johtuen jonkun muun, mahdollisesti Saila Kinnin tai Venla Niemen on astuttava ankkurin suuriin saappaisiin. Voitto ei tietenkään ole mahdoton, mutta neljän edellisen osuuden on juostava erinomaisesti, sillä takaa-ajoasemasta punanuttujen on vaikea enää nousta. Joka tapauksessa tamperelaiset ovat kuitenkin suosikkeja parhaaksi suomalaisjoukkueeksi.

AnniMaijaFincke300411Anni-Maija Fincke ei ole akillesjänneleikkauksen jäljiltä vielä viimevuotisessa iskussa. Kuva: Hevoskuuri.fiPyrinnön ohella sinivalkoisia toiveita menestyksestä on ladattu SK Pohjantähden, MS Parman ja Paimion Rastin harteille. Oululaisilla on nuori ja tasainen viisikko. Sofia Haajanen ja Marika Teini lienevät tällä hetkellä kovimmassa kunnossa. Joukkueen ankkuri pääsee varmasti maistamaan kansainvälistä vauhtia ja toivon mukaan ratkaisuhetkillä tossu on syönnillään.

Kalevan Rasti oli viime vuonna toiseksi paras suomalaisviisikko ja tänä vuonna joukkue näyttää paperilla hyvältä. Suomalaiset hoitavat KR:n miesten tapaan alkuosuudet, jonka jälkeen Skrastina ja Chataing ratkaisevat loppusijoituksen. Seuransa miesten sijalle joensuun daamit tuskin yltävät, mutta heillä on hyvät mahdollisuudet kymmenen joukkoon, kuten he voittoisan FinnSpring-viestin jälkeen ilmoittivat.

Paimion Rasti on noussut yhdeksi kuumaksi nimeksi viestisuunnistuksessa Vroni König-Salmen vaihdettua Turun Suunnistajista täksi kaudeksi. Aikaisempina vuosina joukkueelta on puuttunut ehkä yksi kansainvälisen tason vauhdinpitäjä, mutta tänä vuonna Vroni tuo joukkueeseen kokemusta ja vauhtia maailman huipulta. Inga Dambe saattaa päästä petaamaan ja mikäli Katri Lindeqvist avaa viestin yhtä komeasti kuin viime vuonna, on joukkueella mahdollisuuksia todella korkealle.

MS Parma on saanut uuden vahvistuksen Anastasia Tikhonovasta. Sprintissä maailman kärkisuunnistajiin kuuluva venäläinen on juossut ailahtelevasti oikean metsän puolella, mutta potentiaalia löytyy. Mynämäkeläis-lietolaisten viestivarmuus ja perinteet tunnetaan, joten onnistuessaan he ovat korkealla.

Ei sovi myöskään unohtaa Deltaa yhtenä suomalaissuosikkina. Venlojen viesteissä lohjalaiset olivat yhdeksänsiä ja tänä vuonna nuori joukkue on vuoden vanhempi ja kokeneempi. FinnSpring-viestin kolmas sija osoitti, että potentiaalia löytyy. Mikäli nuorten kaarti hoitaa avausosuudet mallikkaasti, on Julia Novikova kova sana ankkuritaistossa.

Domnarvet suurin ennakkosuosikki

Fincken huippukunnon odottaessa vielä itseään, naisten viestin suurimmat ennakkosuosikit tulevat tänä vuonna Ruotsista ja Norjasta. Ehkäpä ehdoton ykkössuosikki on viime vuoden venlavoittaja Domnarvet, joka on säilyttänyt juoksijansa seurassa ja vieläpä ehjinä. Viime vuonna joukkue pääsi ankkuriosuudelle kärjessä, mutta Dana Brozkovan resurssit eivät riittäneet voittoon, vaan taalainmaalaisten oli tyytyminen kolmossijaan. Joukkueella on kuitenkin lukuisia ankkurikandidaatteja, joista todennäköisin lienee hurjaa kyytiä keväällä pitänyt Lena Eliasson. Eliasson ratkaisi hyvällä suunnistuksella Venlojen voiton, mutta toisaalta naisen katastrofaalinen suoritus Kytäjällä on vielä monen muistissa. Ehkäpä Eliassonin itseluottamus on tällä kertaa kasassa.

Domnarvet4vaihto300411Domnarvet on ehkä suurin ennakkosuosikki. Kuva: Hevoskuuri.fiViime vuoden kakkonen ja edellisvuoden voittaja IFK Lidingö on menettänyt Annika Billstamin OK Linnéen. Lisäksi toinen joukkueen kantava voima Signe Søes on ns. siunatussa tilassa, joten lidingöläiset ovat heikentyneet huomattavasti. Vaikka seura on saanut uusia vahvistuksia, ei niillä paikata suuria menetyksiä. On selvää, etteivät sinipaidat voita viestiä tänä vuonna.

Yksi kevään nousija on OK Tisaren, joka sai seurasiirtomarkkinoilla Simone Nigglin. Lisäksi Simen maanainen Bettina Aebi ja Ruotsin maajoukkuesuunnistaja Lilian Forsgren saavat mahdollisuuden valmistella maailman menestynein suunnistaja hyvään paikkaan ankkuriosuudelle. Tisarenilla on täten hyvät mahdollisuudet jopa viestin voittoon.

Lisävahvistuksia on saanut myös Goteborg/Majorna muun muassa MM-mitalisti Judith Wyderistä. Lina Strand on osoittanut oivaa kevätkuntoa, joten Majornalaiset tappelevat kärkisijoista miesten lisäksi myös naisten viestissä.

OK Kolmården juoksi viime vuonna hyvin niin 10MILAssa kuin Venloissakin, mutta joukkueelta puuttuu edelleen huippuankkuri. Lähes takapihallaan juoksevat kolmårdenilaiset haluavat kuitenkin varmasti näyttää kykynsä.

Kovien ruotsalaisviisikkojen lista on loputon. Edellä mainittujen lisäksi ainakin Stora Tuna on Tove Alexanderssonin tahdittamana kykenevä korkealle. Lisäksi OK Linnéllä on mahdollisuudet jopa voittoon asti Billstamin siirron myötä. Tanja Ryabkina ankkuroinee Tukholman Hellaksen kärkisijoille ja mikäli Leksandin naiset onnistuvat neljällä ensimmäisellä osuudella, on Helena Jansson valmis ankkuritaistoon.

Viime vuonna Järlan miehet tekivät sensaatioesityksen 10MILAn yönä. Onko nyt naisten vuoro? Nackalaiset ovat nyt vahvempia ja kapasiteettia löytyy. Mammalomalta vakuuttavan paluun tehnyt Elin Skantze ja viime vuonna maailman huipulle juossut nuori Linnea Martinsson kolmen muun juoksijan kera voivat seurata Järlan nuorten miesten viimevuotisia jälkiä ja yllättää.

Naisten viestin kärkitaistoon nousee tällä kertaa yksi uusi maa. Tanskan OK Pan Århus on satsannut maansa nuoriin naisiin ja kerännyt parhaat saman paidan alle. Ida Bobach, Maja Alm ja Signe Klinting ovat keränneet useamman vuoden kokemusta Ulrichehamnin paidassa, joten viestijuoksu ei ole tanskalaisille vierasta puuhaa. Lisäksi kolmikon takaa löytyy lukuisia nuoria ja kovakulkuisia tyttöjä. Tosin Almin loukkaantuminen taitaa vesittää voittohaaveet vielä tänä vuonna.

Halden ja Bækkelaget norjalaissuosikit

Paras suomalainen naisten viestissä saatetaan nähdä norjalaisseurassa. Bodil Holmströmin Halden on yksi selvistä voittajakandidaateista varsinkin Anne Margrete Hausken Nordbergin palattua tositoimiin äitiyslomalta. Hauskenin ja Holmströmin lisäksi joukkueessa suunnistanevat myös Mari Fasting ja Ida Marie Næss Bjørgul, joten vahvaa panosta haldenilaisilta löytyy joka osuudelle.

Myös Bækkelaget omaa viisi vahvaa naista tähdäten korkealle. Joukkueesta Heidi Bagstevold, Kine Gulliksen ja joukkueen ankkuri Tone Wigemyr valittiin myös Norjan EM-joukkueeseen.

Naisten viesti starttaa lauantai-iltapäivänä ja ratkeaa samana iltana viiden osuuden ja reilun kolmen ja puolen tunnin jälkeen ja edessä on monella tapaa erittäin jännittävä viesti.

ulvang banneri