Portinilta kova näyttö pitkällä matkalla

FredricPortin100612 introPaimion Rastin Fredric Portin ja Kooveen Topi Anjala olivat omassa luokassaan miesten pitkän matkan maailmancup-katsastuksessa. Myös naisten kilpailun voitto meni Paimion Rastille Inga Damben ollessa selvä ykkönen.

 

FredricPortin100612Fredric Portin on noussut ryminällä Suomen kärkimiesten joukkoon. Kuvassa Portin Tampereen perjantaisessa sprinttikilpailussa. Kuva: Hevoskuuri.fiPaimion Rastin Fredric Portin ja Kooveen Topi Anjala olivat omassa luokassaan miesten pitkän matkan maailmancup-katsastuksessa. Myös naisten kilpailun voitto meni Paimion Rastille Inga Damben ollessa selvä ykkönen.

Miesten 15.4 kilometrin pitkän matkan katsastus tarjosi varsin vaihtelevan radan, jossa oli sekä perinteistä hämäläistä talousmetsää, nopeaa kangasmaastoa ja edellispäivältä tuttua suppa- harjumaastoa. Kilpailussa nousi kaksi miestä ylitse muiden eli päivän voittaja Paimion Rastin Fredric Portin ja Kooveen Topi Anjala. Anjalan hieman hyytyessä kilpailu kääntyi Portinin eduksi 55 sekunnin turvin. Kilpailun kolmas Vaajakosken Terän kokenut Jani Lakanen jäi Portinille jo yli neljä minuuttia. Jonne Lehto oli neljäs ja Jussi Suna viides.

Portinilla fysiikka kunnossa

Fredric Portin on noussut tänä keväänä ryminällä aivan Suomen terävimpään kärkeen nousten myös varapaikalta Suomen EM-joukkueeseen, jossa hän viestissä juoksi peräti toisen osuuden nopeimman ajan. Fysiikka miehellä on kunnossa ja kun suorituksenhallinta pysyy kasassa, niin tulosta syntyy.

Pitkä matka kuuluukin miehen lempimatkoihin juuri hyvän fysiikan ansiosta. Voittonsa ansiosta Portin nousi varteenotettavaksi ehdokkaaksi juoksemaan pitkää matkaa myös MM-kisoissa.

– Hyvin olen harjoitellut ja jos rastit vaan löytyy, niin silloin olen kärkipäässä, tuumi Portin ja jatkoi.

– Tänään oli hyvä rata ja minulta oli hyvä juoksu. Alussa vähän sekoilin ykkösellä ja kakkosella, vaikka yritin lähteä rauhassa liikkeelle. Alun haparoinnin jälkeen suunnistus alkoi sitten sujumaan, analysoi Portin suoritustaan.

Kilpailun toinen Topi Anjala aloitti kovaa ja ehkä jopa hiukan liian lujaa, sillä mies joutui lopussa tunnustamaan Portinin paremmakseen oltuaan pitkään kilpailun johdossa.

– Aloin vaan tummumaan lopussa ja siihen tuli vielä 30 sekunnin virhekin. Ehkä tuli aloitettua liian lujaa, tuumi Anjala.

Jani Lakanen kehui juoksun olevan vahvaa, mutta hänelle tuli vastaavasti useita pieniä virheitä, vaikka mies yritti rauhoittaa suunnistusta. Virheiden johdosta ero kärkeen nousi yli neljän minuutin.

Dambe naisten selkeä ykkönen

Naisten kilpailua hieman latisti se, että muutamat kärkinaisemme jättivät fyysisesti raskaan pitkän matkan kilpailun väliin. Mm. Saila Kinni ja Marika Teini eivät startanneet lainkaan ja kahta edellispäivää hallinnut Venla Niemi ei juossut päivän kilpailua täydellä teholla säästäen itseään. Näin Niemi oli kilpailun 17. yli 11 minuuttia kärjelle hävinneenä.

Kilpailun voittoon juoksi näin kevään sairasteluista hyvin kuntoutunut Paimion Rastin ja Latvian maajoukkueen Inga Dambe. Kilpailun kakkonen, Haldenin Bodil Holmström hävisi Dambelle yli kolme minuuttia ja kolmonen Damben seurakaveri Katri Lindeqvist neljä minuuttia. Karoliina Sundberg oli neljäs ja Heini Wennman viides.

– Ihan hyvin meni. Perhosilla tuli yksi pieni virhe. Sveitsin maailmancupiin en osallistu, mutta MM-kisoissa aion juosta kaikki matkat, päivän selvä ykkönen Inga Dambe kertoi.

Kilpailun paras suomalainen oli Haldenissa Norjassa asuva Bodil Holmström.

– Viime viikonloppuna olin vielä hyvässä kunnossa, mutta tämän viikon olen ollut sairaana ja juoksu oli voimatonta. Pientä virhettä tänään tuli, kertoi Holmström.

Myös kolmonen Lindeqvist harmitteli virheitään ja kertoi juosseensa myös yhdellä välillä tietä 200 metriä väärään suuntaan ennen kuin huomasi erheensä.

18-vuotiaiden EM-katsastuksissa pojissa Eeli Viholainen otti viikonlopun toisen voittonsa ja näin EM-valinta oli selvä. Myös tyttöjen voittaja Tuusulan Jannina Gustafsson varmisti voitollaan kisapaikkansa.

>> Tulokset

>> Kisasivut

- Tero Viljanen/Olavi Mäki

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri