My-O analyysityökalu suunnistajalle ja valmentajalle

My-O on analyysityökalu, joka tarjoaa suunnistajille ja valmentajille rastiväliaikoihin perustuvat mahdollisimman helpot ja monipuoliset analysointityökalut.

My-O on analyysityökalu, joka tarjoaa suunnistajille ja valmentajille rastiväliaikoihin perustuvat mahdollisimman helpot ja monipuoliset analysointityökalut.

my-o-hk-analyysiMy-O:n henkilökohtainen analyysi.Rastiväliaikoja tutkimalla saa suorituksesta paljon irti. Itseään määrätietoisesti kehittävät suunnistajat käyttävätkin paljon aikaa ja tietysti vaivaa väliaikojen tutkimiseen. Varsinkin isompaa urheilijajoukkoa seuraavalla valmentajalla voi analysointi ottaa pitkänkin rupeaman. My-O:n tavoitteena on tarjota valmiit analyysit mahdollisimman pian kisan jälkeen, jolloin ne ovat kiinnostavimmillaan ja samalla niistä saadaan suurin hyöty irti. Eli jopa samana iltana on mahdollista syventyä analyysiin.

Viime vuosina on tullut erilaisia analysointitapoja ja työkaluja tarjolle, joten sikäli My-O ei tarjoa mitään ihmeellistä. Uutta on se, että ikään kuin kaikki tarjolla olevat työkalut ovat yksissä kuorissa ja helposti käytettävänä. Uutta on myös analyysien yhteenvetojen esitystavoissa ja tavassa koota työkalut harjoittelijan työkalupakiksi.

My-O:n historia

Itsellä on ollut pitkään visio tämän tyyppisestä työkalusta. Konkreettiset ensiaskeleet My-O sai osallistuessani Suunnistusvalmentaja- koulutukseen (SVT). Yksi osio koulutuksessa olikin analyysit. Itse matkasin nuorten EM-kisoihin 2009 ja samalla mietin, miten analyysistä saisi "syvempää faktaa", kuin kertomuksia ja tunteita. Tämän pohjalta rakensin mallit ja toteutin algoritmit. SVT:n "Lopputyössä" pureuduin eri näkökulmista -92 ja -93 ikäluokkien eurooppalaisien suunnistajien suorituksiin EM-kisoissa ja samalla My-O:n ensiaskeleet olivat otettu. Myöhemmin aloin kehittämään palvelua ja muutaman huippusuunnistajan positiivinen ja innostava palaute kannusti jatkamaan toteutusta palveluksi asti ja varsinkin kun näytti, että asiaansa paneutuvat valmentajat "excelöivät" leireillä harjoitusdataa jopa tunteja.

Analyysin perusidea

my-o-onnistuminenMy-O:n onnistumisen kuvaus.My-O:n perusidea on matemaattinen analyysi, jossa määritellään suunnistajan vauhti verrattuna muihin. Tämä on ikään kuin suunnistajan virheettömän suorituksen keskinopeus. Tämän perusteella määritellään poikkeama niillä rasteilla, joilla suunnistajan vauhti on oletettua hitaampaa, joita tietysti sanotaan virheiksi. Nopeus esitetään suhteellisena prosenttina kilpailijoihin verrattuna, sillä juoksunopeus min/km vaihtelee kisojen ja myös radan osien suhteen.

Suoritukselle lasketaan onnistumisprosentti, joka muodostuu suunnistajan yksittäisistä rastivälitoteutuksista ja niiden onnistumisesta. Eli käytännössä täydellisesti onnistunut suoritus voi olla 100 %:n suoritus, vaikka kilpailija ei voittaisikaan kilpailua, vaan pystyy etenemään koko radan omalla rutiinitasollaan alusta loppuun. Onnistumisia voi tarkistella rastiväleiltä ja koko suorituksesta. Lisäksi on monia muita työkaluja suorituksen tutkimiseen, joita tässä jutussa sivuan.

Osa analyyseistä kaikkien saatavilla

My-O:n "syväanalyysit" ovat tarkoitettu rekisteröityneille käyttäjille, jotka saavat ominaisuudet käyttöönsä kausimaksulla. Analyyseihin voi kuitenkin tutustua muutamien avoimien kisojen avulla. Esimerkiksi EM-kisat ovat julkisena kaikille kiinnostuneille.

my-o-kisasalkkuMy-O kisasalkku rekisteröidyille käyttäjille.Kilpailuun on useita näkökulmia. Ensimmäinen yleisnäkymä tarjoaa tulokset yhteenvetotaulukossa, josta voi tutkia kilpailijoiden tulosten lisäksi onnistumisprosentteja, virhesummia, virheettömiä "juoksuaikoja" jne. EM-kisojen miesten sprintin yhteenveto:

Oman suorituksen analyysi on hyvin samantapainen näkymä, johon suunnistusta seuraavat ovat tottuneet On-line tuloksia seuratessaan. Esityksessä on mukana rastivälikohtaista analyysitietoa ja mahdollisuus tutkia suoritusta hiukan spekuloiden. Voi tarkistella esim. pitkiä välejä, lyhyitä välejä, peitteisiä, helppoja tms. välejä kerrallaan. Tai siten voi jättää virhevälit pois ja miettiä kuinka silloin olisi ....

http://www.mysport.fi/mysport/my-o/index.php?option=com_oanalyzer&Itemid=151&task=details&id=79525

Winsplit analyysi on saanut nimensä ruotsalaisesta Mats-Troengin työkalusta, jossa rastivälikohtaisesti voi vertailla tuloksia ja samalla esitetään suunnistajat onnistumiset tai puutteet siinä. Myös Pekka Variksen OGA-työkalun esimerkkiä noudatellen on My-O:ssa toteutettu aikagraafi, jolla havainnollistetaan suoritusten välisten aikaerojen syntyä rasteittain. Itselle on OGA:n käyttäminen seuran junioreiden tuloksien tarkasteluun on ollut rutiini: http://www.mysport.fi/mysport/my-o/index.php?option=com_oanalyzer&Itemid=151&class=2668&task=timegraph

My-O valmentajalle

Valmentajan näkökulmasta My-O on parhaimmillaan, kun valmentaja haluaa löytää isommasta joukosta "oleellisen". Eli onnistujat ja puutteet onnistumisissa. Katsomalla omien urheilijoiden suoritukset läpi, on helppo löytää oleellinen ja siten paneutua faktapohjaisemmin urheilijoiden suoritukseen heti kisan jälkeen. Kun urheilijan kanssa analyysiä syvennetään ja mietitään mitä on tehty ja ajateltu. GPS seurannan purkamisessa valmentajan on helpompi pureutua tuloksen kannalta oleelliseen, kun My-O tarjoaa ikään kuin perustason suorituksenanalyysiin.

My-O urheilijalle

Urheilijalle ensisijainen tavoite on ajansäästö ja siten motivointi syvempään analyysiin. Pelkästään "surffaamalla" oma suoritus kartan tutkimisen lomassa antaa perspektiiviä siitä, miltä suoritus näyttää tarkemmalla tasolla. Kun näkee konkreettisesti, että tietyllä välillä vauhti ei olekaan omalla rutiinitasolla, vaikka ajatteli toisin, voi paneutua omaan suoritukseen uudella asenteella. Samoin omien vahvuuksien konkreettinen näkeminen onnistumisina on motivoivaa. Urheilijat, jotka jo tutkivat GPS datan syvällisesti tai peräti perehtyvät suoritukseensa kypäräkameroin, My-O:n anti on lähinnä suorituksen ja onnistumisten arkistoinnissa ja pidemmän aikavälin seurannassa. Toki myös analyysin jakaminen valmentajalle ja suunnistuskavereiden kesken tuo pientä lisäarvoa.

my-o-tilastoaMy-O tilastoja rekisteröidyille käyttäjille.Parhaimmillaan My-O on vastaavasti nuorilla tai kehityshakuisilla urheilijoilla, jotka eivät ole vielä antautuneet analyysin maailmaan täysillä tai käytettävissä oleva aika tai into ei riitä ihan maajoukkuetasoiseen analyysiin.

Urheilijan kannalta mielenkiintoista on myös suoritusten ja analyysien tallentaminen "salkkuun" ja siten seuranta vaikkapa kilpailujen tärkeyden, kilpailutyyppien tai sitten vain ajan saatossa. My-O:n käyttäjille on tarjolla harjoituspäiväkirja, jolloin omat suoritukset ovat suoraan HPK:ssa. Analysointiin tietysti kuuluu omien kehityskohteiden hakeminen ja edelleen niiden parantaminen sekä kehityksen seuranta. Tähän prosessiin My-O:n tarjoaa työkaluja, joita ei aiemmin ole suunnistajalle tai valmentajalle ollut tarjolla.

My-O:n visio on tehdä analysoinnista helppoa, mukavaa ja vähän aikaa vievää.

My-O:n tulevaisuus

Tavoitteena on, että alkavan kesän kaikki oleelliset ja myös muut rekisteröityneitä käyttäjiä kiinnostavat kisat ovat analysoitu. Alkukesän aikana avataan palvelu kaikille kiinnostuneille käyttäjille. Eli lähtökohta on, että merkittävät kisat ovat suoraan analysoituja ja sen lisäksi käyttäjät voivat "tilata" kisoja, joihin ovat osallistuneet. Kotimaiset "pirilä-formaatin"kisat ja kansainvälisistä kisoista ainakin Ruotsin, Norjan ja Sveitsin kisat ovat jo tuettuna, eli mahdollista tilata. Kun yksi käyttäjä "tilaa" kisan, on se sen jälkeen valmiina kaikille muille.

my-o-yhteenvetoMy-O yhteenveto.Tällä hetkellä palvelua käyttää maajoukkue sekä muutama seura. Palvelu perustuu käyttäjäkohtaiseen vuosimaksuun ja seuroille tai muille ryhmille voidaan tehdä käyttäjämäärään perustuvia paketteja, joissa yksikkökustannus on hyvinkin pieni isommilla ryhmillä. Ryhmä voi lisäksi analysoida harjoituksia, leirikisoja tms omia tapahtumia.

Tällä hetkellä analyysipaketin lisäksi My-O:ssa on monipuolinen harjoituspäiväkirja ja pian tarjolla on myös kartta-arkisto, jotka kaikki ovat kytketty toisiinsa. Lähitulevaisuudessa GPS ja sykedata, sekä sosiaalinen media ovat suuntia, joita kohti My-O askeltaa, mutta kasvavan käyttäjäkunnan toiveita luonnollisestikin tullaan kuuntelemaan.

>> My-O

- Raimo Arvola

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri