Hannu Airilan Jukola-valmistautuminen

hannu120612Jukolan ehdottomiin ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Kalevan Rastin neljännen osuuden juoksija Hannu Airila kertoo Jukola-valmistautumisestaan.

hannu120612Hannu Airila 10milassa 2011. Kuva: Hevoskuuri.fiMoni Jukolaan tähtäävä kuntosuunnistaja pähkäilee varmasti parhaillaan, mitä tehdä viimeisellä viikolla, jotta askel on sunnuntaiyönä kevyt ja rastit löytyvät. Ehdottomiin ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Kalevan Rastin neljännen osuuden juoksija Hannu Airila kertoo, miten hän käyttää Jukolan alusviikon.

Airila juoksi lauantaina hienoon keskimatkan katsastusvoittoon Tampereen Pinsiössä. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului myös sunnuntainen pitkämatka, mutta lauantaina kipeytyneen polven takia Airilan jätti varotoimena pitkänmatkan väliin.

- Tämä on tarkoittanut sitä, että alkuviikosta ei ole tarvinnut palautella, vaan olen voinut harjoitella. Käytännössä ohjelmassa on ollut 2:30 tuntia kevyttä juoksua päivässä ja seuraavaksi lepäillään, kertoo Airila.

Torstaina vuorossa tärkeä viimeistelytreeni suunnistaen.

Miten tuo treeni käytännössä toteutetaan?

- Viimeistelyharjoituksessa juostaan vähän vaihtelevalla vauhdilla ja tarkoitus on juosta osittain kisavauhtia. Lisäksi joku pätkä juostaan hieman ylivauhtia. Tällä on tarkoitus hakea tuntumaa siihen vauhtiin ja rajaan, jossa suunnistus pysyy vielä hallinnassa, vastaa Airila.

Torstai-illasta Kalevan Rastin joukkue alkaa olla kasassa yhteisessä majoituksessa. Ohjelmassa on rentoa yhdessäoloa ja pari verryttelylenkkiä.

Järjestävän seuran Keravan Urheilijoiden kasvattina Airilalla on myös hiukan normaalista Jukolasta poikkeavaa lisäohjelmaa.

- Perjantaina olen yhdessä Kalevan Rastin valmennuspäällikön Antti Harjun kanssa edustamassa lehdistötilaisuudessa ja lauantaiksi olen lupautunut olemaan jonkin aikaa Keravan kaupungin ständillä.

Entä aiheuttaako öinen ajankohta jotain erikoishuomioita esimerkiksi ruokailurytmiin

- Itselläni on neljäs osuus, mutta jos osuus olisi jokin aiemmista, niin tämä vaikuttaisi illan syömiseen. Yleensä kannattaa olla varovainen viimeisten tuntien syömisessä. Nyt ehdin nukkumaan lyhyet "päiväunet" ennen osuuttani. Heräämisen jälkeen syödään jotain hyvin kevyttä ja sulavaa.

Monen elimistö saattaa reagoida kovaan fyysiseen rasitukseen outona vuorokauden aikana esimerkiksi vatsakipuina osuuden jälkeen. Myös Airila on joutunut kokemaan yöjuoksun "ihanuudet".

- Itsekin olen ollut muutaman kerran aika pihalla yöosuuden jälkeen. Tämän vuoden 10milassa oli todella väsynyt osuuden jälkeen ja Mikkeli-Jukolassa jouduin tiputukseen, kertoo Airila.

Hevoskuuri kuulee mielellään lukijoiden kommentteja. Miten löytyy paras vire Jukolaan? Täsmävedoilla, pitkällä lenkillä vai levolla?

-Petri Ikävalko

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri