Juha Taini tyytyväinen katsastusten myöhäiseen ajankohtaan

JuhaTaini intro241111Suomen suunnistuksen MM-katsastukset pidetään tänään ja huomenna Sveitsissä tulevien MM-kisojen naapurimaastoissa. Itse kisoihin on aikaa enää vajaat kolme viikkoa.

 

JuhaTaini241111Juha Taini edellisissä Ranskan MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fiSuomen suunnistuksen MM-katsastukset pidetään tänään ja huomenna Sveitsissä tulevien MM-kisojen naapurimaastoissa. Itse kisoihin on aikaa enää vajaat kolme viikkoa. Tämä on varsin myöhäinen aika katsastuksille ja monet muut maat ovat nimenneet joukkueensa jo aikoja sitten.

Varsinkin monella Suomen miessuunnistajilla on ollut erilaisia ongelmia tai vaivoja kevään aikana ja siksi Suomen päävalmentaja Juha Taini on varsin tyytyväinen, että katsastukset pidetään vasta nyt ja lähellä MM-kisoja. Nyt ollaan paljon viisaampia sen suhteen, ketkä ovat kunnossa heinäkuussa MM-kisoissa.

– Viime aikoina on ollut positiivisia merkkejä ilmassa ja uskon, että varsinkin miehillä on kunto nousussa. Tässä tilanteessa on hyvä, että katsastukset ovat vasta reilut kaksi viikkoa ennen MM-kisoja. Nyt näemme oikeasti, ketkä ovat kunnossa MM-kisojen aikaan. Jos katsastukset olisivat olleet aikaisemmin, niin tilanne olisi ollut paljon hankalampi valintojen suhteen, Taini sanoo.

Suomalaisten miessuunnistajien alkukausi on ollut varsin vaikea ja tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi. Tainin mukaan Suomen miehillä alkoi ilmaantua ongelmia huhtikuussa ensimmäisten kilpailujen jälkeen ja näin tulokset ovat jääneet Tainin harmiksi varsin vaatimattomiksi alkukaudesta.

– Huhtikuun alussa tilanne näytti vielä yhtä hyvältä sekä miehillä että naisilla. Ensimmäisten kilpailujen jälkeen huhtikuussa miehet alkoivat valittaa väsynyttä juoksua ja samoin tehot puuttuivat. Ilmeisesti leirien ja kisojen yhteisrasitus oli liikaa ja kroppa joutui rasitustilaan eikä ehtinyt palautua riittävästi. Pieni arvoitus tämä miesten kunnon romahtaminen on, sillä naiset toteuttivat samaa ohjelmaa ja esimerkiksi nuorilla naisilla kunto nousi esiin todella hyvin, Taini ihmettelee vielä kevään ongelmia miesten osalta.

EM-kisojen jälkeen on pyritty tekemään korjausliikkeitä eri urheilijoiden kohdalla. Esimerkiksi Pasi Ikonen keskittyi kahden viikon harjoittelujaksoon Lapissa sairastelujen jälkeen. Samoin urheilijoiden ei ole tarvinnut juosta kaikkia mahdollisia kilpailuja, vaan he ovat saaneet keskittyä itselleen sopiviin kisoihin ja matkoihin. Matkajaottelua ja rytmittämistä onkin siis ollut aiempaa enemmän. Taini uskookin suomalaismiesten kunnon olevan taas noususuunnassa MM-kisojen lähestyessä.

Sen sijaan Suomen nuorten naisten kevään esiin marssi ja kärkisijoille nousu saa Juha Tainin hyvälle miehelle.

– Kolme nuorta naista päästi EM-kisoissa kymppisakkiin, mikä on mainio menestys. Jatkossa sitten tavoitteena on saada muitakin naisia mitaleille Minnan lisäksi, Taini sanoo ja kertoo, että EM-kisojen jälkeen naisten kunto on vain noussut entisestään.

Katsastukset tyyppimaastoissa

Nyt käytävät keskimatkan ja pitkän matkan MM-katsastukset käydään aivan MM-kisojen naapurimaastoissa. Näin ne katsastusarvon lisäksi ovat myös taidollisessa mielessä todella tärkeät MM-kisoja ajatellen.

– Myös ainakin sveitsiläiset ovat mukana, joten ne ovat parhaat mahdolliset kansainväliset kilpailut ennen MM-kisoja.

Tainin mukaan MM-kisojen kaikki matkat käydään varsin erityyppisissä maastoissa, mikä on asettanut oman haasteensa valmistautumiseen. Keskimatkalla löytyy paikoin todella vaikeaa ja kivikkoista rinnettä, jossa on hidas edetä, kun taas pitkä matka käydään pääosin varsin kovapohjaisessa nopeakulkuisessa ja tyypillisessä mannermaisessa maastossa. Tainin mukaan tämä tarkoittaa myös sitä, että eri matkoilla tulevat pärjäämään erityyppiset urheilijat. Näin Tainin mukaan on pakko priorisoida matkavalintoja, varsinkin kun takana on jo yhdet arvokisat. Katsastusten jälkeen Suomen joukkue palaa vielä kotimaahan hetkeksi latautumaan ennen siirtymistä takaisin Sveitsin Lausanneen, jossa MM-kilpailut käydään 14.-21. heinäkuuta.

Paikkojen täyttäminen ja tavoitteet

MM-joukkueen valitseminen on aina haastava tehtävä. Ja niin se tulee olemaan tänäkin vuonna.

– Kyllä haasteeksi nousee se, että kuinka saadaan täytettyä kaikki paikat kaikille matkoille. Aika lähellä on, että kisoihin valitaan seitsemän miestä, niin silloin voi olla vaikeaa täyttää kaikkia yhdeksää paikkaa henkilökohtaisille matkoille. Totta kai siihen pyritään, että kaikki paikat on täytetty, mutta oman haasteensa se aiheuttaa ja siihen vaikuttaa niin monet tekijät. Ja piikkejä tässä haetaan, eikä ns. yleismiehiä, Taini pohtii.

Tavoitteiden suhteen Suomen päävalmentaja myöntää, että mitalit mielessä MM-kisoihin tulee lähteä.

– Mitaleita vartenhan tätä kuitenkin tehdään. Kun viime MM-kisoissa saatiin kaksi mitalia ja EM-kisoissa keväällä kolme mitalia, niin nyt jos Suomi saisi neljä mitalia, niin siihen voi olla tyytyväinen. Sopiva noususuhdanne ennen Vuokatin MM-kisoja, Taini päättää.

>> MM-kisasivut

- Tero Viljanen

ulvang banneri