Suunnistuksen MM-kilpailut käynnistyvät Lausannessa

simoneniggli180512 jankobachNaisten kilpailusta odotetaan Nigglin näytöstä.

simoneniggli180512 jankobachSimone Niggli juhli Ruotsin EM-kisoissa, juhliiko hän myös MM-kotikisoissa? Kuva: Jan KobachTämänvuotiset suunnistuksen MM-kilpailut käydään Sveitsin Lausannessa. Kilpailut alkavat lauantain sprintillä ja jatkuvat seuraavat päivät karsintakisojen muodossa. Ensi viikolla päästään taas jakamaan mitaleita kun metsämatkojen parhaat ratkaistaan tiistaina keskimatkalla, torstaina pitkällä matkalla ja lauantaina viestissä.

Vähemmän yllätyksiä

Viimevuotiset MM-kilpailut Ranskan Savoiessa olivat taidollisesti ehkä kaikkien aikojen vaativimmat. Monet kokeneetkin suunnistajat sortuivat ennennäkemättömiin virheisiin ja aivan terävimmän kärjen takaa majailleet suunnistajat pääsivät kiilaamaan itsensä mitaleille. Tänä vuonna yllättäjien nousu palkintopallille on huomattavasti vaikeampaa, sillä maasto ei tarjoa samanlaista yllättämismahdollisuutta kuin viime vuonna. Toisaalta keskimatkalla tuntemattomuudesta pronssille juossut Sveitsin Judith Wyder on nostanut vuoden aikana tasoansa ja hätyyttelee kärkisijoja muulloinkin kuin toisten pummatessa. Keskimatkalla hopean ottanut Tanskan Ida Bobach on nyt noussut aikuisten sarjaan ja tulevat MM-kisat ovat kauden päätähtäin nuorten MM-kilpailujen sijaan. Kauden kuntohuippu on varmasti ajoitettu näihin kisoihin.

Viime vuonna merkille pantavaa oli myös Simone Nigglin puuttuminen. Äitiyslomaa viettänyt sveitsiläinen ei osallistunut MM-kilpailuihin ja niinpä naisten puolella nähtiin enemmän jännitystä kun useammalla juoksijalla oli mahdollisuus mitaleille. Tänä vuonna tämä kaikkien aikojen menestynein suunnistaja on taas lähtöviivalla ja koko kauden ajan jälki on ollut vakuuttavaa. Vuosina 2003 ja 2005 Niggli onnistui suunnistamaan kultaa kaikilta matkoilta eikä se tulevissa kotikisoissakaan ole mahdotonta. Minna Kaupilla, Anne Margrete Hausken-Nordbergilla sekä kaikilla ruotsalaisnaisilla on täysi työ voittaa sveitsitär. Erityisesti ruotsalaisnaiset ovat tiukan paikan edessä puolustaessaan viime vuonna saamiaan kuutta mitalia henkilökohtaisilla matkoilla.

Miehissä uusia maailmanmestareita?

Miesten puolella merkille pantavaa on se, että sprintissä maailmanmestarin nimi muuttuu viime vuodesta. Viime vuoden nopein sprintteri Daniel Hubmann ei ole puolustamassa titteliään toukokuisen akillesjänten katkeamisen takia. Sveitsiläisittäin tappio ei ole maata järisyttävä ainakaan mitalimahdollisuuksien valossa, sillä isäntämaalta löytyy vähintäänkin puolen tusinaa suunnistajia, jotka voisivat maailmanmestaruuden matkalla voittaa. Toisaalta nimenomaan sprintissä myös hieman eksoottisempien suunnistusmaiden edustajilla on paremmat mahdollisuudet mitaleille, joten mitalitilastoon saatetaan saada uusia maita. Esimerkiksi Bulgarian Kiril Nikolov juoksi jo hopealle Ruotsin EM-kisoissa ja Romanian Ionut Zinca on ollut lähtellä mitalia pari kertaa. Joko nyt olisi romanialaisen aika?

Myös muilla matkoilla on hyvin mahdollista, että korkeimmalla korokkeella nähdään viime vuodesta vaihtunut mies. Keskimatkan ja pitkän matkan kullat kotiinsa viime vuonna vienyt Thierry Gueorgiou on kärsinyt pitkään jalkavammasta, joka on estänyt juoksuharjoittelun. Keskimatkaa viimeisen vuosikymmenen hallinnut ranskalainen on tosin kokenut kehäkettu, joten mikäli Gueorgiou on saanut alleen vähänkin juoksuharjoittelua, on mestaruus hänen mielimatkaltansa hyvinkin mahdollinen.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita viesteissä

Viesteistä tuskin on tulossa samanlaisia pummaustalkoita kuin viime vuonna. Vuosi sitten naisten viestin ankkuriosuudella oli ainakin kuusi eri joukkuetta, jotka vuoron perään johtivat viestiä. Kilpailu huipentui lopulta kiritaistoon, joka päättyi suomalaisittain onnellisesti Minna Kaupin tuodessa kullan sinivalkoisille. Suomi lähtee naisten viestiin ennakkosuosikkina, onhan naiset voittaneet kultaa viisi kertaa viimeisen kuuden vuoden aikana.

Miesten arvokisaviesteistäkään ei ole dramatiikkaa viime vuosina puuttunut. Osuuksille on mahtunut niin jalan läpi tunkeutuneita oksia, suuhun lentäneitä ampiaisiaia kuin akillesjänteen katkeamisia loppusuoralla. Myös Thierry Gueorgiou on näyttänyt suunnistustekniikkansa heikkouksia nimenomaan viestissä tekemällä mitä ihmeellisimpiä virheitä. Toivon mukaan myös tänä vuonna viestit sisältävät dramatiikkaa positiivisessa sekä viihteellisessä mielessä.Viestin ennakkosuosikki miesten maailmanmestariksi lienee Sveitsi, mutta isäntämaa saa haastajia eri puolilta eurooppaa ja esimerkiksi Norjalla ja Venäjällä on oma sanansa sanottavana.

Kilpailujen seuranta tulee tapahtumaan pääosin internetin kautta. TV-lähetyksiä on tarjolla ainoastaan lauantain sprinteistä. Naisten kilpailu lähtetään YLE TV 2-kanavalla kello 16.50 alkaen ja miesten sprinttiä päästään seuraamaan kello 21.05 alkaen samalla kanavalla. Kisajärjestäjät tarjoavat kuitenkin GPS-seurantaa ja online-tuloksia kilpailusivuillaan.

WOC 2012 Lausanne - kisasivut

 

ulvang banneri