Suomen naisille EM-viestihopeaa

EM hopeanaiset200512Minna Kauppi taipui niukasti Venäjän Tatiana Ryabkinalle kovassa lopputaistossa. Miesten voittoon juoksi Sveitsin kakkosjoukkue ennen Ruotsin kakkosjoukkuetta.

EM hopeanaiset200512Suomen hopeanaiset. Kuva: Pirjo Valjanen/Suomen SuunnistusliittoMinna Kauppi taipui niukasti Venäjän Tatiana Ryabkinalle kovassa lopputaistossa. Miesten voittoon juoksi Sveitsin kakkosjoukkue ennen Ruotsin kakkosjoukkuetta.

Suomen naiset jatkoivat mitalitahdissa suunnistuksen EM-kisoissa Ruotsin Falunissa. Suomi otti viestistä hopeaa joukkueella Sofia Haajanen, Merja Rantanen, Minna Kauppi. Voiton vei tiukan ankkuriosuustaistelun jälkeen Venäjä, kun Tatiana Ryabkina pääsi radan lopussa ratkaisevasti Kaupin edelle.

Ykkösjoukkueen ensikertalainen Sofia Haajanen teki avausosuudella hallitun suorituksen ja vaihtoi neljäntenä vain seitsemän sekuntia Tanskan Emma Klingenbergin jälkeen. Suomen edelle ehtivät vielä Sveitsin, Venäjän sekä Tsekin kakkosjoukkueet.

– Hoidin oman tonttini ihan hyvin. Rankkaa oli, sillä vauhti oli niin kovaa. Suunnistus oli sen verran simppeliä, ettei paljon pysähdelty karttaa lukemaan, puhalsi Haajanen osuutensa jälkeen.

Koko avausosuuden kärkiletka teki virheen Falunin Lugnetin hyppyrimäen alastulorinteen rastille tullessaan. Letka meni Ruotsin Annika Billstamin johdolla pikkumäen vierustaa liian alas.

Suomen kakkosjoukkueen Katri Lindeqvist vaihtoi sijalla 16 vajaa kaksi minuuttia kärjen jälkeen.

Toisella osuudella Merja Rantanen teki vahvan juoksun. Hän nosti Suomen sijoituksen toiseksi. Ero kärkeen kuitenkin kasvoi, sillä Sveitsin Simone Niggli keräsi eroa noin puolitoista minuuttia edukseen, vaikka teki virheen. Rantanen oli tyytyväinen omaan suoritukseensa.

– Melkein voisin väittää, että hajontani oli pidempi kuin Venäjän Svetlana Mironovalla, joka aina tuikkasi jostain eteen. Tulin tähän hyppyrimäelle hirveän tarkasti, kertasi Rantanen.

Suomen kakkosjoukkueen Saila Kinni teki myös hyvän osuuden ja vaihtoi kahdeksantena neljä ja puoli minuuttia kärjen jälkeen.

– Hyvä viestisuoritus. Koko ajan oli porukkaa, ja pieniä koukkuja kuittailtiin toisiltamme, Kinni kertoi.

Ankkuriosuuden alussa Minna Kauppi kuroi tiukasti Sveitsin Judith Wyderin eroa kiinni. Kauppi otti jo minuutilla Wyderiä kiinni, ja kun tämä teki nelosen hajontarastilla ison virheen, Kauppi siirtyi kärkeen yhdessä Venäjän Tatiana Ryabkinan kanssa. Venäjällä oli lyhyempi hajonta, mutta ratkaisu tapahtui aivan osuuden lopussa.

MM-viesteissä Kauppi on tottunut viime vuosina ratkaisemaan ankkuriosuudella, mutta tällä kertaa hänen oli taivuttava vahvan venäläisen edessä.

– Ihan lopussa oli reitinvalinta aidan yli tai läpi. Päätin kiertää ja siinä Ryabkina pääsi kymmenen metriä edelle. Pitäisi ilmeisesti harjoitella aitatekniikkaakin, Kauppi nauroi maalissa.

Ryabkina luikahti saman aidan alta, kun Kauppi kiersi.

Viimeisen kuuden vuoden aikana viisi MM-viestikultaa voittaneet Suomen naiset olivat tyytyväisiä myös EM-hopeaan, sillä nälkää jäi MM-kisoihin Sveitsiin.

– Kaksi vuotta sitten EM-kisoissa oltiin hopealla ja silloinkin minä olin lopussa löysä lahna. Eiköhän näytetä kaapin paikka taas MM-kisoissa, Kauppi lupaili lopuksi.

Suomen kakkosjoukkueen Venla Niemi taisteli ankkuriosuudella tasatahtiin Ruotsin kakkosjoukkueen Lena Eliassonin kanssa. Niemi piti ruotsalaisen takanaan ja tuli maaliin kahdeksantena.

Miesten EM-viestivoitto Sveitsiin

Sveitsin kakkosjoukkue voitti miesten tasaisen EM-viestin, Ruotsin kakkosjoukkue oli kolmas ja Ranska tiukan ankkuriosuustaistelun jälkeen kolmas. Olav Lundanesin ankkuroima Norja jätettiin tiukassa taistossa tällä kertaa ilman mitaleita. Suomen ykkösjoukkue oli EM-tuloksissa seitsemäs.

Miesten kilpailu pysyi tasaisena koko viestin ajan, eikä isoja eroja päässyt syntymään. Näin ratkaisu jäi ankkurien loppuratkaisun varaan, jossa Sveitsin Matthias Kyburz oli vahvin ennen Ruotsin Anders Holmbergia. Norjan Lundanes teki lopussa pitkällä välillä eri reitinvalinnan kiertäen tietä pitkin ison mäen päälle jääden tässä ratkaisevasti muiden kärkijoukkueiden mennessä suoraan. Tuota pientä eroa Lundanes ei pystynyt lopussa kuromaan enää kiinni ja näin kamppailu voitosta oli Sveitsin ja Ruotsin kakkosjoukkueiden välinen taisto. Myös Ranskan Francois Gonon ehti maaliin ennen Lundanesia.

Suomen ykkösjoukkue vaihtoi avausosuudelta kahdeksantena 21 sekuntia kärjen jälkeen. Ranskan Frederic Tranchand tuli ykkösosuudelta kärjessä sekunnin ennen Latvian Edgars Bertuksia ja kolme sekuntia ennen Venäjän kakkosjoukkueen Leonid Novikovia.

Lakanen ei ollut aivan tyytyväinen omaan osuuteensa.

– Kroppa ei edelleenkään toiminut täysillä. Alussa tuli 10–15 sekunnin koukkuja. Onneksi kärki pummasi aukon tv-rastilla ja saimme letkan kiinni. Sen jälkeen minulla oli lyhyempi hajonta, Lakanen arvioi osuutensa jälkeen.

Suomen kakkosjoukkueen Jarkko Huovila vaihtoi sijalla 15. minuutin ja 17 sekuntia kärjen jälkeen.

Toisella osuudella Suomen 2-joukkueen Fredric Portin juoksi mainiosti. Hän noukki alussa jo useita sijoituksia ja paransi Suomen asemia vaihtaen sijalla 11 vain 33 sekuntia kärjen jäljessä. Kärjessä vaihtoi Sveitsin kakkosjoukkue ja Matthias Müller kolme sekuntia ennen Tshekin Jan Sedivya. Suomen ykkösjoukkueen Hannu Airila vaihtoi vasta sijalla 13 lähes puolitoista minuuttia kärjelle jääneenä.

Portin oli tyytyväinen mainioon juoksuunsa.

– Raskasta oli ja lopussa teki tiukkaa. Pääsin hajonnan jälkeen yhtäkkiä letkaan. Kärjessä mentiin kyllä kovaa. Ainoa aikatappio oli se, kun kenkä irtosi jalasta, Portin iloitsi hienon viestiosuutensa jälkeen.

Viestin kakkososuus tarjosi dramatiikkaa, kun Sveitsin Daniel Hubmann teloi jalkansa maalisuoran sillan jälkeen ja nilkutti maaliin.

Ankkuriosuudella Suomen kakkosjoukkueen Tuomas Tervo ei pystynyt hyödyntämään parantuneita asemia, sillä Tervolle tuli todella iso virhe kakkosrastilla ja peli oli menetetty. Sen sijaan Olli-Markus Taivainen kavensi eroa alkuväleistä lähtien ja meno oli vauhdikasta. Osuuden puolivälissä Taivainen ohitti kertaalleen mm. Ruotsin toisen joukkueen, mutta jäi uudestaan huonommalla reitinvalinnalla.

– Ajattelin, että ratkaisen sillä valinnalla tilanteen Ruotsin kakkoseen nähden, mutta jäin kuitenkin taakse. Hyvä, jos tästä tulee hyväksytty suoritus, kertoi Taivainen maalissa.

Taivaiselta puuttui leima väliaikarastilta, ja Suomen ykkösjoukkue oli hetken hylättynä. Kakkosjoukkue tuli maaliin sijalla 16. yli seitsemän minuuttia kisan voittaneelle Sveitsin kakkosjoukkueelle jääneenä.

Naisten EM-viestin tulokset:

1) RUS 1.55.35 (Natalia Efimova, Svetlana Mironova, Tatiana Ryabkina), 2) FIN 1.55.44 (Sofia Haajanen, Merja Rantanen, Minna Kauppi), 3) SWE 1.56.30 (Annika Billstam, Lina Strand, Tove Alexandersson), 4) DEN 1.59.20, 5) NOR 1.59.48, 6) SUI 2.00.04. Suomen 2-joukkue (Katri Lindeqvist, Saila Kinni, Venla Niemi) 2.02.29.

Miesten EM-viestin tulokset:

1) SUI 2 1.53.43 (Martin Hubmann, Matthias Müller, Matthias Kyburz), 2) SWE 2 1.53.46 (Jonas Leandersson, Fredrik Johansson, Anders Holmberg), 3) FRA 1.53.55 (Frederic Tranchand, Philippe Adamski, Francois Gonon), 4) NOR 1.53.59, 5) RUS 1.54.38, 6) LAT 1.56.20, 7) FIN 1.57.07 (Jani Lakanen, Hannu Airila, Olli-Markus Taivainen). Suomen 2-joukkue 2.01.27 (Jarkko Huovila, Fredric Portin, Tuomas Tervo).

>> Naisten tulokset

>> Miesten tulokset

>> Miesten rata

>> Naisten rata

>> GPS-seuranta viesti

>> Kisasivut

- Suomen Suunnistusliitto – Hevoskuuri

ps! Ruotsin kisajärjestäjät olivat panostaneet paljon kisojen seurattavuuteen kotikatsomosta käsin. Ja tällä kertaa myös tekniikkakin ruotsalaisilla pelasi. SVT-livelähetys, GPS-seuranta ja onlineväliajat mahdollistivat sen, että kotisohvilla oltiin kärryillä koko ajan miten kilpailu eteni. Ja näinhän sen pitää ollakin ja tähän on päästävä jatkossakin jokaisessa arvokilpailussa. Suunnistus on tullut lopullisesti ulos metsästä ja meillä on todella mielenkiintoinen laji seurattavana niin paikan päällä kuin kotikatsomossakin.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri