Halden SK Venlojen viestin voittoon – Paimion Rasti upeasti toinen

HaldenVenlat laihoHalden SK: n ankkuri Anne M Hausken Nordberg juoksi seuransa Venlojen viestin voittoon kevään 10mila voiton jatkoksi. Paimion Rastin Inga Dambe ankkuroi seuransa upeasti toiseksi Sipoonkorven haastavassa maastossa. Suurin suomalaissuosikki Tampereen Pyrintö hylättiin.

HaldenVenlat laihoHalden SK voitti vuonna 2012 molemmat suurviestit. Kuva: Aapo LaihoHalden SK: n ankkuri Anne M Hausken Nordberg juoksi seuransa Venlojen viestin voittoon kevään 10mila voiton jatkoksi. Paimion Rastin Inga Dambe ankkuroi seuransa upeasti toiseksi Sipoonkorven haastavassa maastossa. Suurin suomalaissuosikki Tampereen Pyrintö hylättiin. Tanskalainen OK Pan Århus teki maansa suunnistushistoriaa ollen upeasti Venlojen viestin kolmas. Toiseksi paras suomalaisjoukkue oli SK Pohjantähti hienosti kuudentena. Kolmanneksi parhaaksi joukkueeksi nousi Asikkalan Raikas Minna Kaupin uskomattoman ankkuriosuuden ansiosta. Sijalta 34 maastoon lähtenyt Kauppi toi Raikkaan sijalle 11. ja oli osuudella peräti 3.41 nopeampi kuin toiseksi nopeimman ajan tehnyt Hausken Nordberg.

Dramatiikkaa

Viestissä nähtiin myös suomalaisdramatiikkaa toisella osuudella, kun osuudelta kärjessä tulleen Tampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincken ilo oli lyhytaikainen seuran kärkeen nostamisesta. Ensimmäisen osuuden juoksija Riina Kuuselo oli epähuomiossa antanut vahingossa väärän kartan, eli Domnarvetsille numerolla 1 kuuluvan kartan, kun Pyrinnön kilpailunumero oli 2. Säännöt ovat tässä kohtaa yksiselitteiset ja väärällä kartalla juossut joukkue hylätään. Näin suurimman suomalaisjoukkueen taival päättyi hylkäämiseen.

Ensimmäiseltä osuudelta kärjessä tuli takaisin kasvattajaseuraansa Jämsän Retki-Veikkoihin vaihtanut Merja Rantanen. Rantanen teki alussa pienen virheen, mutta pääsi sen jälkeen muilta joukkueilta karkuun itsekään sitä kunnolla huomaamatta. Näin Merja Rantanen pääsi villisti tuulettamaan avausosuuden voittoaan.

Kärkijoukkueista Halden SK vaihtoi sijalla kuusi, 1,5 minuuttia Rantasen jälkeen ja Paimion Rastin äitiyslomalla jälleen harjoitteluun enemmän panostanut Salla Fagerudd sijalla 18. vajaat kaksi minuuttia JRV:tä perässä. SK Pohjantähden Laura Hokka tuli vaihtoon sijalla 39, 2.37perässä.

– Päivä ei ollut paras fyysisesti, mutta yritin paikata varmalla suunnistuksella ja siinä onnistuin, iloitsi tyytyväinen Salla Fagerudd Paimion kakkossijan varmistuttua.

– Tämä oli taistelu alusta saakka ja torjuntavoitto. Olin jojon päässä koko matkan, sanoi fyysisesti erittäin koville joutunut Pohjantähden Laura Hokka.

Tampereen Pyrinnön hylkäyksen johdosta toisen osuuden kärkeen nousi osuuden nopeimman ajan tehnyt SK Pohjantähden Heini Wennman, joka nosti oululaiset hienosti kärkeen sijalta 39. Mieliosuudelleen päässyt Wennman oli luonnollisesti todella iloinen kuultuaan tulleensa kärjessä vaihtoon.

– Kyllä siinä pieni taakka katosi henkisesti harteilta, kun kuulin että Laura aloittaa. Mutta kyllä minä sen aloitusosuudenkin olisin juossut. Lopussa kun kuulin kuulutuksen, niin alkoi hieman jännittämään, muuten meni hyvin. Kyllä tämä tuntuu mahtavalta ja meillä on mahdollisuudet vaikka mihin, jutteli Heini Venlojen viestin ollessa puolessa välissä.

Samassa kärkiletkassa ollut Paimion kokenut Vroni König-Salmi ei uskonut olevansa näin hyvillä sijoilla ja kertoi tehneensä pari virhettä kallioalueella. Mutta kolmantena vaihtanut teräsrouva teki jälleen loistavan viestisuorituksen nostaessaan paimiolaiset kärkitaisteluun mukaan. Halden SK vaani tässä vaiheessa neljäntenä 26 sekunnin päässä Pohjantähdestä.

Kärkikolmikko karkaa

Kolmannella osuudella kärkiporukaksi muodostui, Halden SK, OK Pan Århus ja Paimion Rasti. Tämä porukka pääsi ratkaisevasti karkuun muilta joukkueilta, ratkaissen näin keskenään kärkisijat. Haldenin Mari Fasting tuli kärjessä kolme sekuntia ennen Århusin Ida Bobachia. Paimion Katri Lindeqvist taisteli vaihtoon hienosti kolmantena 16 sekuntia Haldenin perässä. Neljäntenä vaihtanut Domnarvets oli perässä 2.22 ja Pohjantähden Marika Teini 2.26.

Osuuden nopein oli Ida Bobach oli tyytyväinen juoksuunsa ja seuransa upeaan suoritukseen päivän kilpailussa.

– Pikku virhe tuli alussa, mutta sen jälkeen suunnistus sujui ja sain Haldenin ja Paimion kiinni ennen viimeistä pellon ylitystä. Emma Klingenbergin jouduttua loukkaantumisen johdosta antamaan paikkansa vasta 16-vuotiaalle (muutaman viikon päästä 17) Miri Thrane Ödumille, niin asetimme maltillisen tavoitteen päästä Top 15:een, jottei Mirille tulisi turhia paineita. Mutta tämä tuntuu aivan mahtavalta, iloitsi Ida Bobach.

Kolmantena vaihtanut Katri Lindeqvist kertoi alun sujuneen erinomaisesti, mutta sitten lopussa suoritus pääsi hieman herpaantumaan.

– Alku sujui tosi hyvin ja juoksu kulki, mutta sitten ajauduin hieman sivuun ja tuli hiukan epävarma olo ja itseluottamus pääsi järkkymään. Lopussa vielä juoksin turhaan mäen päälle ja jäin siinä nuo sekunnit. Mutta mahtavalta tuntuu kun taistellaan voitosta, kertoi Katri Lindeqvist, joka luotti Inga Damben kykyihin ankkuriosuudella.

– Inga on niin kokenut ja taitava suunnistaja, että hän suoriutuu kyllä ankkuriosuudesta erinomaisesti.

Pohjantähden Marika Teini joutui taipumaan ratkaisevasti voittotaistelun kannalta ja syykin tähän oli selvillä.

– En ole juossut viikolla metriäkään, kun takareisi on vaivannut. Se vaikutti sitten suoritukseen tämän verran. Aika lopussa näin vielä Ida Bobachia, mutta sitten yksin mennessä eroa syntyi.

Ratkaisut suunnistamalla

Ankkuriosuudella ensimmäinen ratkaisu nähtiin pitkällä 7-8 välillä, jolla Haldenin Hausken Nordberg päätti kiertää oikealta polkua pitkin ja Paimion Dambe ja Pan Århusin Maja Alm menivät suoraan. Suora reitinvalinta olisi ollut aavistuksen nopeampi, mutta Dambe ja Alm ajautuivat hiukan sivuun ja tekivät virheen. Näin Hausken sai pikkuetumatkan itselleen, josta ei enää luopunut. Dambe pääsi vielä ajoittain näkötuntumalle, mutta täysin kiinni hän ei enää Hausken Nordbergia saanut. Pan Århusin Alm teki muutaman pienen virheen lisää ja jäi Damben kyydistä varmistelemaan kolmossijaa.

PaimionRasti venlatPaimion Rastin venlat iloitsevat kakkossijaansa. Kuva: Hevoskuuri.fiLopullinen ratkaisu tapahtui 16-17 välillä, jossa Hausken Nordberg meni suoraan, mutta Dambe päätti kiertää pellon kautta arvellen sen olevan nopeampi. Näin ei kuitenkaan ollut ja Anne M. Hausken Nordberg pääsi kevään 10milan tavoin tuomaan seuransa värit voittajana maaliin. Jukolassa juhlimaan tottuneelle Halden SK:lle edellinen Venlojen viestin voitto oli jo 22 vuoden takaa vuodelta 1990. Dambe jäi lopussa 1.32, mutta toi kuitenkin paimiolaiset upeasti toisena maaliin. Paimion Rastin aiempi Venlojen viestin paras sija oli kahdeksas, joka parani nyt komeasti. Tanskalaista suunnistushistoriaa tehnyt OK Pan Århusin Maja Alm toi tanskalaiset maaliin kolmantena 2.09 Haldenin jälkeen. Neljänneksi nousi parhaana ruotsalaisjoukkueena hieman yllättäen Sävedalens AIK norjalaisen Silje Ekroll Jahrenin ankkuroimana ennen Leksands OK:n Helena Janssonia. Sofia Haajanen toi koko viestin hienosti juosseen SK Pohjantähden maaliin upeasti kuudentena.

Pitkään Paimion Rastia edustanut latvialainen Inga Dambe ei harmitellut voiton karkaamista, vaan oli todella tyytyväinen kakkossijaan. Damben taktiikkana oli koko ajan keskittyä vain omaan suoritukseen.

– Tarkoitus oli vaan tehdä omaa työtä koko ajan ja tarvittaessa sitten käyttää muita hyväksi, jos tähän oli tilaisuus. Pitkällä 7-8 välillä ajattelin, että suora reitinvalinta on nopein, mutta siinä tuli harmittavasti pikku virhe. Näin vielä aina ajoittain Haldenin selkää edessä, mutta ihan tuntumaan en enää päässyt. Lopussa ajattelin, että tuo peltovalinta olisi ollut nopein, mutta ei se sitten ollut, kertasi Dambe omaa juoksuaan.

– Mutta kyllähän tämä on aivan loistava suoritus meiltä, sillä 8.sija oli aikaisempi ennätys. Meillä oli vahva joukkue, mutta mitään konkreettista sijatavoitetta emme etukäteen asettaneet, jatkoi Dambe.

Paimion Rastin naisten valmentaja Satu Tahvonen juoksi myös itse samaan aikaan ankkuriosuutta loppuratkaisujen ollessa kuumimmillaan ja myönsi, ettei oikein pystynyt keskittymään omaan suoritukseen.

– Omalla suorituksella ei ollut väliä, sillä ajatukset olivat meidän ykkösjoukkueen matkassa. Kyllä minä tiesin, että hyvänä päivänä voisimme jopa voitosta taistella, tuumi Satu Tahvonen oman suorituksensa jälkeen.

SofiaHaajanen160612Sofia Haajanen toi SK Pohjantähden hienosti kuudenneksi. Kuva: Hevoskuuri.fiToinen menestystä tavoitellut suomalaisjoukkue ja siinä onnistunut oli siis SK Pohjantähti kuudennella sijallaan. Sofia Haajanen oli syystäkin tyytyväinen joukkueensa panokseen.

– Kyllä tämä oli meiltä kova suoritus ja meni ihan käsikirjoituksen mukaan. Itselläkin oli tosi hyvät fiilikset ja tuntui, että oli ihan hyvä kulku. Vähän siinä vielä mietti, että kuka ei kuulu joukkoon, kun ankkureiden nimiä lueteltiin. Matkan varrella ajattelin Helena Janssonin kanssa juostessa, että nautin lopussa janssoninkiusausta, mutta vielä se oli liian iso pala haukattavaksi, hienosti kuitenkin ankkuriosuudesta suoriutunut Sofia Haajanen totesi.

PanAarhuus venlatOK Pan Århusin nuoret neidot olivat ikionnellisia kolmossijastaan. Kuva: Hevoskuuri.fiKisan kolmas oli siis tanskalainen OK Pan Århus ja nuoret tanskalaiset olivat luonnollisesti yhtä hymyä historiallisen suorituksen jälkeen. Seuran alkuperäinen tavoite oli sijoittua TOP 6:een, mutta Emma Klingenbergin sivuun jäännin jälkeen he tavoittelivat maltillista 15 parhaan joukkoon sijoittumista. Myöskään ankkuri Maja Alm ei harmitellut yhtään voiton katoamista pikku virheisiinsä.

– Kyllä tämä tuntuu aivan mahtavalta ja joukkue teki aivan upean suorituksen. Mirihän on vasta 16-vuotias. Itsellä tuli pieniä virheitä ja kärkikaksikko pääsi karkaamaan, mutta se ei harmita nyt yhtään, iloitsi Alm.

Yhteensä 1204 joukkuetta starttasi Hakunilan ja Sipoonkorven vaativaan maastoon, jossa ratkaisut tapahtuivat ennakkokaavailujen mukaan suunnistamalla.

>> Tulokset

- Tero Viljanen, Hakunilan Urheilupuisto

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri