Tampereen Pyrintö ja SK Pohjantähti lähtevät hakemaan kovaa tulosta Venlojen viestistä

TPvoittajatloppusuora300411Lauantaina käytävässä Venlojen viestissä suurimmat suomalaistoiveet ja menestyspaineet kohdistuvat Tampereen Pyrinnön ja SK Pohjantähden nelikkoihin. Hevoskuuri kyseli hiukan seurojen tunnelmia Venlojen viestin lähestyessä.

TPvoittajatloppusuora300411Tampereen Pyrinnön naiset ovat tottuneet viime vuosina juhlimaan. Kuvassa viime vuoden 10milan voittajina. Kuva: Hevoskuuri.fiLauantaina käytävässä Venlojen viestissä suurimmat suomalaistoiveet ja menestyspaineet kohdistuvat Tampereen Pyrinnön ja SK Pohjantähden nelikkoihin. Hevoskuuri kyseli hiukan seurojen tunnelmia Venlojen viestin lähestyessä.

Tampereen Pyrintö hakee nauttien kovaa tulosta

Viime vuosina suvereeniin tyyliin suomalaista naisviestisuunnistusta hallinnut Tampereen Pyrintö lähtee jälleen kovin menestystavoittein tulevaan Venlojen viestiin Hakunilan ja Sipoonkorven maastoissa. Pyrinnöllä on puolustettavanaan viime vuoden kakkossija ja voitto kahden vuoden takaa Kytäjältä. Hevoskuuri tavoitti naisten managerivastuun täksi vuodeksi ottaneen Jouni Mähösen kesken Pyrinnön oravien Jukola-harjoituksen. Jälkikasvustakin seurassa pidetään siis huolta.

Jouni Mähönen odottaa varsin luottavaisin mielin tulevaa viestiä.

– Hyvillä mielillä ollaan ja joukkue lähtee hakemaan kovaa tulosta. Terveydentilanne on hyvä ja viime viikkojen tulokset osoittavat, että joukkueen kuntotilannekin on varsin hyvä. Eli kyllä Pyrinnöllä on taas kilpailukykyinen joukkue ja naiset ovat iskussa, Jouni Mähönen valottaa Tampereen Pyrinnön venlojen iskukykyä.

Pyrinnön naisten juoksujärjestys on vielä salaisuus, eikä Mähönenkään vielä tässä vaiheessa suostu sitä paljastamaan. Hevoskuurin veikkaus on, että Riina Kuuselo aloittaa, Saila Kinni juoksee toisen osuuden, Anni-Maija Fincke kolmannen ja Tampereen katsastuksissa vakuuttanut Venla Niemi ankkuroi Tiomilan tapaan. Vai olisiko Fincke sittenkin kuntoutunut jopa ankkurikuntoon, sillä Mähönen kertoo että Fincke on kuntoutunut kovaa vauhtia?

– Anni-Maija juoksi sijoituksellisesti jo todella hyvin Tampereen keskimatkan katsastuksissa, vaikka hänelle tuli siellä vielä virheitä, koska suunnistustuntuma ei ole vielä parhaimmillaan vähäisten starttien johdosta. Mutta vauhti oli jo kovaa ja fyysisesti Anni-Maija on kuntoutumassa todella kovaa vauhtia ja Sveitsin maailmancupissa ja MM-katsastuksissa on lupa odottaa jo todella kovia juoksuja, Mähönen valottaa Pyrinnön viime vuosien vakioankkurin kuntoutumista.

– Myös Venla tekee parasta kauttaan, niin tilanne näyttää todella hyvältä, Mähönen jatkaa.

Paineetta tekemään parasta mahdollista suoritusta

Mähönen kertoo, ettei Pyrinnöllä ole tapana asettaa konkreettista sijatavoitetta, vaan tarkoitus on lähteä tekemään parasta mahdollista omaa suoritusta. Toki Mähönen myöntää, että voitostahan näissä kilpailuissa lähdetään tosissaan taistelemaan. Mutta se voitto ei aina ole omissa käsissä ja siihen voivat muutkin joukkueet ja tapahtumat vaikuttaa. Mähönen kertoo, että viime vuosien menestyksen johdosta Pyrinnön naisilla ei ole enää voittopaineita harteillaan.

– Meillä on jo voitto ja kakkossija plakkarissa, joten meillä ei ole enää sellaista painetta ja pakkoa voittaa, vaan voimme lähteä paineetta ja nautiskelemaan tekemään sitä parasta mahdollista omaa tulosta ja keskittyä siihen. Eikä ennakkosuosikin asemasta tulee lisää paineita, vaan se sopii vallan hyvin meidän naisille ja tuo lisäkutinaa. Ihan mielellämme kannamme ennakkosuosikin viittaa harteilla, sanoo Mähönen eikä suostu ottamaan ennakkosuosikin paineita.

Pitkistä viitoituksista huolimatta Mähönen uskoo, että luvassa on vaativa suunnistuskilpailu ja että ratkaisut tapahtuvat perinteiseen tapaan suunnistamalla. Mähönen arvelee, että pitkien viitoitusten lisäksi on luvassa paljon lyhyitä välejä vaativalla alueella ja että tämä sopii hyvin Pyrinnön vauhdikkaalle ja taitavalle nelikolle.

– Kyllä luvassa on jälleen suunnistuskilpailu isolla S:llä. Sen verran vaativaa on luvassa, että eiköhän ne ratkaisut tapahdu suunnistamalla. Se on sitten sama, tippuuko lopussa vai alussa. Kyllä tämäkin kilpailu ratkeaa siihen, että se joukkue, joka tekee vähiten virheitä, voittaa kilpailun, Mähönen uskoo ja heittää vielä loppuun.

– Palataan asiaan lauantaina klo 16.50 (odotettu voittajan maaliintuloaika) ja jutellaan silloin lisää, virnistää Mähönen.

Pohjantähti lähtee myös menestymään

Toinen erittäin varteenotettava suomalainen menestysjoukkue on oululainen SK Pohjantähti, jonka nuoret naiset ovat murtautuneen terävimpään suomalaiskärkeen. Vuoden 2010 viestisuomenmestarit lähtevätkin tavoittelemaan aivan terävimpiä sijoituksia kärjestä. Hevoskuuri tavoitti Pohjantähden naisten joukkueen managerin Juha Haajasen sekä Sofia Haajasen, joka oli juuri palannut Jukolan viimeistelytreenistä. Menestykseen uskotaan myös oululaisleirissä.

– Kyllä me itsekin laskemme meidät suomalaismenestyjien joukkoon. Nuoresta iästä huolimatta meillä on kohtalaisen kokenut joukkue, joka on saanut kokemusta jo lukuisista erilaisista kilpailuista, manageri Juha Haajanen kertoo.

SK Pohjantähden joukkueen juoksujärjestys on jo julkinen ja on seuraavanlainen: Laura Hokka aloittaa, Heini Wennman juoksee toisen osuuden, Marika Teini kolmannen ja ratkaisevan ankkuriosuuden Sofia Haajanen. Joukkueesta puuttuu koko kevään mystisestä pikkukuumeilusta kärsinyt Marttiina Joensuu.

– Laura on saanut itsenä hyvään viestikuntoon ja on kokenut aloittaja. Näin hän meni vielä nuoren Saana-Maria Rahkon edelle, joka on juossut hiukan epävarmasti kevään. Heini pääsee mieliosuudelleen kakkospätkälle ja kahta viimeisen osuuden suhteen Sofia on meidän maajoukkuenaisista ollut niskan päällä maastomatkoilla, joten hän juoksee sitten ankkuripätkän. Kyllä meillä on nyt vahva loppu ja kaikkiaan kolmelta osuudelta löytyy ihan kansainvälistä vauhtia, Haajanen analysoi joukkueen juoksujärjestystä.

– Kyllä meillä normaalisuorituksella on kaikki edellytykset kymppisakkiin päästä ja jos kaikki menee meidän kannalta aivan nappiin, niin aika korkealla ollaan, jopa paremmin kuin tuo kymppisakissa. Mutta siitä on lähettävä ensin, että jokainen tekee oman hyvä suorituksen, Haajanen arvioi joukkueen menestysmahdollisuuksia.

Juha Haajanen uskoo Mähösen tavoin, että kilpailu ratkaistaan suunnistamalla ja että Pohjantähden naiset pysyvät kisassa mukana mahdollisimman pitkälle.

– Uskon, että suunnistus ratkaisee kilpailun ja että ratkaisut tapahtuvat metsässä. Voihan silti olla, että kilpailu kuitenkin ratkeaa loppusuoralla, mutta kyllä suunnistus on keskeisessä roolissa. Ja kyllä Sofia on osoittanut, ettei kärki kaukana ankkuriosuudella ole. Hän juoksi esimerkiksi Annika Billstamin kanssa samaa vauhtia EM-viestissä. Simone Niggli on fyysisesti kovin, mutta kyllä Sofia muiden kanssa pärjää ihan tasapuolisesti.

Haajanen kertoo, että yhdessä Pohjantähden naiset eivät ole ehtineet Jukolan harjoituskartoilla käymään kevään kovasta kilpailurumbasta johtuen, mutta kukin on sitten käynyt omia aikojaan, Laura ja Sofia mm. tällä viikolla.

– Ja kyllähän maastotyyppi on suomalaisille tuttu, eli se ei tuota ongelmia. Kyllä se on yläkerta, joka on ratkaisevassa roolissa sijoituksia ratkottaessa. Suorituksen hallinta pitää pysyä kasassa loppuun asti. Perjantaina naiset tekevät vielä kevyen jalottelulenkin mallikartalla, Haajanen kertoo.

Sofia Haajanen mahtavilla fiiliksillä

Hevoskuuri sai Pohjantähden ankkurin Sofia Haajasen langan päähän hänen tultua juuri maastosta viimeistelyharjoituksesta. Haajanen oli todella iloisin mielin ja hyvillä fiiliksillä hyvin sujuneen harjoituksen jälkeen.

SofiaHaajanen130612Sofia Haajanen odottaa jo malttamattomana lauantain kilpailua. Kuva: Hevoskuuri.fi– Voi että, kun oli hyvä harjoitus ja hyvältä tuntui. Nyt on kyllä tosi mahtavat fiilikset ja innolla odotan tulevaa kisaa. Hetken tässä on jo ehtinytkin lauantaita odotella. Mahtavaa on lähteä juoksemaan, Sofia odottaa jo innolla H-hetkeä.

Sofia on myös valmis tulevaan kovaan ankkuriosuuteen ja lähtee luottavaisin mielin.

– Kyllä minä nyt sen olen todennut, että enää ei tarvitse nöyristellä ja lähteä nöyränä altavastaajan roolissa kilpailuun. Toki Niggli, Hausken Nordberg ja Kauppi ovat vielä fyysisesti edellä, mutta muut ovatkin jo sitten ihan tavallisia kuolevaisia ihmisiä. Kyllä me vahvoilla ollaan kilpailussa, kaikki ovat hyvässä kunnossa, tuumii Sofia Haajanen luottavaisesti.

– Toki ihan mitä tahansa voi tapahtua ja pitää olla koko ajan hereillä ja itse suunnistaa. Viime vuoden tapaiseen virheeseen en aio nyt sortua, vaan nyt on oltava tarkkana. Ja kyllä se Sipoonkorpi on vetänyt jo tytön nöyräksi niin useasti aiemmin eli todella haastava kilpailu on tulossa, päättää Sofia Haajanen.

Todella mielenkiintoinen Venlojen viesti on luvassa ja Hevoskuuri toivottaa onnea sekä Pyrinnön että Pohjantähden nelikoille ja kaikille muillekin suomalaisjoukkueille.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri