Kalevan Rasti suvereeniin Jukolan voittoon

KRJukolavoittajatKalevan Rasti voitti Valio-Jukolan suvereenin esityksen jälkeen johtaen viestiä kolmannesta osuudesta lähtien. Eroa toiseksi tulleeseen ruotsalaiseen Malungs OK Skogsmårdarnaan tuli peräti 8.11.

KRJukolavoittajatKalevan Rasti juhlii Jukolan voittoa viiden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Hevoskuuri.fiKalevan Rasti voitti Valio-Jukolan suvereenin esityksen jälkeen johtaen viestiä kolmannesta osuudesta lähtien. Eroa toiseksi tulleeseen ruotsalaiseen Malungs OK Skogsmårdarnaan tuli peräti 8.11. Halden SK sortui tällä kertaa virheisiin, mutta nousi Olav Lundanesin erinomaisen ankkuriosuuden ansiosta kolmanneksi. Delta oli toiseksi parhaana suomalaisjoukkueena neljäs, Södertälje Nykvarn viides ja Vehkalahden Veikot kuudes. Kymppisakkiin suomalaisjoukkueista pääsivät vielä Vaajakosken Terä seitsemäntenä ja joensuulaisten upeaa päivää täydentäen Kalevan Rastin kakkosjoukkue kymmenentenä.

Kalevan Rastin voitto perustui todella hallittuihin ja virheettömiin suorituksiin muiden kärkijoukkueiden sortuessa virheisiin. Näin KR pääsi juhlimaan Thierry Gueorgioun poissaolosta huolimatta ylivoimaista voittoa. Kilpailun suurimman ennakkosuosikin, Halden SK:n, suoritus kaatui neljännen osuuden täydelliseen epäonnistumiseen, jossa Marcus Millegård jäi peräti 13,5 minuuttia osuuden nopeimman ajan tehneelle Hannu Airilalle. Maalissa joukkueiden välistä eroa oli 12.15.

Ensimmäisen osuuden kuningas oli Turun Metsänkävijöiden Edgars Bertuks, joka ykkösrastin 1,5 minuutin virheen jälkeen ensin juoksi kärjen kiinni ja karkasi tämän jälkeen pitkällä välillä omalla reitinvalinnalla. Kalevan Rastin rutinoitunut viestialoittaja Kiril Nikolov vaihtoi sijalla yhdeksän, 2,5 minuuttia Tumen jälkeen. Kiril Nikolov kertoi olevansa hiukan yllättynyt, että ero kärkeen oli noin suuri, sillä virheitä hän ei tehnyt kuin puolisen minuuttia. Nikolov arveli itsellään olleen pidemmän hajonnan ja kun muita kärkijoukkueita hän ei matkalla näkynyt, niin hän oli hiukan epävarma tilanteesta.

Toiselta osuudelta ensimmäisenä tuli IFK Göteborgin lupaava Eskil Kinneberg. Hänen jälkeen tiiviissä tuntumassa tulivat kaikki viestin tulevat kärkijoukkueet Halden SK:n johdolla. Kalevan Rastin punamustiin täksi kaudeksi vaihtanut kokenut viestikettu Jarkko Huovila vaihtoi kolmantena vain kuusi sekuntia Kinnebergistä.

– Kisa lähti hyvin sujumaan. Kakkosella oli pidempi hajonta kuin muilla, mutta tiesin että omalla puhtaalla suorituksella saisin kärjen kiinni, kokenut Huovila kertoi.

Huovilalle voitto oli kolmas, kaksi aiempaa oli tullut Halden SK:n väreissä. Huovila oli hieman yllättynyt näinkin ylivoimaisesta voitosta

– Uskoin, että oma joukkue pystyisi puhtaaseen suoritukseen, mutta muiden joukkueiden näinkin isot virheet yllättivät, seuravaihdosta uutta kipinää uran loppuvuosille hakenut Huovila jatkoi.

S-P karkaa muilta

Kolmannella osuudella alkaa olla ratkaisun makua ilmassa, kun vahvasti juossut Simo-Pekka Fincke juoksee yksin kärjessä vaihtoon. Malungsin Erik Rost ja Haldenin Emil Wingstedt vaihtavat 1,5 minuuttia myöhemmin. Tästä johtoasemasta Kalevan Rasti ei suostu enää missään vaiheessa luopumaan. Alussa Fincke meni vielä Wingstedtin perässä väärälle hajonnalle, mutta loppuosuus menikin sitten miehen hallitessa osuutta. Delta menetti asemiaan tällä pitkällä osuudella Leonid Novikovin lampun hiipuessa matkan aikana.

Toisen Jukola-voittonsa ottanut (ensimmäinen Vehkalahden Veikkojen riveissä 2006) Fincke oli tyytyväinen siirtyessään nyt piikkipaikalle perheen sisäisessä Jukola-voittojen määrässä, isä Pekalla ja sisko Anni-Maijalla on kummallakin yksi voitto.

– Thierryn poissa ollessa jokaisen piti ottaa hiukan enemmän vastuuta, kun tällä kertaa ei ollutkaan se supermies ratkaisemassa lopussa, myhäili Fincke.

– Ensimmäinen voitto on aina ainutlaatuinen kokemus, mutta kyllä tämäkin lämmittää näin hienon suorituksen jälkeen, jatkoi Fincke.

Yksin kärjessä

Lyhyt nelososuus oli viestin voiton kannalta ratkaiseva. KR:n Hannu Airila juoksee yksin kärjessä osuuden nopeimman ajan, kun taas muut kärkijoukkueet sortuvat todella suuriin virheisiin. Pelin menettävät niin Halden, IFK Göteborg kuin Järlakin. Haldenin Millegård loukkasi lisäksi heti matkalla ykkösrastille leikkauksesta toipuneen jalkansa ja loppumatka oli virheiden lisäksi myös fyysisesti tuskien taivalta. Millegård myönsikin juoksunsa jälkeen, ettei hänen olisi kuulunut olla joukkueessa.

Toisen järjestävän seuran, Keravan Urheilijoiden, kasvatti Hannu Airila sen sijaan nautti koko matkan ajan suunnistuksesta. Ero toisena vaihtaneeseen Malungsiin kasvoi 3.39:ään. Kolmantena ollut Delta jäi jo yli 8 minuutin päähän.

– Se oli jokaisen suunnistajan unelmapaikka, päästä riittävän suuressa johtoasemassa Jukolan viestissä kärjessä maastoon. Vielä kun oli oma kasvattajaseura järjestämässä kilpailua ja oma veljenkin näin rastimiehenä, niin aina vaan parempi, iloitsi Airila.

Ensimmäisen Jukola-voittonsa ottanut Jere Pajunen ei häkeltynyt selvästä johtoasemasta, vaan alun pikku hermostumisen jälkeen rauhoitti tilanteen, ja juoksi hallitun suorituksen kärjessä. KR:n tavoin ilman isompia virheitä selvinnyt Malungs Skogsmårdarna oli nyt perässä 4.24.

– Homma oli kuitenkin koko ajan kontrollissa ja kyllä tämä on yksi suunnistusuran ehdottomia kohokohtia, mitä voi saavuttaa, Pajunen jutteli.

Kuutososuudella KR:n ranskalainen viime vuoden viestimaailmanmestari Philippe Adamski jatkoi vakuuttavaa menoa ja ero kasvoi jo yli kuuteen minuuttiin ennen kuin Malungsin suomalainen Johan Bäckmann juoksi vaihtoon.

– Tein vain omaa työtä ja normaalia perussuoritusta. En halunnut ottaa tässä paikassa mitään riskejä, Adamski kertoi.

Toisena vaihtaneelle Bäckmannille maastotyyppi oli tuttu ja hän tiesi joukkueensa kovuuden ja luotti ankkuri William Lindiin.

– Minullehan tämä oli tuttu maastotyyppi eikä virheitä tullut, vain pari ihan pientä koukkua. Muu joukkue tulikin sitten vasta tänne perjantaina ja teki yhden treenin harjoitusmaastoissa, ja taisi pari tehdä vielä toisen lauantainakin. Mutta kyllä me kovaa suoritusta lähdimme hakemaan ja sijoitusta TOP 5:ssä. Ja ankkuri William Lind on todella nälkäinen ja haluaa näyttää kykynsä pudottuaan sekä EM- että MM-joukkuesta.

KR JukolaheittoKalevan Rastin riemua. Kuva: Hevoskuuri.fi Thierry Gueorgioun poissaolo ei siis paljon painanut ja sveitsiläinen Fabian Hertner pääsi turvallisessa johtoasemassa ankkuriosuudelle. Pienestä hermostuneisuudesta kärsinyt Hertner pystyi pitämään suunnistuksen kasassa koko matkan ajan ja näin hän sai hieman balsamia haavoihin viime vuoden ankkuriosuuden tappiolle Olav Lundanesia vastaan. Samalla Hertner saavutti Pajusen tavoin uransa ensimmäisen Jukolan viestin voittonsa.

– Se ei ollut täydellinen juoksu, mutta riittävän hyvä ja pystyin pitämään paketin kasassa koko radan ajan. Joukkue teki kyllä aivan uskomattoman suorituksen ja nyt on upeat fiilikset, iloitsi Hertner.

MalungsOKMyös Malungs OK Skogsmårdarna onnistui erinomaisesti. Kuva: Hevoskuuri.fiKalevan Rasti oli jo ehtinyt lukea Jukolan viestin sanoman, kun Malungs Skogsmårdarnan William Lind toi seuransa upealle kakkossijalle 8.11 minuuttia myöhemmin. Taistelussa pronssista Deltan Valentin Novikov sortui ykkösrastin lisäksi virheeseen myös radan loppuosuudella ja näin Haldenin Olav Lundanes pystyi hänet ohittamaan ja tuomaan seuransa kolmossijalle. Pitkään Lundanesin matkassa ollut Vehkalahden Veikkojen Marc Lauenstein juoksi pitkällä välillä Lundanesin hajonnalle ja näin kolmossija karkasi sveitsiläiseltä. Fyysisesti hyvässä juoksuvireessä ja helposti Lundanesin perässä pysynyt Lauenstein teki virheen myös toiseksi viimeisellä ja samalla samassa letkassa roikkunut Södetälje Nykvarnin Scott Fraser kuittaa vielä viidennen sijan veveläisiltä.

Harju: Aika tyylikäs voitto

Kalevan Rastin valmennuspäällikkö Antti Harju oli erityisen tyytyväinen tapaan, jolla voitto saavutettiin.

– Tämä oli aika tyylikäs voitto. Ja nyt voi sanoa, että osuusvalinnat ja roolitukset menivät aivan nappiin. Ja urheilijat vielä noudattivat roolejaan erinomaisesti. Nähtävästi näin tulee parempi tulos kun mentiin osuus kerrallaan. Viime vuonna yritettiin käsikirjoittaa viestiä, mutta eihän me siinä onnistuttu, Harju iloitsi.

– Me olimme hyvin valmistauduttu ja juostiin hyvin ja muut ennakkosuosikit huonosti. Siksi tuo ero kasvoi noin suureksi. Ja kyllä se Haldenin konttaaminen nelososuudella oli ratkaisevaa. Me myös millä reseptillä tämä voitetaan, sillä niin monta kertaa ollaan oltu myös häviävänä osapuolena, Harju pohti viestin ratkaisua.

Toiseksi parhaan suomalaisjoukkueen Deltan manageri Petri Forsman harmitteli paitsi virheitä, myös sitä, että sotilaiden MM-kisat veivät parhaat voimat deltalaisilta.

– Kyllähän tämä on pettymys ja ei näillä virheillä voi parempaa ansaita. Mutta kyllä tuo soitlaiden MM-kisa kaikkine matkustamisineen vei parhaan terän meidän miehiltä. Viimeinen kisa oli vasta keskiviikkona ja siihen vielä älyttömät matkustamiset Novikovien osalta päälle. Valentinilla oli jalat aivan puhki tänään ja kun vielä Leonidilla hiipui lamppu kolmososuudella, niin tämä oli nyt tässä, harmitteli Forsman.

Ennätysmäärä Jukolan osallistujia pääsi nauttimaan suunnistuksellisesti todella haastavista ja nautinnollisista radoista Sipoonkorvessa. Valio-Jukola oli suunnistusjuhlaa parhaimmillaan.

>> Tulokset

- Tero Viljanen, Hakunilan Urheilupuisto

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri