Halden SK voitti myös miesten 10milan

Halden060512miehet introTämänvuotinen 10mila oli norjalaisen Halden SK:n juhlaa. Haldenin miehet eivät halunneet jäädä naisia heikommiksi ja ottivat myös voiton. Kolmatta peräkkäistä voittoa tavoitellut Kalevan Rasti sijoittui kolmanneksi.

Halden060512miehetHalden SK sai rauhassa heitellä ankkuriaan Olav Lundanesia ilmaan. Kuva: Hevoskuuri.fiTämänvuotinen 10mila oli norjalaisen Halden SK:n juhlaa. Haldenin miehet eivät halunneet jäädä naisia heikommiksi ja ottivat myös voiton. Kolmatta peräkkäistä voittoa tavoitellut Kalevan Rasti sijoittui kolmanneksi.

Niinhän siinä kävi, että tämänvuotisessa Tiomilassa kolme ennakkosuosikkia, Halden SK, Kristiansand OK ja Kalevan Rasti olivat loppuosuuksilla omassa luokassaan ja nappasivat kolme ensimmäistä sijaa. Vähillä virheillä selvinnyt Halden SK oli lopulta huippukunnossa olevan Olav Lundanesin ankkuroimana liian kova Kristiansandille ja Kalevan Rastille. Tiomiladebyytin tehnyt Kristiansandin ankkuri Hans Gunnar Omdal jäi 3.30 ja Kalevan Rasti 5.03. Neljänneksi sijoittunut OK Linné jäi jo yli 15 minuuttia.

Delta oli toiseksi paras suomalaisjoukkue sijoittuen 11:nneksi ja Vaajakosken Terä oli 14.

Boström jälleen Långa Nattenin kuningas

Alun yöosuuksilla porukka pysyi vielä suhteellisen hyvin yhdessä kärkijoukkueiden osalta. Ensin säväytti OK Linnén nuori Albin Ridefelt karaten 3.osuudella puolentoista minuutin karkumatkalle muilta. Näin Jan Troeng pääsi tai joutui yksin kärjessä långa nattenille. Toisena vaihtoi Delta, jonka Lauri Sild juoksi myös upeasti.

Reilut kymmenen kilometriä Troeng pysyi yksi kärjessä långalla, mutta sitten kärkiletka, jo viime vuonna vakuuttavaa työtä långalla tehneen Järlan Olle Boströmin johdolla ajoi karkulaisen kiinni. Långan käsikirjoitus oli viime vuoden toisinto. Boström veti ja muut vikisivät ja yrittivät parhaansa mukaan roikkua mukana. Näin puhisi Kalevan Rastin Jere Pajunen långan jälkeen.

– Oli aika tuima tahti alussa. Alkuun mentiin ihan v***n häijyä vauhtia, en varmaan ikinä ole joutunut menemään niin kovaa. Onneksi lopussa vauhti sentään hiukan tasaantui, viidentenä vaihtanut ja pikkuiselta takaa-ajomatkalta lähtenyt Pajunen kertoi.

Kärkikolmikko karkaa muilta

Kuten niin monena vuonna aiemminkin, yön vaihtuessa vähitellen päiväksi, suuret ja mahtavat joukkueet karkaavat tavallisilta kuolevaisilta. Näin kävi tälläkin kertaa. Pienoiset yllättäjät Linné (4.) ja erityisesti OK Denseln (5.) rimpuilivat hyvin mukana, mutta yhdeksännellä osuudella näidenkin oli taivuttava. Myös Kalevan Rasti teki koko ajan pikkuisen enemmän virheitä kuin kärkikaksikko ja ankkuriosuudelle lähdettiin järjestyksessä Kristiansand, Halden +0.15, Kalevan Rasti + 5.37.

Haldenin ensimmäinen voitto ilman Tore Sandvikia – Haldinille kuudes

Lundanes näytti Tiomilan ensikertalaiselle Hans Gunnar Omdalille kaapin paikan heti ykkösrastilla karaten saman tien ja näin Halden pääsi juhlimaan rauhassa yhdeksättä voittoaan Tiomilassa. Haldenin joukkueesta löytyi tälläkin kertaa suomalaisvoittaja, sillä Mats Haldin juoksi ensimmäistä kertaa avausosuuden sitten Femmanin junnuvuosien ja otti samalla kuudennen voittonsa. Emil Wingstedtille voitto oli viides. Historiallisen voitosta tekee se, että Halden voitti ensimmäisen kerran ilman Tore Sandvikia, jolla on uskomattomat kahdeksan Tiomila-voittoa. Näin Olav Lundanes kommentoi tätä voittoa lehdistötilaisuudessa.

Halden060512miehet joukkuekuvaHaldenille 9. voiton tuonut miehistö. Kuva: Hevoskuuri.fi– Olikin aika jo näyttää, että voimme voittaa myös ilman Torea, naureskeli Lundanes, mutta myönsi että Sandvik on edelleen tärkeä tukihenkilö joukkueelle.

– Tämä voitto oli fantastinen joukkueen panos. Koko joukkue juoksi tosi hienosti. Meillä oli ykkösellä eri valinnat Omdalin kanssa ja pääsin siinä karkuun. Juoksu oli varsin kontrolloitu, ainoastaan pari pientä virhettä tuli. Kertaakaan en katsonut taakseni ja koska Omdalia ei näkynyt, niin ajattelin olevani kärjessä. Hiukan olin etukäteen ajatellutkin, että voisin lähteä hänen kanssa yhtä aikaa. Tuntuu hienolta voittaa taas Tiomila sitten vuoden 2007, Lundanes sanoi, ja kertoi samalla tavoittelevansa mitaleita EM-kisoista sekä keskimatkalta että pitkältä.

HansGunnarOmdal060512Tiomilassa debytoinut Hans Gunnar Omdal pystyi pitämään Thierry Gueorgioun takanaan. Kuva: Hevoskuuri.fiKristiansandiin täksi kaudeksi vaihtanut ja ensimmäistä kertaa Tiomilassa juossut Omdal kertoi tehneensä teknisesti lähes täydellisen suunnistuksen ja myönsi, ettei ollut mitään mahdollisuuksia vastata Lundanesin vauhtiin.

Virheet veivät Kalevan Rastin kolmannen peräkkäisen voiton

Viime vuonna minimaalisin virhein selvinnyt Kalevan Rasti sortui tänä vuonna virheisiin ja kun venymisiäkään ei tullut, niin kolmas perättäinen voitto jäi saavuttamatta.

– Olihan tämä pikkuisen turhauttavaa ja harmitti, kun sitä himoittua kolmatta perättäistä voittoa ei tullut. Mutta tänään teimme niin paljon virheitä. Tässä maastossa ei ankkuriosuudella ollut mitään mahdollisuutta ottaa tuota eroa kiinni. Minuutti-puolitoista olisi voinut korkeintaan olla otettavissa. Itsellä oli ihan ok juoksu, mutta fyysisesti ei ollut ihan paras päivä ja yritin siksi välttää virheitä, totesi Thierry Gueorgiou kilpailun jälkeen.

KR060512 laihoEi tullut kolmatta perättäistä voittoa, vaan tuli kolmas sija. Kuva: Aapo LaihoMyös joukkueen valmennuspäällikkö Antti Harju harmitteli sattuneita virheitä ja myönsi Haldenin paremmuuden.

– Tänään emme ansainneet parempaa. Pikku virheitä tuli liikaa ja kun Halden ei niitä juuri tehnyt, niin he ansaitsivat voittonsa. Toki se pikkuisen harmittaa kun voittoa ei tullut, mutta kaikki putket katkeaa joskus ja Jukolassa näytetään taas, asetti Harju jo uuden tavoitteen joukkueelle.

– Virheiden lisäksi ei tullut myöskään venymisiä ja voitto vaatii usein myös sen, säesti Simo-Pekka Fincke, jolle itselleen kolmas sija oli toistaiseksi paras Tiomilassa.

Toiseksi parhaan suomalaisjoukkueen Deltan (11.) manageri Petri Forsman ei ollut täysin tyytyväinen sijoitukseen.

– Ei tämä sija ihan tyydytä. Kyllä me parempaa sijaa lähdettiin hakemaan, mutta toki viiden avainmiehen loukkaantumiset ja puuttumiset joukkueesta ei voi olla vaikuttamatta tulokseen. Ja kyllähän se Leonidin virhe långalla oli sellainen, ettei niitä anteeksi anneta. Mutta Jukolassa onkin sitten vain yksi tavoite. Ei kai sitä muuta voi tavoitella 2008 voiton ja viime vuoden kolmannen sijan jälkeen, latasi Petri Forsman ytimekkäästi.

Hiukan suomalaispanos jäi tämän vuoden Tiomilassa vaisuksi, mutta kyllä oma osuutensa oli myöhäisellä kevään tulolla Suomeen, kun naapurimaissa oltiin jo harjoiteltu useita viikkoja sulassa maastossa. Mutta Valio-Jukolassa onkin suomalaisjoukkueilla mainio tilaisuus näyttää todellinen osaaminen vaativassa Sipoonkorvessa.

>> Tulokset

- Tero Viljanen - Kvarn - Sverige

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri