Patana ja Gunell SM-erikoispitkän voittoon

Suunnistuskauden ensimmäiset SM-kisat käytiin Kortesjärvellä sunnuntaina. Erikoispitkän matkan Suomen mestaruudet menivät Ikaalisten Nousevan-Voiman Mikko Patanalle ja Pargas IF:n Yvonne Gunellille.

Suunnistuskauden ensimmäiset SM-kisat käytiin Kortesjärvellä sunnuntaina. Erikoispitkän matkan Suomen mestaruudet menivät Ikaalisten Nousevan-Voiman Mikko Patanalle ja Pargas IF:n Yvonne Gunellille.

Patana jätti hopealle sijoittuneen Simo-Pekka Fincken 13 sekunnilla. Pronssia otti Einari Heinaro 15 sekuntia Patanalle jääneenä.

Naisten sarjassa Yvonne Gunell teki vajaan parinkymmenen kilometrin radalla eroa toiseksi tulleeseen Laura Lammilaan 25 sekuntia. Mari Väisänen otti SM-prossin 45 sekuntia Gunellille jääneenä.

Varsinkin miesten kisan voittaja oli todellinen yllätysnimi. 28-vuotiaan Patanan edellinen paras sijoitus SM-kisoista on kahden vuoden takaa. Silloin hän oli pitkällä matkalla seitsemäs. Kahtena edellisenä vuotena erikoispitkän matkan voiton ottanut Petteri Muukkonen johti nytkin kisaa ylivoimaisesti. Hän kuitenkin joutui keskeyttämään rastin 34 jälkeen, kun fysiikka petti.

Patana, Kalevan Rastin Simo-Pekka Fincke ja Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro tulivat maaliin aivan peräkanaa.

– Ajattelin maalissa, että taistelimme sijoista 6-8, joten voitto oli todella iso yllätys, hehkutti Patana.

Toiseksi tullut Fincke oli tyytyväinen toiseen sijaansa ja niin ikään ensimmäiseen SM-mitaliinsa, mutta harmitteli lopussa karannutta voittoa.

– Leimasin vielä viimeiselle rastille ennen Mikkoa, mutta ojaa ylittäessä, horjahdin, menetin rytmin ja Mikko pääsi ohitse, Fincke kertasi ratkaisua.

Miesten kisassa rasteja oli kaikkiaan 46 ja ihanneaika oli 2.44. Miesten kärkikolmikko ylitti tuon 13 minuutilla, joten voidaan puhua todella erikoispitkästä matkasta.

Naisten kisassa Yvonne Gunell ratkaisi kisan lopun paremmalla reitinvalinnalla.

– Lopussa olin ihan kuitti, kun ei ollut juomapistettä. Jouduin jopa vähän kävelemään. Onneksi pääsin maaliin, kommentoi 37-vuotias Gunell, joka otti ensimmäisen Suomen mestaruutensa.

>> Tulokset

- Suomen Suunnistusliitto

Hevoskuurin jälkikirjoitus: Miesten kilpailussa maaliin juoksi ainoastaan 33 suunnistajaa, eikä kilpailuun lähtenytkään kuin hiukan yli 50 kilpailijaa. Naisissa tilanne oli yhtä heikko, maaliin juoksi 29 suunnistajaa ja matkaan lähti 36 suunnistajaa. Lisäksi Suomen maajoukkuesuunnistajat puuttuivat järjestään kauden ensimmäisestä SM-kilpailusta. He kun olivat samaan aikaan maajoukkueleirillä Ranskassa. Kaikki kunnia siis tänä päivänä kisaan mukaan uskaltaneille. Kaukana muistoissa vain ovat ne vuodet, jolloin miehiä uskalsi 150 suunnistajaa viivalle kokeilemaan, kuka on suunnistuksen maratonmatkan kestävin ja taitavin. Onko siis niin, että nykyisessä hektisessä kilpailukalenterissa, jossa arvokisoja löytyy vuosittain useampi, ei ole enää tilaa tälle yhdelle kotimaisen suunnistuksen klassikkokilpailulle? Vai eikö vain Suomesta löydy enää tämän enempää riittävästi harjoittelevia kestävyysurheilijoita, jotka uskaltaisivat ottaa osaa näin vaativaan kestävyyssuoritukseen? 40 minuutin keskimatkat ja sprinttikilpailut kun riittävät vallan hyvin ja niitä kilpailukalenterissa on riittämiin. Sääli vain, että näin on päässyt käymään. Tänä vuonna SM-erikoispitkillä oli omat sarjansa myös H/D 17- ja H/D 15-vuotiaille. Oliko tämäkään lopulta kuinka hyvä päätös? Kovempi kilpailu kehittää aina enemmän ja sen parempi, mitä enemmän SM-plaketin eteen joutuu taistelemaan ja tekemään töitä. Liian isojahan nämä H/D 16 ja H/D 18 sarjat eivät aikaisempina vuosinakaan olleet.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri