Fredric Portin lähtee hyvillä fiiliksillä ensimmäisiin MM-kisoihinsa

FredricPortin100612Suomalaisen miessuunnistuksen ehdoton valopilkku on tänä vuonna ollut Paimion Rastin Fredric Portin. Vakuuttavalla pitkän matkan MM-katsastusvoitolla Portin juoksi itsensä ensimmäistä kertaa MM-kisakoneeseen.

FredricPortin100612Fredric Portin Tampereen Keskustorilla kesäkuussa. Kuva: Hevoskuuri.fiSuomalaisen miessuunnistuksen ehdoton valopilkku on tänä vuonna ollut Paimion Rastin Fredric Portin. Vakuuttavalla pitkän matkan MM-katsastusvoitolla Portin juoksi itsensä ensimmäistä kertaa MM-kisakoneeseen. Sveitsin MM-kisoissa Portin juoksee pitkän matkan lisäksi myös sprintin, joka avaa MM-kilpailut huomenna lauantaina. Portinin MM-kisat lähtevätkin heti vauhdilla käyntiin, sillä lauantain sprintin jälkeen sunnuntaina on heti vuorossa pitkän matkan karsintakilpailu. Pitkän matkan finaali on sitten vuorossa ensi viikon torstaina 19.heinäkuuta ja luonnollisesti myös Fredric Portin haluaa olla siinä mukana.

Toukokuun Ruotsin EM-viestin väliosuudella sekä kahdella pitkän matkan katsastusvoitolla sävähdyttänyt Fredric Portin on 22-vuotias suunnistaja ja kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta Uudestakaarlepyystä eli samasta pikkukaupungista, josta estejuoksija Sandra Eriksson valmistautuu tuleviin Lontoon olympialaisiin. Portinin tie on kulkenut kasvattajaseura IF Minkenistä IF Brahen kautta Turkuun, jossa hän opiskelee äidinkielen opettajaksi (ruotsinkieli) Åbo Akademissa. Turkuun muuton myötä myös seuranvaihto tuli mukaan kuvioihin ja Brahen värit vaihtuivat Paimion Rastin seura-asuun.

Vakuuttavat näytöt

Hetki ennen Sveitsiin matkustamista tavoitettu Portin oli hyvillä mielin valmistautumassa lähtemään ensimmäisiin MM-kisoihinsa.

– Tosi hyvät fiilikset on. On todella hienoa olla mukana kisoissa ja päästä mukaan Suomen joukkueeseen. Tämä on todella arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen ja tulevia arvokisoja silmällä pitäen, Portin kertoo tyytyväisenä ja jatkaa.

– Tuntuu myös hyvältä, että valinta oli selkeä kahden katsastusvoiton ansiosta. Olen siis paikkani ansainnut, eikä sen suhteen ole jossiteltavaa. Aikoinani pääsi nuorten MM-kisoihin takaportin kautta samoin kuin kevään EM-kisoihin, mutta nyt oli selkeät näytöt valinnalle.

Portin myöntää, että vielä ennen kauden alkua Sveitsin MM-kisat eivät olleet aivan päällimmäisenä mielessä.

– Kyllä EM-kisoihin pääsy oli se kauden päätavoite. Katsastukset menivät kuitenkin huonosti ja niihin kisoihin pääsin vasta takaoven kautta. Onneksi pääsin kuitenkin sinne ja siellä EM-viestin onnistuminen oli todella tärkeää itselleni ja sen merkitys suuri. Näin että itsellänikin on mahdollisuuksia pärjätä hyvillä juoksuilla. Vasta EM-kisojen jälkeen aloin enemmän miettimään MM-kisoja ja viimeisen kuukauden ajan ne ovat olleet mielessä. Hyvin menneet katsastukset herättivät kiinnostusta ja nostivat itseluottamusta entisestään, Portin sanoo ja jatkaa.

– Vaikka viimeiset viikot ovatkin menneet todella hyvin, niin kyllä kahta katsastusvoittoa voidaan silti pitää yllätyksenä.

Sveitsissä hyviä suorituksia – tulevaisuudessa mitalit mielessä

Fredric Portin myöntää, että vielä Sveitsin MM-kisoissa aivan terävimmät kärkisijat ovat liian kaukana. Niinpä hän lähteekin tekemään mahdollisimman hyviä suorituksia ja hakemaan hyvää kokemusta. Niitä MM-mitaleita tavoitellaan sitten tosissaan tulevissa arvokisoissa.

– Tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvät suoritukset. Näissä kisoissa ne sijatavoitteet ovat vielä toisella sijalla. Mutta kyllä minä uskon, että hyvillä juoksuilla on realistista päästä 15 joukkoon. Tulevaisuudessa ja jatkossa haluan sitten muutaman vuoden päästä MM-kisoissa kuulua siihen porukkaan, joka taistelee tosissaan niistä mitaleista, Portin kertoo päättäväisesti.

Sveitsissä Portinin päämatka on ehdottomasti pitkä matka, jonka kaksi viimeistä suomalaiskatsastusta, Pinsiön maailmancup-katsastuksen ja Sveitsin MM-katsastuksen, hän voitti.

– Kyllä se pitkä matka on se päätavoite ja minun lempimatkani. Sprintin juokseminen on siten bonusta, jonka otin mielelläni vastaan. Fyysinen puoli on vahvuuteeni ja pitkä matka sopii minulle luonteeltaan hyvin ja tykkään niitä juosta.

Koska Portin ei vielä tähän kauteen lähdettäessä kuulunut Suunnistusliiton valmennusryhmiin, olivat juhannuksen maailmancupin kilpailut ja MM-katsastukset ensi kosketus tulevaan maastotyyppiin. Portin pääsi kuitenkin heti hyvin sinuiksi tulevien maastojen kanssa.

– Oli hienoa, että MM-katsastukset pidettiin aivan viereisessä maastossa. Aika vauhdikas pitkän matkan kilpailu on varmasti luvassa, vaikka niitä tosi hitaitakin pätkiä löytyy. Reitinvalinnat ovat keskeisessä roolissa ja myös kasvillisuus on otettava huomioon niitä tehtäessä, sen verran hitaita alueita siellä on joukossa. MM-katsastuksissa pitkä matka oli selkeämpi ja helpompi ja pääsin maastotyyppiin heti sinuiksi. Keskimatkan maaston tajuamisessa oli paljon enemmän ongelmia, enkä meinannut sitä oikein tajuta heti ensimmäisellä kerralla. Mutta pitkän matkan maastotyyppi vaikutti onneksi heti selkeältä, Portin miettii tulevaa pitkän matkan maastoa.

Juoksumäärän lisäystä ja fysiikan kehittymistä

Fredric Portin kertoo, että hyvän alkukauden menetyksen taustalla on selkeä fyysisen puolen kehittyminen aiemmista vuosista, vaikka se hänen vahvuuksiaan on aina ollut.

– Kyllä se juoksuvauhti on parantunut selkeästi tälle kaudelle ja juoksu kulkenut ihan eri tavalla. Tähän kauteen on juoksumääriä nostettu selkeästi ja se näkyy vauhdin lisääntymisenä. Juoksun osuus siis kokonaisharjoittelussa on kasvanut ja muiden harjoitusten, kuten pyöräilyn ja hiihdon määrää on pienennetty. Myös rytmitys on parantunut ja kovat viikot ovat oikeasti kovia ja lepoviikoilla maltetaan levätä, Portin kertoo syytä tason nostolleen.

– Paremman fysiikan ja onnistuneiden kilpailujen ansiosta myös itseluottamus on noussut ja nyt uskaltaa pysähtyä tarvittaessa sen pienen hetken ajan varmistaakseen sijainnin. Nämä tällaiset pysähdykset ovat niitä pieniä juttuja, joita uskallan nyt tehdä. Ennen olen ehkä halunnut liikaa ja on tullut yliyrittämisiä.

Turkuun opiskelujen perässä muuttanut Portin kiittelee seudun hyviä harjoitusmahdollisuuksia suunnistajalle.

– Turussa on hyvä tarjonta Aluevalmennuksen, Turun urheiluakatemian ja vielä Paimion Rastin seuraharjoitusten ansiosta. kyllä se seuravaihto on varmaankin yksi osatekijä tässä kehittymisessä. Pääsee seuran yhteisharjoituksiin ja seurassa tiedetään mitä huippusuunnistus on ja mitä menestymiseen vaaditaan, Portin kiittelee hyviä taustatekijöitä.

Tällä hetkellä harjoitustunteja Portinille tulee noin 620 vuodessa. Normikovaviikko on määrältään n. 15–16 tuntia ja perusharjoitusviikolla juoksukilometrejä tulee yli 100 kilometriä. Suunnistuksen taitoharjoituksia mahtuu aika tasaisesti 2-3 kappaletta viikkoon.

Tavoitteena kehittyä edelleen

Fredric Portin kertoo, että on vielä huippusuunnistajana alkutaipaleella ja että kehitettävää löytyy. Niinpä toistaiseksi varsin hyvin urheilun ja opiskelun yhteen sovittanut Portin aikoo mennä tulevina vuosina entistä enemmän eteenpäin urheilun ehdoilla.

– Kyllä minulla on tavoitteena kehittyä ja mennä eteenpäin. Vielä löytyy parannettavaa lähes joka osa-alueella. Siihen tähdätään, että muutaman vuoden päästä voidaan taistella mitaleista. Vuokatin MM-kisat on tietenkin ollut tavoitteena ja olen niitä ajatellut aiemminkin, mutta nyt tuntuu selkeämmältä aloittaa tosissaan satsauksen myös niihin kisoihin. Kyllähän ne ovat monen suomalaisen tavoitteissa ja urheilun ehdoilla tässä jatkossa mennään, Portin kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Hevoskuuri toivottaa Fredric Portinille ja koko Suomen joukkueelle onnea alkavissa Sveitsin MM-kisoissa! Tällä kertaa Hevoskuuri palvelee lukijoitaan parhaansa mukaan kotoa Suomesta käsin.

>> Fredric Portinin ja Daniel Stenlundin blogi

>> Kisasivut

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri