Niggli vei kaiken, Leandersson miesten yllätysvoittaja

Jonas 20Leanderssonisointro 190512Sveitsin Simone Niggli oli ylivoimainen voittaja myös sprintissä. Sen sijaan miesten voittaja Ruotsin Jonas Leandersson oli todellinen yllättäjä. Suomalaisista Marika Teini oli parhaana kahdeksas.

Jonas 20Leandersson 190512Jonas Leandersson oli sprintin yllätysvoittaja. Kuva: Ruotsin SuunnistusliittoSveitsin Simone Niggli oli ylivoimainen voittaja myös sprintissä. Sen sijaan miesten voittaja Ruotsin Jonas Leandersson oli todellinen yllättäjä. Suomalaisista Marika Teini oli parhaana kahdeksas.

EM-kilpailut olivat siirtyneet Faluniin ja sprinttikilpailut käytiin maastohiihdosta tutulla Lugnetin stadionalueella. Jossa alkuun oli tarjolla metsäsprinttiä, jonka jälkeen loppumatka käytiin urbaanimmassa ympäristössä. Rastivälit olivat selkeitä toteuttaa ja kilpailu olikin varsin fyysinen, jossa pystyi pitämään kovaa vauhtia yllä koko ajan.

Dramatiikkaa

Naisten kilpailussa Sveitsin Simone Niggli oli jälleen ylitse muiden vieden näin EM-kisojen kaikki kolme henkilökohtaista matkaa. Sprintin Niggli voitti 32 sekunnin erolla ennen Ruotsin Lena Eliassonia. Norjan Anne Hausken Nordberg tuli maaliin kolmanneksi nopeimmalla ajalla, mutta hänet hylättiin kielletyn aidan läpäisemisen johdosta. 2-3 välillä Hausken Nordbeg löysi kielletystä aidasta avoinna olevan aukon ja meni siitä läpi. Järjestäjät olivat jo alkuun hyväksymässä Hausken Nordbergin, koska se oli osittain myös järjestäjien virhe, että tällaisesta aukosta pääsi kulkemaan, vaikkei sitä karttaan oltu merkittykään eikä sitä myöskään valvottu. Asiasta tehtiin kuitenkin Tanskan toimesta protesti ja kilpailun jury hylkäsi Hausken Nordbergin, sillä kartan mukaan tilanne oli selvä, kielletystä aidasta ei ollut lupa mennä yli tai läpi siitä kohtaa. Näin pronssille nousin Tanskan talven loukkaantumisista kuntoutunut Maja Alm, jolle Hausken Nordberg joutui luovuttamaan jo saamansa pronssimitalin.

Suomen naisten hyvä EM-tahti jatkui myös sprintissä. Minna Kaupin jätettyä sprintin väliin, ei naisilla ollut mitaleille vielä asiaa, mutta nuoret naiset onnistuivat kuitenkin todella hyvin. Marika Teini teki loistosuorituksen, ja yllätti sijoittumalla hienosti kahdeksanneksi. Venla Niemi oli kymmenes. Teini jäi kolmannen EM-kultansa sprintissä ottaneelle Sveitsin Simone Nigglille puolitoista minuuttia.

– En olisi uskonut, että voisin EM-kisoissa sijoittua kymppisakkiin. Olen pari viime viikkoa juossut vain sprinttiä, kun kuulin EM-katsastusten jälkeen, että minusta tehdään sprintteri, 23-vuotias Teini kertoi maalissa.

SK Pohjantähteä edustava kolmen vuoden takainen nuorten MM-mitalisti arvioi tehneensä EM-sprintissä muutamia viiden sekunnin virheitä.

– Juoksu ei tuntunut kauhean vahvalta. Kartanvaihdon jälkeen jouduin korjaamaan reitinvalintaa. Oli aika häijy temppu laittaa kartanvaihto portaiden alle, manasi ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan juossut Teini kartanvaihdon jälkeistä pientä virhettään.

Venla Niemi teki samassa kohdassa virheen.

– Juoksin ennen kuin sain kartan oikeinpäin ja menin väärään suuntaan. Juoksu on joskus tuntunut helpommaltakin, arvioi Niemi, jolle 10. sija oli paras sijoitus aikuisten arvokisoissa.

simoneniggli180512 jankobachSimone Nigglille ei löytynyt voittajaa Ruotsin EM-kisoissa. Kuva: Jan Kobach/WorldofOKaikki henkilökohtaiset matkat voittanut Niggli oli hieman yllättynyt, että voitti myös sprintin.

– Olin keskittynyt metsämatkoille näissä kisoissa ja en oikein itsekään uskonut tähän, että voisin voittaa vielä sprintin ja näin selvästi. Pystyin kuitenkin nauttimaan kilpailusta ja se oli tosi kivaa koko matkan. Rata oli tosi fyysinen, jossa pääsi pitämään kovaa vauhtia koko ajan. Ykkösellä tuli pieni virhe ja ehkä muutama reitinvalintavirhe, kertoi Simone Niggli SVT:n haastattelussa.

– Määrällisesti harjoittelen ehkä hiukan vähemmän kuin ennen, mutta olen keskittynyt ennen kaikkea laatuun ja harjoittelun laatu on noussut entisestään, vastasi kolmen lapsen äiti kysymykseen, kuinka hän on niin ylivoimainen tällä hetkellä.

Leandersson yllätysvoittaja

Ruotsin Jonas Leandersson oli EM-sprintin miesten yllätysvoittaja. Myös hopea meni yllätysmiehelle, kun Bulgarian Kiril Nikolov otti ensimmäisen arvokisamitalinsa. Nikolov, joka seuratasolla edustaa Kalevan Rastia jäi viisi sekuntia Leanderssonille. Ruotsin sprinttispesialisti Jerker Lysell jakoi pronssin Sveitsin hallitsevan maailmanmestarin Daniel Hubmannin kanssa.

Suomen miesten sprintti sujui samoilla sijoilla kuin EM-viikon aiemmatkin finaalit. Paras suomalainen oli Tuomas Tervo, jonka sijoitus oli 25:s. Hän jäi 1.11 Leanderssonille.

– Juoksu ei tänäänkään kulkenut. Tiukkaa oli koko matkan. Jaksoin puolet matkasta juosta, Tervo kommentoi maalissa.

Tuomo Mäkelä oli toiseksi paras suomalainen. Hänen sijoituksensa oli 30:s ja ero kärkeen lähes puolitoista minuuttia. Fredrik Portin oli 31:nen ja Jussi Suna 34:s.

– Olen ihan tyytyväinen suoritukseen. Alussa tuli jotain pieniä kaarroksia, mutta kokonaisuutena virheitä ei tullut liikaa. Lopussa olin ihan puhki, Tuomo Mäkelä tunnusti.

Päivän voittaja Jonas Leandersson on 22-vuotias ja edustaa seuratasolla Södertälje Nykvarnia. Aikuisten tasolla nämä olivat hänen ensimmäiset arvokisansa, joten juuri parempaa alkua hän ei olisi voinut kuvitella. Nuorten MM-kisoista Lenaderssonilla on hopeaa ja pronssia.

– Tämä on aivan uskomatonta. Ajattelin, että huippusuorituksella voisin kärkisijoille päästä, mutta voitto on aivan käsittämätöntä. Alku lähti kuitenkin tosin hyvin käyntiin ja olin keskittynyt koko matkan, eikä mitään virheitä tullut. Myös reitinvalinnat sopivat minulle hyvin, kertoi ikionnellinen Leandersson SVT:lle.

EM-sprintin tulokset:

Miehet:

1) Jonas Leandersson SWE 15.20, 2) Kiril Nikolov BUL 15.25, 3) Jerker Lysell SWE ja Daniel Hubmann SUI 15.27, 5) Scott Fraser GBR 15.34, 6) Matthias Kyburz 15.46, 25) Tuomas Tervo FIN 16.31, 30) Tuomo Mäkelä FIN 16.48, 31) Fredric Portin FIN 16.50, 34) Jussi Suna FIN 16.55.

Naiset:

1) Simone Niggli SUI 14.58, 2) Lena Eliasson SWE 15.30, 3) Maja Möller Alm DEN 15.49, 4) Judith Wyder SUI 15.58, 5) Rahel Friederich SUI 16.16, 6) Emma Klingenberg DEN 16.23, 8) Marika Teini FIN 16.29, 10) Venla Niemi FIN 16.33, 27) Outi Ojanen FIN 17.30, 31) Katri Lindeqvist FIN 17.35.

>> Naisten tulokset

>> Miesten tulokset

>> Naisten rata

>> Miesten rata

>> Kisasivut

- Suomen Suunnistusliitto - Hevoskuuri

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri