Jerker Lysell uudesta hajontamenetelmästä: "Suuri vitsi"

lysell220311_introRuotsin suunnistusmaajoukkue kokeili uutta Runners choice-hajontamenetelmää maajoukkueleirillä Örebrossa. Yhteislähtökisan jälkeen hajontamenetelmä jakoi suunnistajat myötäilijöihin ja vastustajiin.

lysell220311

Jerker Lysell. Kuva:Antin.net

Ruotsin suunnistusmaajoukkue kokeili uutta Runners choice-hajontamenetelmää maajoukkueleirillä Örebrossa. Yhteislähtökisan jälkeen hajontamenetelmä jakoi suunnistajat myötäilijöihin ja vastustajiin.

Jerker Lysell piti Runners choicea huonona tapana hajottaa letkoja.

-Suhtauduin asiaan negatiivisesti jo ennen kisaa enkä ole muuttanut mielipidettäni kisan jälkeen. Metsässä tuli kaaos kun suunnistajat eivät tienneet mitä pitää tehdä, kommentoi Lysell Ruotsin suunnistusliiton toimitukselle kisan jälkeen.

Lysellin kommenteista on pääteltävissä se, että yhteistyö metsässä ei poistu uuden hajontamenetelmän myötä vaan ainostaan muuttaa muotoaan.

-Oli helppo nähdä minkä hajonnan toiset kilpailijat valitsevat. Lisäksi hajontoja voi pohtia muiden suunnistajien kanssa kisan aikana, Lysell pohti.

Runners choicea on esitetty hajontamenetelmäksi mikäli suunnistuksen arvokisoihin saadaan yhteislähtökilpailu. Hajontaa on perusteltu muun muassa sillä, että se nostaa median mielenkiinnon.

-Me urheilijat tuskin ymmärrämme tämän konseptin sisältöä, joten ei se voi kovin helppoa olla mediallekaan. Jos tämä konsepti tulee arvokisoihin, on se suuri vitsi, Lysell jyrähti.

Miesten sarjaan tänä vuonna siirtyvä kolminkertainen nuorten maailmanmestari Johan Runesson piti Runners choicea hyvänä ideana.

-Itse pidin hajontarasteja ainoastaan reitinvalintana nelos ja kutosrastin välillä, kommentoi Runesson.

Örebron yhteislähtökisassa hajontana toimi viides rasti, jonka kaikki pisteet olivat helppoja, mutta sijaitsivat kaukana toisistaan.

Myös Runesson näki hajontamenetelmässä parantamisen varaa ja sanoi, että hajontaa pitää kehittää. Hän kuittasi muiden urheilijoiden kritiikin sillä, urheilijat vastustavat yhteislähtökilpailua ylipäätänsä eivätkä halua sitä arvokisoihin.

Orientering.se-sivuston jutusta ei selviä kuinka moni oli uuden hajonnan puolesta ja vastaan, mutta asia on herättänyt jo keskustelun ruotsalaisilla suunnistussivustoilla. Keskusteluun on osallistunut myös yksi suomalainen maajoukkuetason suunnistaja.

Ruotsinkielinen juttu lukijakommentteineen sekä yhteislähtökilpailun rata on nähtävillä Ruotsin suunnistusliiton sivuilla.

"Delade åsikter om nya spridningsmetoden", osoitteessa orientering.se

ulvang banneri