Nuorten MM-suunnistukset käydään Slovakiassa

AnnaNarhi030612Suunnistuksen nuorten MM-kisat alkavat sunnuntaina Slovakiassa. Kisat käynnistyvät Kosicessa sprintillä ja jatkuvat maanantaina pitkän matkan kisalla Roznavassa.

 

AnnaNarhi030612Anna Närheltä löytyy kokemusta ja menestystä aiemmista nuorten MM-kisoista. Kuvassa Närhi Hervannan SM-sprintissä. Kuva: Hevoskuuri.fiSuunnistuksen nuorten MM-kisat alkavat sunnuntaina Slovakiassa. Kisat käynnistyvät Kosicessa sprintillä ja jatkuvat maanantaina pitkän matkan kisalla Roznavassa. Molemmat kilpailut juostaan suoraan loppukilpailuna ja ainoastaan keskimatkalla karsitaan keskiviikkona torstain finaaliin. Kisat päättyvät viestiin perjantaina.

Kisainfoa ja -seurantaa löytyy järjestäjän sivuilta osoitteesta www.jwoc2012.sk. Suunnistusliitto tiedottaa kisatapahtumista ja sen lisäksi Hevoskuuri tuo tilanteet ja tunnelmat lukijoille.

Joukkueessa arvokisakokemusta

Suomen joukkueeseen karsittiin toista kertaa suunnistamalla katsastukset kohdemaassa, eli Slovakiassa. Poikien joukkueen kokoonpano on Miika Suominen (RR), Miika Arvola (Koovee), Jesse Laukkarinen (RR), Mikko Huhtinen (TuS), Tommi Oksanen (HS) ja Tuukka Jurvakainen (VaajTe). Tyttöjen joukkueessa suunnistavat Johanna Hulkkonen (Pihkan), Tytti Kirvesmies (LS-37), Elisa Mäkinen (MU), Kirsi Nurmi (VaaSu), Anna Närhi (Delta) ja Iida Savolainen (KSK).

Poikien joukkue on sikäli kokenut, että kaikilla on arvokisaedustus joko nuorten EM tai MM-kisoissa. Jesse ja Mikko toissa vuonna sekä viime vuonna Tommi ja Tuukka ovat napanneet alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa sijoitukset kuuden joukkoon. Miika Suominen oli mukana jo viime vuonna nuorten MM-joukkueessa Puolassa sijoittuen keskimatkalla seitsemänneksi. Miika Arvolan parhaana meriittinä voidaan pitää EM-viestin (2010) avausta tuoden Suomen toisena ja joukkue taistelikin kullasta lähes loppuun asti. Joukkueessa tuolloin olivat Miikan lisäksi Mikko ja Jesse.

Tyttöjen joukkueen terävin kokemus on karttunut Anna Närhen harteille, sillä viime vuodelta hänellä on pitkän matkan viides sija taskussaan. Myös Tytti on konkari ja kisoissa jo kolmatta kertaa ja Elisa Mäkinen oli viime vuonna naapurimaassa Tshekissä nuorten EM-kisoissa. Tyttöjen joukkue on kokonaisuudessa kokemattomampi.

Tänä vuonna suomalaiset ovat valmistautuneet muutamien yksilöiden toimesta tyyppimaastoihin ehkä huolellisemmin kuin monikaan on aiemmin tehnyt. Viime vuonna tosin Puolan suhteen samaa trendiä oli havaittavissa. Eurooppalainen suunnistus poikkeaa kotimaisesta niin paljon, että maastotyyppiin valmistautuminen eittämättä näkyy tuloksissa. Näin voi päätellä myös joukkueen kokoonpanosta, sillä muutama kovia suorituksia kotimaan kisoissa tehnyt nuori jäi rannalle joukkuetta nimettäessä.

Tove tyttöjen suuri suosikki, pojissa tasaista

Suurimpia suosikkeja mietittäessä nousee pari nimeä yli muiden. Tytöissä ruotsalainen todella kovassa kunnossa oleva Tove Alexandersson on selvä suosikki, eikä kaukaa haettua olisikaan, että Tove juhlisi kaikkien matkojen kultaa kisojen jälkeen. Viestissä se on varmasti vaikeinta. Kokenut ja menestynyt Tanskan Emma Klingenberg on myös suuri suosikki. Pojissa varsinkin miesten viesteissä isoa roolia ottava norjalainen ja IFK Göteborgin paidasta tuttu Eskil Kinneberg lienee yksi suurimmista suosikeista. Nyt kun kisoja juostaan Keski-Euroopassa, on hyvin todennäköistä, että keskieurooppalaiset ovat isossa roolissa.

Jos tyttöjen kullat voitaisiinkin jakaa etukäteen, pojissa on erittäin tasaista. Nyt mukana olevista viime vuonna kymppisakkiin taistelivat Gleb Tikhonov (Venäjä), Marius Thrane Ödum (Tanska) pitkällä matkalla ja keskimatkalla Eskil Kinneberg, Miika Suominen, Marius Thane Ödum, ja Martin Regborn (Ruotsi). Parin viime vuoden kymppikärjen sijoituksia selaillessa JWOC- ja EYOC- kisoista menestystä ovat hakeneet pohjoismaiden lisäksi Puola, Latvia, Tshekki, Espanja, Ranska, Sveitsi, Unkari, Ukraina, Itävalta, Slovakia, Romania ja Saksa! Eurooppalaisessa suunnistuksessa kisa kärkeen on tasainen ja kova. Usea suunnistaja on isoissa vaikeuksissa pohjoismaisissa maastoissa, kun Ruotsin Silva-cupia keväällä suunnistettiin, mutta silti heillä on näissä kisoissa iso rooli otettavanaan.

Kisat alkavat epämukavuusalueella

Suomalaisia nuoria odottaa kaksi haastetta heti kisojen alussa. Aluksi suunnistetaan sprintti ja edessä on todennäköisesti jotain aivan muuta, kuin kotimaasta tuttua ruutukaavaa. Pitkällä matkalla vastaavasti tarjolla on 1:15000 kartta, jota Finnspringin ja erikoispitkän lisäksi ei kotimaassa ole kisoissa kädessä tarvinnut pitää. Pitkällä matkalla on kuitenkin hyvää menestyshistoriaa, mutta sprintissä luvun voisi kirjoittaa uusiksi, sillä Venla Niemellä ( 8.) on ainoa TOP-10 suomalaissijoitus sprintissä. Pojissa historian kirjoitus vaatii juuri tuon TOP-10 sijan, sillä Antti Vainiolta löytyy sija 11. Jesse Laukkarisella, Miika Suomisella ja Anna Närhellä sekä miksipä ei muillakin olisi aika kirjata noita lukuja pienemmiksi, vaikka helppoa se ei todellakaan ole, kun sunnuntaina reilu sata tyttöä ja poikaa perätysten testaa pohja-ajan pitävyyttä Kosicen kaduilla. Edellä suosikkina mainittujen nimien lisäksi, tshekit Marek Schuster ja Michal Hubacek, Sveitsin Florian Schneider sekä Puolan Michael Olejnik, lyövät pöytään aikoja, joiden edelle on hankala kiilata.

Tytöissä Toven rattaisiin kapuloita pistää aivan varmasti ainakin Tanskan Emma Klingenberg ja Sveitsin Marion Aebi ja mielellään sen tekisi moni muukin, kuten esimerkiksi Tshekin viime vuonna hyvin pronssille sprintannut Tereza Novotna.

>> Kisasivut

- Raimo Arvola

,

ulvang banneri