Suunnistajat valtaavat Tampereen keskustan

Tammerkoski2012Suunnistus tekee jälleen uuden aluevaltauksen, kun Tampere Gamesin sprinttikilpailu kerää suunnistajat yhteen Tampereen Keskustorille.

Tammerkoski2012Tammerkosken kulttuurimaisemat tarjoavat erinomaiset puitteet kaupunkisprintin järjestämiseen. Kuva: Hevoskuuri.fiSuunnistus tekee jälleen uuden aluevaltauksen, kun Tampere Gamesin sprinttikilpailu kerää suunnistajat yhteen Tampereen Keskustorille. Huippujen MM-katsastuksen lisäksi myös muut suunnistajat pääsevät tutustumaan Tampereen keskustaan kansallisen kilpailun ja kuntosuunnistuksen merkeissä.

Suomessa on aiemminkin järjestetty sprinttisuunnistuksia kaupunkien keskustassa huipuille, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun kaikille avoin sprinttikilpailu järjestetään Suomen mittakaavassa suurkaupungin ydinkeskustassa.

Tampere Games on Tampereen Pyrinnön suunnistusjaoston 80-vuotisjuhlakilpailu ja se järjestetään tällä kertaa kolmipäiväisenä. Keskustorin sprinttikilpailuun on ilmoittautunut 600 suunnistajaa ja tämän päälle tulevat vielä kuntosuunnistukseen osallistujat.

Tampere Gamesin sprinttiin osallistuville on luvassa ainutlaatuinen kilpailualue, joka pitää sisällään niin perinteistä kaupunkikorttelia, ainutlaatuista tehdasmiljöötä, kaunista puistomaisemaa kuin Tammerkosken kulttuurimaisemaakin. Näin Sveitsin MM-kisoihin katsastavat edustussuunnistajamme saavat arvoisensa katsastusmaaston ja kuntosuunnistajille riittää hienoja haasteita ja ihmeteltävää. Kilpailu on myös nuorten MM-katsastus sekä 18-vuotiaiden EM-katsastus.

"Halutaan häiritä kaupunkilaisia mahdollisimman vähän"

On selvää, että näin mittavan sprinttitapahtuman tuominen aivan kaupungin keskustaan asettaa omat haasteensa. Tampere Gamesin kilpailunjohtaja Mikko Eskola myöntää, että töitä on viime päivinä ollut vähintäänkin riittävästi.

– Parit yöunet on jäänyt nukkumatta, eli kyllä töitä on ollut ihan kiitettävästi tavalliseen metsäsuunnistuskilpailun järjestämiseen verrattuna, Mikko "Lammikko" Eskola kertoo.

Ykkösasiaksi kaupungin keskustassa järjestetyssä sprintissä nousee liikenne sekä kilpailijoiden että myös tavallisten kaupunkilaisten turvallisuus. Eskola myöntääkin, että asioita on jouduttu "miettimään".

– Kyllä liikenne on ykkösasia tämän tapahtuman järjestelyissä. Lähtökohdaksi otimme sen, että haluamme häiritä tavallisia kaupunkilaisia mahdollisimman vähän. Yhteensä tapahtumassa on 66 maastovalvojaa, jotka toimivat sekä rastivahteina että liikennettä ohjaamassa. Käytännössä joka kadunkulmassa, jossa radat menevät, on vahti vahtimassa ja ohjaamassa liikennettä, Eskola kertoo ja jatkaa.

– Yhtään katua ei ole kuitenkaan suljettu kisojen ajaksi, eihän näin voi oikein keskustassa tehdäkään. Neljällä kadulla liikenne pysäytetään tarvittaessa kilpailun aikana. Yksi auto väärässä paikassa väärään aikaan voi pilata kaiken, ja tämän asian olemme pyrkineet eliminoimaan mahdollisimman hyvin.

Mikko Eskola antaa vastuuta myös tapahtumaan osallistuville kilpailijoille.

– Uskon, että kilpailijat noudattavat sääntöjä ja kielletyille alueille ei mennä. Tässä on myös lajin imagosta kyse. Ratamestari ja kilpailunjohto ovat omalta osaltaan vaikuttaneet onnistuneen kilpailun läpiviemiseen, uskon ja toivon että kilpailijat tekevät samoin.

Yhteistyö kaupungin kanssa toiminut erinomaisesti

Yksi keskeinen tekijä tapahtuman järjestelyissä on ollut yhteistyö Tampereen kaupungin kanssa, sillä ilman sitä ei tapahtumaa olisi ollut mahdollista järjestää. Ja yhden jos toisenkin luvan on tapahtuma myös tarvinnut. Mikko Eskola kiitteleekin Tampereen kaupunkia ja toimivaa yhteistyötä.

– Yhtään EI-sanaa ei ole kaupungilta kuulunut tätä projektia yhdessä eteenpäin viedessä. Tampereen kaupunki haluaa saada erilaisia suurtapahtumia kaupunkiin ja tämä näkyy heidän asennoitumisessaan. Kaupungin asenne on aivan olennaisessa roolissa ja yhteistyö on ollut hyvää ja todella toimivaa, Lammikko kiittelee.

TampereGames viimeinenrastiKeskustorin viimeinen rasti odottaa kilpailijoita. Kuva: Hevoskuuri.fiTampereen sprintin radoista vastaa kokenut huippusuunnistaja Jouni Mähönen. Jari Kymäläinen vastaa lauantain ja sunnuntain Pinsiön radoista ja hän on koko Tampere Gamesin pääratamestari. Myös Kymäläinen kehuu Tampereen keskustan erinomaisia puitteita sprinttiin.

– Kyllä tämä tietynlainen unelma on ollut monta vuotta järjestää sprinttikilpailut Tampereen keskustassa. Tämä on erinomainen miljöö kaupunkisprintille. Sopivaa vuotta olemme vain odotelleet ja nyt sattui sitten osumaan kohilleen. Tämä on erinomainen tilaisuus päästä testaamaan keski-eurooppalaistyyppistä sprinttiä. Vielä kun varmistui viime viikkoina, että saimme myös MM-katsastukset, niin aina vaan parempi, Kymäläinen kehuu Tammerkosken kulttuurimaiseman tarjoamia hienoja puitteita.

– Yhteistyö on toiminut kaupungin kanssa todella hyvin ratojen suhteen. Yhtään kompromissia ei ole tarvinnut tehdä, vaan olemme päässeet suunnittelemaan ratoja omista lähtökohdistamme käsin, myös Kymäläinen kiittelee kaupungin roolia.

Myös urheilijat odottavat innolla

Tampere Gamesin tiedotustilaisuudessa paikalla olleet tamperelaisurheilijat odottavat innolla tulevaa tapahtumaa. Tampereen Pyrinnön Saila Kinni ja Venla Niemi sekä Ikaalisten Nousevan-Voiman Vesa Taanila sanovat yhteen ääneen, että juuri tämän tyylisiä kaupunkisprinttejä he haluavat jatkossa suunnistaa.

– Silloin kun kuulin asiasta, niin hieman yllätyin että voiko näin hienoon paikkaan Suomessa päästä juoksemaan, kertoo Venla Niemi ja myöntää että kotikaupungissa käytävä kilpailu tuo aivan oman kipinän MM-katsastuksiin.

– Kyllähän sitä Tampereella mieluummin Keskustorilla juoksee ihmisten keskellä kuin jossain Kaukajärvellä kaupungin laidalla, sanoo puolestaan Vesa Taanila ja toivoo, että kilpailusta tulee tasapuolinen kaikille ja ettei mitään haavereita sattuisi.

Myös enemmän metsässä viihtyvä Saila Kinni innostuu kotikaupungin tapahtumasta.

– Tällä kertaa minäkin aion juosta sprinttikilpailun, kun on kaverit ja perhe kannustamassa ja katsomassa. Odotan innolla perjantain tapahtumaa, Saila Kinni kertoo.

Kaupunkisprinttiin voi valmistautua varsin monella tapaa, Vesa Taanila kertoo yhden tavan valmistautumisestaan.

– Täytyihän sitä käydä keväällä katsomassa "Taistelu Näsilinnasta 1918" –elokuva, niin näki, että millaisessa paikassa sitä oikein kilpaillaan, virnisti Taanila.

Keskustorin sprintti on siis sekä aikuisten että nuorten MM-katsastus ja Suomen päävalmentaja Juha Taini sanoo, että Tampereen kaupunkimiljöö toimii hyvänä katsastuspaikkana Sveitsin MM-kisoja ajatellen.

– Tämä kilpailu on varsin lähellä sitä, mitä on luvassa Lausannen MM-sprintin finaalissa, joten tämä soveltuu erinomaisesti katsastuskilpailuksi, Juha Taini kertoo ja jatkaa.

– MM-valintaan vaikuttavat kansainväliset näytöt sekä katsastuskilpailut. Jos joku voittaa Tampereen sprintin selvästi, niin hän on vahvoilla MM-lippuja jaettaessa. Jos on tasaista ja tiukempaa, niin silloin joutuu enemmän tekemään harkintaa. Toki myös muut matkavalinnat vaikuttavat valintoihin. Ennen ollaan menty ehkä enemmän maastomatkojen valintojen mukaan, nyt tilanne ei enää EM-kisojen jälkeen ole kuitenkaan välttämättä näin ja sprintti on ihan yhtä tasapuolisessa asemassa, Taini kertoo hiukan MM-valinnoista.

TampereGames maaliTampere Games sprintin maaliviivalla avautuu upea näkymä Tampereen Raatihuoneen ja suihkulähteen muodossa. Kuva: Hevoskuuri.fiTampereen Keskustorilla riittää myös muuta ohjelmaa esim. Haastesuunnistuksen parissa, johon ottavat osaa mm. Tapparan Tuukka Mäntylä, Ilveksen Vesa Viitakoski ja Pyrinnön juoksijalupaus Ella Räsänen.

Lauantaina ja sunnuntaina Tampere Gamesissa kilpaillaan Pinsiön maastoissa, jossa katsastetaan Sveitsin juhannuksen maailmancupiin ja jossa radat on pyritty suunnittelemaan juuri Sveitsiä ja Jura-vuoristoa ajatellen. Pinsiössä jatkuvat myös 18-vuotiaiden EM-katsastukset.

>> Kisasivut

- Tero Viljanen


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri