Tervo ja Niemi Tampereen katsastusvoittajat

tervotuomas08062012Tampereen Pyrinnön Venla Niemi ja Rajamäen Rykmentin Tuomas Tervo voittivat Tampereen keskustassa käydyn haastavan MM-sprinttikatsastuksen.

tervotuomas08062012Tuomas Tervo puristaa katsastusvoittoon. Kuva: Jarno MaimonenTampereen Pyrinnön Venla Niemi ja Rajamäen Rykmentin Tuomas Tervo voittivat Tampereen keskustassa käydyn haastavan MM-sprinttikatsastuksen. Samalla molemmat varmistivat myös paikkansa MM-joukkueessa.

Ratamestari Jouni Mähönen oli laatinut Tampereen keskustaan todella vaativat ja tekniset radat, jotka aiheuttivat paljon päänvaivaa suunnistajille. Alun haastavan Näsilinnan puiston jälkeen oli luvassa vaativaa korttelia ennen kuin siirryttiin Finlaysonin tehdasalueen kautta Tammerkosken ja kirkkopuiston äärelle. Varsinkin todella hienosti valittu Satakunnankadun alitus tunnelia pitkin sai kehuja kilpailijoilta ja rastiväli aiheutti runsaasti pohdiskeltavaa suunnistajille.

Vahva juoksu toi Tervolle MM-paikan

Miesten kilpailuun oltiin saatu hyväksi kansainvälisen tason mittariksi Iso-Britannian Scott Fraser, jonka kovasta juoksuvauhdista kertoo 8.15 noteeraus 3000 metrillä. Kilpailu voitosta oli tiukka ja Tuomas Tervo pystyi aivan viimeisillä rastiväleillä puristamaan sekunnin voittoon ennen Fraseria. Nouskin Vesa Taanila puristi kolmanneksi ja vahvasti suomalaiseen sprinttikärkeen murtautunut Vili Niemi juoksi jälleen hienosti ja oli neljäs. Viime viikonlopun suomenmestarit Tuomo Mäkelä ja Mårten Boström löytyvät nyt sijoilta viisi ja kuusi.

TuomasTervo080612Tuomas Tervo juhlii katsastusvoittoaan ja MM-paikkaansa. Kuva: Hevoskuuri.fiTodella hyvän juoksun tehnyt Tuomas Tervo oli syystäkin tyytyväinen kilpailuunsa.

– Kyllä minä tykkäsin. Oli paljon vaikeampaa ja täysin erityyppinen kilpailu kuin viime sunnuntaina. Joitain pieniä virheitä tuli ja 5. rastilla olisi tullut hylkäys, jos en olisi koodia katsonut. Alun sai mennä aika varmistellen ja tarkasti ja kiellettyjä jyrkänteitä väistellen. Vasta loppuradalla pääsi kunnolla juoksemaan ja siinä pääsi vetämään itsensä tiukille, Tuomas Tervo kertoi.

Päävalmentaja Juha Tainilla oli Tervolle iloista kerrottavaa kilpailun jälkeen, sillä katsastusvoitto toi samalla miehelle myös paikan MM-joukkueessa.

Kilpailun kakkonen Scott Fraser oli tullut Suomeen valmistautumaan Jukolan viestiin ja viihtyi hyvin Tampereen korttelissa.

– Oli hieno ympäristö ja haasteellista (tricky) suunnistusta. Mitään isompaa virhettä minulle ei kuitenkaan tullut, jutteli Södertälje Nykvarnin Fraser omasta suorituksestaan.

Nouskin Vesa Taanila oli laittanut kaikki peliin MM-katsastukseen ja hyvän juoksun SM-sprintissä tehnyt Taanila tekikin. Valmennusjohto sitten saa päättää oliko suoritus MM-paikan arvoinen.

– Kyllä nyt happoa pukkaa, puhisi Taanila maalissa ja hengityksen tasaannuttua jatkoi.

– Pientä virhettä tuli, ja alku oli vaativaa, kun en tahtonut oikein saada puistossa kartasta selvää. Siellä piti mennä varman päälle, vähän oli kartan värit oudon tuntuiset, sanoi Taanila ja kertoi vielä, että lähes identtinen ratasuunnitelma oli itsellä tullut Jouni Mähösen rataan verrattuna kilpailuun valmistauduttaessa.

Niemi ja Teini juoksivat itsensä MM-kisoihin

Naisten kilpailussa kärkikaksikon muodostivat Ruotsin EM-kisoissa sprintissä hienosti kymppisakkiin juosseet Venla Niemi (10.) ja Marika Teini (8.). Varsinkin Venla Niemen suoritus todella teknisessä ja haastavassa kilpailussa oli upea ja se palkittiin selvällä 30 sekunnin voitolla Teiniin. Kolmannen sijan jakoivat Paimion ja Latvian Inga Dambe ja Pyrinnön Saila Kinni. Viidennen sijan jakoivat Kangasalan Outi Ojanen ja lopussa itsensä kärkisijoilta pummannut Sofia Haajanen.

teinimarika08062012Marika Teini juoksee itsensä MM-kisoihin kun hyväkytty suoritus oli varmistunut. Kuva: Jarno MaimonenNaisten kilpailussa nähtiin myös dramatiikkaa, kun toiseksi nopeimman ajan tehnyt Katri Lindeqvist kävi väärällä rastilla Tammerkosken kävelysillalla ja tuli hylätyksi. Myös kilpailun kakkonen Teini oli alkuun hylättynä, sillä hän oli 13–14 välillä tien ylityksessä kiertänyt ohjaavan tolpan väärältä puolelta. Kilpailun tuomarineuvosto päätti kuitenkin kokouksensa päätteeksi hyväksyä Teinin suorituksen.

Naisten tulosten selvittyä päävalmentaja Taini lupasi MM-paikat hienon kevätkauden juosseille nuorille Niemelle ja Teinille.

niemivenla08062012 2Venla Niemi oli päivän kilpailussa ylivoimainen. Kuva: Jarno MaimonenVenla Niemi hallitsee erinomaisesti tekniset sprinttiradat ja päivän suoritus olikin selvästi hallituin. Eikä kotikaupungissaan kilpaillut Niemikään osannut ennakoida kaikkia ratamestarin oivalluksia.

– En edes tiennyt, että Satakunnankadun alitse pääsee tuosta kohtaa. Oli hieno oivallus. Muutenkin oli tosi pahoja reitinvalintoja ja joutui kiertämään kunnolla. Ja harvoin on alku ollut sprintissä näin vaikeaa kuin mitä oli tänään, tosi paljon lyhyitä välejä, ettei paljon aikaa jäänyt lukemiselle, tyytyväinen Niemi kommentoi juoksuaan.

Marika Teini sen sijaan kertoi, ettei suoritus ollut lähellekään niin hyvää kuin SM-sprintissä ja haastatteluhetkellä Teini luuli vielä tulleensa hylätyksi tuon "oikaisun" johdosta.

Eipä ollut kotietua kisan kolmosella Saila Kinnilläkään, joka muuten tykkäsi kovasti kilpailusta.

– Minun on tamperelaisena häpeäkseni tunnustettava, etten koskaan ole käynyt tuolla Näsilinnan puistossa ja kalliolla. Alku olikin tosi vaikeaa ja loppu oli sitten tosi hienoa. Ihan hauskaa oli juosta, kun tututkin kannustivat, kertoi Kinni ja sanoi edelleen kuitenkin panostavansa enemmän metsämatkoihin.

Inga Dambe kertoi tehneensä kaksi väärää reitinvalintaa ja kehui Tampereen rataa todella mielenkiintoiseksi. Damben aikomuksena on juosta sprintti myös Sveitsin MM-kisoissa, joten tämä kävi hyvänä harjoituksena.

Taini tyytyväinen Tervoon ja nuoriin naisiin

Pääavlmentaja Juha Taini oli tyytyväinen päivän esityksiin. Varsinkin voittajien Tuomas Tervon ja Venla Niemen suorituksen saivat kehuja päävalmentajalta. Myös muutaman MM-valinnan Taini kertoi.

– Kyllä voin nyt ilmoittaa, että Tuomas Tervo, Venla Niemi ja Marika Teini ovat ansainneet paikan MM-joukkueessa. Miesten kilpailu oli kovatasoinen ja oli hienoa, että Scott Fraser oli tullut kovaksi kansainväliseksi mittariksi paikalle. Fraserin lyöminen oli kyllä kova suoritus Tervolta. Naisten puolella on upeeta, kuinka hyvin Venla Niemi ja Marika Teini ovat juosseet tänä keväänä. He ovat MM-paikkansa ansainneet. Varsinkin Niemen 30 sekunnin voitto oli todella kova suoritus ja hän todella hallitsee nämä tekniset sprintit, kehui Taini suojattejaan.

Nuorten MM-katsastusvoitot Kangasala SK:lle

Tampereella käytiin myös 20-vuotiaiden MM-sprinttikatsastus ja voitot menivät kummassakin sarjassa Kangasalle. Tyttöjen voittaja oli Iida Savolainen ja poikien Santeri Sainio.

– Jalat olivat vielä hieman väsyneet Slovakian reissun matkustamisesta. Mutta juoksu parani kuitenkin loppua kohden. Radasta tykkäsin ja virheitä ei tullut. Vaativa rata, jossa joutui jonkun verran hidastelemaan lyhyillä väleillä, kertoi Savolainen.

– Rasteille joutui ihan kävelemään, kun ei pystynyt lukemaan välejä etukäteen. Ja niin vaativaa oli, ettei paha olokaan ehtinyt tulemaan. Virheitä ei kuitenkaan tullut ja fyysisesti oli hyvä päivä. MM-valinnat jätetään sitten herran haltuun, katsotaan jos he katsastusvoittajan valitsevat, tuumi puolestaan Sainio.

TampereGames sprinttivoittajatTampere Games sprinttikatsastusten voittajat palkittavina. Kuva: Hevoskuuri.fiNuorten MM-joukkue ilmoitetaan sunnuntaina ja kinkkiset valintaprosessit on luvassa, sen verran ristiin nuoret katsastuksissa juoksivat.

18-vuotiaiden EM-katsastusten ykköset olivat Tuusulan Topi Raitanen ja Lynxin Sara Karvonen.

>> Tulokset

>> Kisasivut

- Tero Viljanen


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri