Venlojen viestin voitto voi matkata minne tahansa

Venlavoitto180611Haldenin, Domnarvetsin sekä Pyrinnön lisäksi myös Tisaren, OK Linné ja OK Pan Århus taistelevat voitosta.


Venlavoitto180611Lena Eliasson pääsi viime vuonna tuulettamaan voittoa Domnarvetsille Anni-Maija Fincken lopun virheen johdosta. Kuva: Hevoskuuri.fiHaldenin, Domnarvetsin sekä Pyrinnön lisäksi myös Tisaren, OK Linné ja OK Pan Århus taistelevat voitosta.

Jos Jukola on vaarassa muuttua yhden joukkueen showksi, Venlojen viestissä tätä pelkoa ei ole. Osittain tilanne johtuu viestin lyhyemmästä kestosta, mutta myös naisten suuret vauhtierot mahdollistavat suurtenkin erojen kiinnijuoksun joka osuudella.

Tämänvuotinen viesti on naisten osalta juoksupainotteisempi, sillä Venlojen viestissä viitoitetun matkan määrä on lähes sama kuin miehillä, mutta osuuspituudet ovat huomattavasti lyhyempiä. Tämä antaa etua kovemmille juoksijoille. Naisille on tarjolla myös suunnistustehtäviä, joten pelkällä fysiikalla ei viestiä ratkaista.

Viime vuonna Venlojen viesti päättyi dramaattisesti kun koko ankkuriosuuden kärjessä viilettänyt Anni-Maija Fincke teki virheen toiseksi viimeiselle rastille ja Domnarvetsin Lena Eliasson pääsi puolentoista minuutin takamatkalta ohittamaan Tampereen Pyrinnön ankkurin ja vieden jo varmalta näyttäneen suomalaisvoiton Ruotsiin. Tänäkin vuonna viesti pysynee jännittävänä loppuun saakka, sillä usealla joukkueella on todelliset voittomahdollisuudet ja voittajakandidaatteja tulee peräti neljästä eri maasta.

Pyrintö ainoa suomalaistoivo?

Suomalaisjoukkueilla tilanne on hieman aikaisempia vuosia tukalampi, sillä tänä vuonna yksikään joukkue ei saa nauttia ennakkosuosikin paineista vahvan ankkurin johdosta. Voittoon voi siivittää ainoastaan kotikenttäetu sekä huippusuoritukset heti alusta lähtien. Viime vuosina paras suomalaisjoukkue Tampereen Pyrintö on heikentynyt hieman Anni-Maija Fincken pitkäaikaisten jalkavaivojen johdosta. Ankkuriosuutta juokseekin luultavasti hyvässä kunnossa oleva Venla Niemi. Niemi hoiti 10MILA:n naisten viestin ankkuroinnin mainiosti, mutta aivan voittokamppailuun vauhti ei vielä riitä mikäli mukana on muitakin ankkureita. Näin ollen kolmen ensimmäisen osuuden on suoriuduttava osuuksilta riittävän ripeäsi, jotta todellisia mahdollisuuksia voittoon löytyisi.

Muista suomalaisjoukkueista korkealle voivat yltää SK Pohjantähti, Kalevan Rasti ja Paimion Rasti. Kaikilta seuroilta löytyy hyviä viestijuoksijoita väliosuuksille, mutta kaikilla on sama ongelma: riittävän nopea ankkuri puuttuu. Pohjantähden Sofia Haajanen, Paimion Inga Dambe sekä Kalevan Rastin Amelie Chataing ovat kuitenkin kelpo juoksijoita ja ankkuroinevat joukkueensa kymmenen parhaan joukkoon.

Tuoko Niggli voiton Tisarenille?

Ruotsista löytyy montakin voittajakandidaattia. Viime vuoden voittaja Domnarvets GoIF voi hyvinkin uusia voittonsa, sillä ankkuri Lena Eliasson on esittänyt erittäin vauhdikkaita, joskin virheidentäytteisiä suorituksia kevään aikana. Naapuriseura Stora Tunalla on yhden vuoden kokeneempi Tove Alexandersson, jonka vauhti ja henkinen kantti riittävät useimpien maailman naishuippujen haastamiseen. Kun muistetaan, että joukkueessa on mukana myös takavuosien maajoukkuetähti Emma Claesson, voi voittokin olla mahdollinen. Tosin 10MILAssa joukkue jäi kauas kärjestä, eivätkä edellä mainitut maajoukkuenaisetkaan säväyttäneet.

OK Linné on taistellut vuosi toisensa jälkeen kärkikymmenikössä. Viime vuonna joukkue romahti kolmannella osuudella, mutta täksi vuodeksi joukkue on saanut riveihinsä viime vuoden pitkän matkan maailmanmestari Annika Billstamin. 10MILAssa joukkue oli jo neljäs ja Venloissa sijoitus voi vielä parantua. Mahdollisuudet voittoon ovat hyvät mikäli kolme ensimmäistä osuutta sujuvat suunnitelmien mukaan.

Ehkäpä kovin ruotsalaissuosikki ja koko viestin ykkössuosikki on OK Tisaren, jolla väreissään kautta aikojen maailman paras naissuunnistaja Simone Niggli. Sveitsiläisen meno on ollut tänä keväänä pysäyttämätöntä ja on täysin selvää, että Tisaren tulee sijoittumaan kärkisijoille, vaikka kolmen ensimmäisen osuuden juoksijat epäonnistuisivat enemmänkin. Nigglin täysin ylivertainen vauhti kilpasiskoihinsa nähden nostaa seuran sijoitusta huimasti ja mikäli 10MILAn ankkuriosuuden ylivoimaisesti nopeinta vauhtia pitänyt Niggli pääsee osuudelleen alle kolme minuuttia kärjestä, on Tisaren vahvoilla. Seuran vahvuus ei kuitenkaan perustu pelkästään Niggliin vaan hallsbergilaisilla on laittaa alkupään osuuksille niin toinen Sveitsin maajoukkue-edustaja Bettina Aebi kuin Ruotsin maajoukkueessa esiintynyt Lilian Forsgren. 10MILAssa joukkue jäi liikaa aloitusosuudella, mutta nyt aloittaja voidaan pudottaa kakkosjoukkueeseen ja kolmen ensimmäisen osuuden onnistuessa Tisaren voi juosta jopa suvereeniin voittoon.

Muista ruotsalaisista hyviä joukkueita saavat jalkeille myös Göteborg-Majorna, Sävedalens AIK, Lidingö sekä OK Kolmården, mutta tarpeeksi vahvan ankkurin puuttuminen voi tehdä voittotaistosta vaikeaa. Vahvin edellä mainituista lienee kuitenkin Majorna, joilla on laittaa osuuksilleen muun muassa Judith Wyder sekä Lina Strand. Wyderillä on ansioluettelossaan MM-mitali sekä Venlojen viestin avausosuuden voitto Kytäjältä ja lisäksi sveitsiläinen tuli kärjessä vaihtoon 10MILAn kakkososuudelta. Lina Strand on tehnyt läpimurtonsa Ruotsin maajoukkueeseen ja on pitänyt hyvää vauhtia kevään kisoissa. Ei pidä myöskään unohtaa SOIK Hellasta, jolla on ankkurinaan Tanja Ryabkina. Tosin seura jää liikaa ensimmäisillä osuuksilla, jotta mahdollisuuksia voittoon olisi.

Ottaako Halden kauden toisen suurviestivoiton?

Norjalaisista seuroista Halden SK on selkeä ykkönen ja ainoa voittoa tosissaan tavoitteleva joukkue. Tisarenin ohella Halden lienee toinen muista erottuva voittajasuosikki. Viime vuonna joukkue oli vasta kahdestoista, mutta keväinen 10MILAn voitto vahvistuneella joukkueella tuo miesten ohella Haldenin myös Venlojen voittosuosikiksi. Haldenin viimeisin venlavoitto on vuodelta 1990 Juvalta, joten paljon on ehtinyt vettä virrata Vantaanjoessa sen jälkeen. Bodil Holmström juossee kuitenkin Haldenin ykkösjoukkueessa, joten vaikka voitto ei tänä vuonna tulisikaan Suomeen, on olemassa mahdollisuus suomalaisjuoksijan voittoon. Anne M Hausken Nordbergin on kuitenkin päästävä ankkuriosuudelle hieman ennen Niggliä, jotta äitiyslomalta palannut norjalainen voisi pitää takanaan myöskin äitiyslomalta palanneen sveitsiläisen.

Muista norjalaisista viime vuoden paras joukkue NTNUI ei tule puolustamaan neljättä sijaansa, sillä joukkueen viimevuotinen ankkuri Mari Fasting metsästää voittoa nyt Haldenissa. Niin ikään Haldeniin vaihtanut Bodil Holmström ei ole auttamassa joukkuetta. Bäkkelaget on vuodesta toiseen pysynyt kärjen mukana ja seuramajan palkintokaapista löytyy useampi voitto. Tälläkin kertaa Sipoonkorvesta lienee tuomisina hyvä sijoitus, mutta voittoon oslolaisilla ei ole mahdollisuuksia.

Tanskalaiset nousevat

Perinteisesti Venlojen voitto on ratkaistu norjalaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten kesken, mutta tänä vuonna myös tanskalaiset saavat jalkeille erittäin kovan joukkueen. OK Pan Århusilla on laittaa mukaan peliin joukkue, jossa jokainen juoksija on vähintäänkin nuorten arvokilpailuja kokenut. Vahvimmat seuran suunnistajat ovat Ida Bobach sekä Maja Alm. Bobachin EM-kilpailut eivät menneet odotetusti, mutta nuoren naisen vauhdikkaat ja erityisen taitavat otteet tiedetään. Keväällä jalkavammasta kärsinyt Maja Alm kuntoutui pikaisesti EM-kisoihin napaten sprintistä mitalin. Nyt treeniä on hieman enemmän takana vauhti entistä parempaa. Tosin Tanska on jo melko kaukana Suomesta ja Sipoonkorven kaltaista maastoa ei Jyllannista löydy, joten olosuhteet eivät ole aarhusilaisten puolella. Lisäksi Niggli ja kumppanit kulkevat vielä hivenen kovempaa kuin Alm tai Bobach, joten ensimmäisten osuuksien on mentävä nappiin, jotta voitosta tanskalaiset taistelisivat.

Kärjessä K:lla?

OK Pan Århusista voidaan kuitenkin mainita kuriositeettina se, että mitä todennäköisimmin joukkueen avaa erittäin juoksuvoimaisena suunnistajana tunnettu Emma Klingenberg. Vielä junioreissa suunnistava Klingenberg tuli EM-viestissä vaihtoon kärjessä karaten muilta naisilta loppusuoralla. Tanskalaisneiti on tuttu myös Mikkeli Venlojen avauksesta, jossa 16-vuotiaalle Klingenbergille annettiin ohjeeksi juosta erittäin kovaa alkukiihdytyksessä, jottei hän jäisi jumiin hitaisiin letkoihin varsinaisten suunnistustehtävien alkaessa. Klingenberg noudatti ohjetta kirjaimellisesti ja kiskoi turvallisen 100 metrin eron kaikkiin muihin kilpasiskoihin K-pisteelle mennessä.

Huhujen mukaan viitoitus K-pisteelle on tänä vuonna jälleen erittäin pitkä. Kysymys kuuluukin: kuinka monen sadan metrin eron kolme vuotta enemmän treenannut Klingenberg saa aikaan Hakunilassa?

- Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri