Venla Niemi haluaa tehdä kaiken mahdollisimman hyvin

VenlaNiemi250612Tampereen Pyrinnön Venla Niemi voitti sprintin MM-katsastuksen kotikaupungissaan Tampereella varmistaen samalla MM-paikkansa Sveitsin MM-kisoissa.

VenlaNiemi250612Venla Niemi on ottamassa paikkaansa maailman suunnistushuipulta. Kuva: Hevoskuuri.fiTampereen Pyrinnön Venla Niemi voitti sprintin MM-katsastuksen kotikaupungissaan Tampereella varmistaen samalla MM-paikkansa Sveitsin MM-kisoissa. Yksi lupaavista naissuunnistajista onkin valmis kantamaan vastuuta menestyksestä tulevina vuosina.

21-vuotias Venla Niemi oli varsin vakuuttava Tampereen MM- ja Maailmancup-katsastuksissa kesäkuun alussa voittaen sekä sprintin että keskimatkan kilpailun vakuuttavaan tyyliin. Venlojen viestissä Niemen oli tarkoitus Tampereen Pyrinnön ankkurina tapella Venlojen viestin voitosta, mutta Pyrinnön valitettavan hylkäyksen johdosta näin ei päässyt käymään. Olisi ollut todella mielenkiintoista nähdä, miten huippukuntoinen Niemi olisi muiden huippuankkureiden kanssa pärjännyt.

Se on kuitenkin jo nyt selvää, että Niemi on tekemässä todella vahvaa läpimurtoa aivan maailman terävimpään kärkeen toisena yleisen sarjan vuotenaan, tästä osoituksena mm. EM-sprintin kymmenes sija sekä tuoreimpana saavutuksena uran paras sijoitus maailmancupissa, neljäs sija Sveitsin sunnuntaisessa sprintissä.

Toistaiseksi Niemen parhaat sijoitukset ovat naisten sarjassa tulleet siis vielä sprintissä, jossa varsinkin tekniset radat sopivat hänelle erinomaisesti.

– En enää ajattele, että sprintti olisi pelkästään fyysinen matka, sillä siinä on pystyttävä tekemään ratkaisut niin nopeasti ja sujuvuus on ratkaisevaa. Ehkä minun suunnistus on juuri ollut vain sujuvaa, niin siksi menestystä on tullut sprintissä.

– Harjoittelussa en ole mitenkään erikoistunut sprinttiin, vaan olen fyysisesti harjoitellut tasapuolisesti kaikkia osa-alueita, samoin kuin taidollisesti kaikki matkat ovat mielessä.

Venla Niemen valmentajaksi tuli vuonna 2010 hänen elämänkumppani Antti Harju, joka toimii myös Suomen toisena maajoukkuevalmentajana. Niemen mukaan tämä valmennuskuvioiden muutos muutti hänen harjoitteluaan selvästi.

– Siitä tuli kaikella tapaa aikuisempaa. Lisäksi myös itsekin haluan tehdä kaiken mahdollisimman hyvin harjoittelun suhteen, joten nyt harjoittelussa on päästy uudelle ammattimaisemalle tasolle, Niemi kertoo.

Viime vuonna Niemelle kertyi harjoitustunteja 520 h, jotka ovat hänen toistaiseksi suurimmat harjoitusmäärät siitä lähtien, kun hän vuodesta 2005 alkaen on harjoituksia merkannut. Niemen mukaan kasvua määrässä oli "jonkin verran" edelliskauteen verrattuna.

Harjoittelun ohella Niemen päivät täyttyvät bioteknologian opinnoista, joita hän on ehtinyt opiskella kaksi vuotta Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella lähellä kotia ja hyviä harjoitusmaastoja.

Enää ei tarvitse yrittää liikaa

Yksi Niemen tämän kauden parantuneen menestyksen salaisuutena on parantunut fysiikka, jonka ansiosta Niemen ei tarvitse enää yrittää ylisuorittaa pärjätäkseen muita maailman huippuja vastaan.

– Fysiikka on kehittynyt edelleen ja se helpottaa, kun kisoihin ei enää tarvitse lähteä yrittämään liikaa pärjätäkseen. Nyt riittää se, että lähtee tekemään sitä omaa hallittua suoritusta, Niemi iloitsee oman fyysisen kunnon kehittymisestä.

Niemi on siis valittu varmuudella sprinttiin MM-kisoissa, mutta myös muutkin matkat häntä kiinnostavat.

– Kyllä metsämatkojakin olisi tavoite päästä juoksemaan, mutta niistä on tiukka kilpailu kun on vain kolme paikkaa jaossa kullekin matkalle. Onneksi pääsin EM-kisoissa keskimatkaa juoksemaan, vaikka se vielä vähän heikosti sujuikin. MM-katsastukset sitten ratkaisevat ja on paljon tasaisia naisia, joten tiukkaa tulee olemaan, Venla Niemi tuumii MM-valinnoista.

Jo valittuun sprinttiin Niemellä on asettaa sopiva tulostavoite.

– Kyllä kymppisakkiin pääseminen ihan realistista on, Niemi arvelee.

Vuokatin jälkeen enemmän vastuuta menestyksestä

Kysyttäessä nuoren naisen uran jatkotavoitteita, Niemi kertoo että muutamia asioita hän on jo ehtinyt pohtia uran jatkon suhteen. Tosin uran kesto on vielä arvoitus.

VenlaNiemi090612Venla Niemi puristaa katsastusvoittoon Pinsiössä. Kuva: Hevoskuuri.fi– Minulla on sellainen periaate, että teen sellaisia asioita, joista tykkään. Tällä hetkellä tykkään suunnistamisesta ja tähän panostetaan täysillä. Sitä on vielä vaikea arvioida, kuinka kauan tämä tulee kestämään, Niemi kertoo ja jatkaa.

– Mutta kyllä minä niin olen jo päättänyt, että Vuokatin MM-kisojen jälkeen uran jatkaminen on selvää. Ja niin olen myös hiukan ajatellut, että silloin minä voisin jo ottaa enemmän vastuuta Suomen joukkueen menestyksestä arvokisoissa. Tässähän on kuitenkin pientä uusiutumista tulossa maajoukkueessa Vuokatin jälkeen.

Niemi uskoo jatkossa saavansa yhä parempaa menestystä tuon parantuneen fysiikkansa ansiosta, taitosuunnistaja hän on ollut pienestä pitäen.

– Uskon, että muutaman vuoden sisällä fyysiset erot ovat pienentyneet ratkaisevasti sen verran maailman kärkinaisiin verrattuna, että minullakin on tosissaan mahdollisuus taistella mitaleista. Nythän se on ollut vielä niin, että mitalit ja kärkisijat ovat olleet mahdollista vain, mikäli kärkinaiset ovat epäonnistuneet. Jatkossa tätä ei toivottavasti tarvitse enää toivoa, lopettaa Niemi päättäväisesti.

Suomen MM-karsinnat käydään keskimatkan ja pitkän matkan osalta 26.–27.6. jonka jälkeen selviää, ketkä kuuluvat Suomen joukkueeseen jo valittujen Venla Niemen, Marika Teinin ja Tuomas Tervon ohella.

- Tero Viljanen

ulvang banneri