Vaajakosken Terän ylivoimaa Kalevan Rastiviesteissä

ikonen120611Perinteikkäät Kalevan Rastiviestit suunnistettiin järjestyksessään 56. kerran. Vaalan Rokualla kilpailijat pääsivät todella vauhdikkaaseen harju- ja suppamaastoon.

ikonen120611Pasi Ikonen sinetöi Vaajakosken Terän voiton. Kuva: Hevoskuurin arkistokuva.Perinteikkäät Kalevan Rastiviestit suunnistettiin järjestyksessään 56. kerran. Vaalan Rokualla kilpailijat pääsivät todella vauhdikkaaseen harju- ja suppamaastoon. Kovatasoisen miesten kisan voitti ylivoimaisesti Vaajakosken Terä joukkueella: Juha Sorvisto, Jani Lakanen, Jonne Lakanen ja Pasi Ikonen. Eroa toiseksi tulleisiin Vehkalahden Veikkoihin kertyi viisi ja puoli minuuttia.

Ensimmäisellä 8,3 km osuudella Lynxin Antti Parjanne karkasi jo alkumatkasta viestin kärkijoukkueilta. Lopulta hän tuli vaihtoon yli minuutin ennen Kalevan Rastin Miika Hernelahtea ja Deltan Matti Kivelää. Parjanne ei ollut tehnyt virheitä ja huusi vaihtoon tullessaan ohjeet Aapo Leskiselle jäkäläkangasmaastoon:

– Helppoa on! Vältä viistorinteitä ne ovat liukkaita!

Toisella osuudella niukasti Sveitsin MM-kisajoukkueesta pudonnut Terän Jani Lakanen tykitti muilta karkuun. Lakanen otti edellä menneet nopeasti kiinni ja juoksi 6,4 km osuuden kärkiajaksi 27:02 voittaen osuusajoissa seuraavaa yli kaksi minuuttia. Toisena vaihtoi Kalevan Rastin Juuso Metsälä joka menetti tuntuman Lakaseen kolmosrastin 45 sekunnin pummiin. Aivan KR:n tuntumassa 2:07 Terästä vaihtoi Lynx. Vehkalahden Veikot ja Pellon Ponsi täydensivät kärkiviisikon. Lakanen oli tyytyväinen odottamattoman herkkään menoon matkustuspäivien jälkeen.

– Tänne Rokualle oli hieno tulla ja suunnistus sujui hyvin. Yllätyin maaston helppoudesta, mutta toisaalta hauskaa juosta välillä tällaista kisaa Suomessa, jossa reitinvalinnoissa saa miettiä todella pieniä asioita: meneekö liukkaaseen rinteeseen vai nouseeko pari käyrää enemmän ja juoksee harjanteen päällä.

Lakanen kommentoi MM-kisajoukkueesta pudottamista seuraavasti:

– Tavallaan pettymys, mutta suurempi pettymys oli katsastusmaasto ja oma suoritus. Kivaa keskieurooppalaista kuusimetsää oli omassa 19 kilometrin GPS-jäljessä vain kaksi kilometriä.

Kolmannella osuudella Terän Jonne Lakanen oli veljeäänkin hurjemmalla menopäällä ja ratkaisi viestin vielä puoli minuuttia Jania kovemmalla ajalla. Ero KR:n Simo-Pekka Finckeen kasvoi yli neljään minuuttiin. VeVe ja Lynx vaihtoivat vielä iskuetäisyydellä kakkossijaan.

Ankkuriosuudella Pasi Ikonen innostui jopa yllättävän kovaan menoon ja sinetöi Vaajakosken Terän voiton juoksemalla 8,3 km aikaan 36:20. Tero Föhr ohitti ankkuriosuudella virheen tehneen Jere Pajusen ja nosti VeVen toiseksi ohi Kalevan Rastin. Tämän jälkeen Pajunen ei enää päässyt Föhrin kyytiin ja joukkueiden välinen ero maalissa oli minuutti kaukana Terän takana. Lynxin Mårten Boström ankkuroi joukkueensa neljänneksi. Ikonen oli kisan jälkeen hyvällä tuulella.

– Jo aamulenkillä oli paras fiilis koskaan, eikä virheitäkään tullut. Hyvä oli saada kisa, jossa jalka tekee työn. Vielä eilen olin totaali koomassa Sveitsin katsastuksista, mutta illalla Mäyrän Kostin hieronta teki superjalat tälle päivälle.

Ikonen aikoi tehdä seuraavalla viikolla pitkää lenkkiä MM-kunnon viimeistelyyn. Rivien välistä oli luettavissa, että avoinna olevaa pitkän matkan paikkaa pidetään Pasille, vaikkei hän mitään myöntänyt.

– Silloin pitää olla kaikki kunnossa. Viisi kisaa kuuteen päivään 36 asteen helteessä voi olla rankkaa, Ikonen virnuili.

Kolmanneksi kovinta vauhtia ankkuriosuudella Ikosen ja Föhrin jälkeen pitänyt Pellon Olli-Markus Taivainen kertoi tehneensä minuutin virheitä. MM-valmistautumiseen ei kuulu Kainuun Rastiviikko, koska "OMa" on koejuossut Kainuun ratoja.

– Lähden Vuokattiin viikoksi treenaamaan. Viisi päivää putkeen tehoja, niin alkaa kulkea.

SK Pohjantähti selvään voittoon naisissa

Naisten viestissä oli kaksi ennalta selvästi muita kovempaa joukkuetta mukana: SK Pohjantähti ja Lynx. Näin oli myös maalissa. SK Pohjantähti voitti Lynxin viidellä ja puolella minuutilla. Kolmas oli Rasti-Kurikka. Pohjantähti johti viestiä kokoajan joukkueella: Laura Hokka, Marika Teini ja Heini Wennman. Viesti ratkesi toisella osuudella kun MM-kisoihin valmistautuva Marika Teini piti selvästi muita kovempaa vauhtia. Minuutin virheitä tehnyt Teini oli joutunut taas olemaan viikon treenaamatta iskiasvaivojen takia.

– Astma vaatii tehotreenejä 3-4 päivän välein. Muuten ei henki kulje ja joutuu yskimään limat pois kurkusta kuten tänään. Nyt on onneksi lääkärin lupa treenata. Kauden päätavoitteeseen on enää kaksi viikkoa, niin ei kannata passailla, vaan voi ottaa riskiä.

Olli Ojanaho säväytti nuorissa

Jo keväällä Tiomilan nuorten viestin voittanut Ounasvaaran Hiihtoseura oli ylivoimainen 16-sarjan sekaviestissä. Joukkue: Mikko Rahkola, Anna Haataja ja Olli Ojanaho voitti kisan yli 11 minuutilla. Ankkuri Ojanaho juoksi 3,9 km aikaan 17:55. Ensimmäistä vuotta 16-sarjassa juoksevalta 4:35 kilometrivauhti on julmaa kyytiä. Kainuuseen vaatimaton Ojanaho aikoi lähteä treeni mielessä, mutta menestymään siinä sivussa.

-Jaakko Tervo

ulvang banneri